Laksen som smelter på tunga

Hva får du når du krysser en 250 år gammel steinovn med nye undervisningsreformer? Super-laksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GUDDAL (Dagbladet): Det hele begynte som en idé i hodet til Bjarne Huseklepp. Han er rektor ved Guddal skole i Fjaler i Sogn. På familiegården hans ligger en 250 år gammel steinovn, der det har vært røyket mat i generasjoner.

Nå bruker Husklepps elever ovnen og en gammel, hemmelig oppskrift til å lage røykelaks.

Laksen får de fra en lokal oppdretter. Kundene kommer fra hele landet.

Brukes i undervisningen

«Målet vårt er å gi kundene «en positiv smaksopplevelse med mersmak», heter det i reklamebrosjyren elevene har laget. De bruker prosjektet i flere deler av undervisningen.

-  Regnskapet gjøres i mattetimen. Logoen ble laget i kunst- og håndverkstimen. I natur- og miljøtimen lærer de om laksens anatomi, og all tekst som lages i forbindelse med prosjektet, gjøres i norsktimen. Det handler om å se mulighetene og bruke dem, forteller rektoren.

Etterspurt vare

Og laksen er blitt utrolig populær. Neste produksjon som er klar ved juletider, er så godt som utsolgt allerede.

Hele produksjonsprosessen tar om lag ei uke. Elevene gjør hele jobben selv.

-  Vi klipper ned einer, og da tar vi kun de grønneste nålene. Deretter kutter vi kvistene til 14 centimeters biter, legger dem i tønna, tenner på og setter laksen inn i ovnen, sier Ida Brask Steinseth (12).

Da har de allerede trukket ut beina av fileten, og saltet og sukret den. De røyker laksen kald, og det er viktig at temperaturen ikke overstiger 27 grader.

Resultatet blir en aldeles nydelig røykelaks med en konsistens som gjør at den nærmest smelter på tunga.

Vi fikk smake, så vi veit at det er sant.