Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lakseselskap fikk omgjort miljøvedtak etter hemmelig pengegave

I ti år fikk lakseselskapet avslag på avslag fra myndighetene. Tre måneder etter en hemmelig pengegave til Frp og Høyre i Nordland, ble vedtaket omgjort.

NORDLAKS: Oppdrettskonsernet Nordlaks fikk to klagesaker avgjort i sin favør etter pengegaver til Nordland Frp og Høyre. Her fra Nordlaks i Stokmarknes.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
NORDLAKS: Oppdrettskonsernet Nordlaks fikk to klagesaker avgjort i sin favør etter pengegaver til Nordland Frp og Høyre. Her fra Nordlaks i Stokmarknes. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralt i saken står olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), som selv er fra Nordland.

Den tidligere Hadsel-ordføreren var statsekretær i olje- og energidepartementet da Frp og Høyre i Nordland foran valget i fjor mottok hemmelig pengestøtte fra lakseselskapet Nordlaks, slik Dagens Næringsliv tidligere har omtalt.

STATSRÅD: Kjell-Børge Freiberg fikk nøkkelen til Olje- og energidepartementet fra tidligere minister Terje Søviknes i august.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STATSRÅD: Kjell-Børge Freiberg fikk nøkkelen til Olje- og energidepartementet fra tidligere minister Terje Søviknes i august. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Nå kan Dagbladet avsløre at Olje- og energidepartementet omgjorde et ti år gammelt miljøvedtak i favør av et Nordlaks-selskap kort tid etter den hemmelige pengegaven.

Da det aktuelle miljøvedtaket ble omgjort i september 2017, var det etter ti år med gjentatte avslag både fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet.

Freiberg gikk av som statssekretær i Olje- og energidepartementet kort tid etter at den hemmelige pengegaven kom i mai 2017, for å fokusere på valgkampen hjemme i Nordland. I august i år ble han olje- og energiminister.

Freiberg sier til Dagbladet at han ikke har forsøkt å påvirke utfallet av behandlingen i departementet. Les hele svaret hans nederst i saken.

Var tema under besøk

Noe av det siste Freiberg gjorde før han gikk av som statssekretær i juni 2017, var å ta med sin daværende sjef Terje Søviknes (Frp) på bedriftsbesøk i Vesterålen, der de blant andre besøkte Nordlaks.

- At det skjer spennende ting i et framoverlent næringsliv i Vesterålen får jeg daglige påminnelser av fra min statssekretær, Kjell -Børge Freiberg, sa Søviknes i en pressemelding i forbindelse med besøket.

Konsernsjef Inge Berg i Nordlaks bekrefter overfor Dagbladet at klagesaken som lå i departementet var tema under bedriftsbesøket.

Like etter sommeren kom det altså et nytt vedtak fra departementet hvor Nordlaks-selskapet hadde fått medhold.

Ti år med avslag

Den første søknaden ble sendt i 2007. Det Nordlaks-eide selskapet Smolten AS ville ta ut vann fra Storvatnet til anlegget som produserer settefisk til Nordlaks' oppdrettsvirksomhet. Men NVE ga konsesjon til et langt mindre uttak av vann enn det firmaet hadde søkt om – av hensyn til miljøet.

De neste ti åra sendte firmaet en rekke klager og en ny søknad. Men både NVE og Olje- og energidepartementet, som er ankeinstans, mente det opprinnelige vedtaket var riktig.

«Smolten AS vil ta ut mer vann fra vassdraget enn det NVE mener er forsvarlig. NVE mener at settefiskanlegget slik de driver i dag allerede har påvirket vassdraget negativt,» heter det i et av vedtakene fra NVE.

I 2016 sender Smolten AS en ny søknad til NVE, som på nytt gir avslag og viser til at søknaden allerede er behandlet tidligere. Smolten AS sender nok en klage til Olje- og energidepartementet.

Den 4. september 2017 – ti år etter første søknad ble sendt – fikk Smolten AS, som nå har skiftet navn til Nordlaks Smolt, endelig medhold fra Olje- og energidepartementet.

Ting ordner seg for Nordlaks

Neste dag, den 5. september, reiser daværende fiskeriminister Per Sandberg til Vesterålen for å meddele at Nordlaks også får 11 flere utviklingstillatelser til det nye oppdrettsanlegget sitt enn de ti Fiskeridirektoratet opprinnelig innvilget.

Freiberg er til stede under tilstelningen.

Til lokalavisa sier han at han har lagt press på daværende fiskeriminister Per Sandberg for å gi flere tillatelser til Nordlaks.

- Ved en anledning ble jeg faktisk kastet ut av kontoret hans (Per Sandberg, red. anm.) med klar beskjed om at jeg måtte slutte å terrorisere han i forbindelse med konsesjonene, sa Freiberg til Vesterålen avis da nyheten sprakk.

FISKERIMINISTER: Freiberg innrømmer at han lobbet fiskeriminister Per Sandberg om tillatelsene til Nordlaks.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FISKERIMINISTER: Freiberg innrømmer at han lobbet fiskeriminister Per Sandberg om tillatelsene til Nordlaks. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Like etter fiskeriministerens besøk, skriver Freiberg et innlegg i lokalavisa der han bruker Nordlaks som et eksempel på at en stemme til Frp er en stemme til lokalt næringsliv.

«Tirsdag 5. september gikk startskuddet for en av de største industrisatsingene i Nord-Norge noensinne. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var nemlig på besøk på Nordlaks' hovedkontor på Stokmarknes i Hadsel, og ga selskapet en fantastisk gave - et ja til at Nordlaks skal få bygge to Havfarmer og et ja til 21 utviklingskonsesjoner!», skrev Freiberg.

Av de åtte selskapene som har fått tilsvarende konsesjoner, er det ingen andre som er i nærheten av å ha fått så mange som 21. To selskaper har fått åtte hver, ett har fått seks, og de fire siste har fått mellom én og fire hver.

Freiberg tok også fram vedtaket fra Olje- og energidepartementet i innlegget sitt.

«Samme aktør fikk forleden dag ja til å investere opp mot en milliard i det som kanskje er verdens største og mest moderne smoltanlegg på Innhavet i Hamarøy.», skriver han, og legger til at en rødgrønn regjering antakelig hadde satt foten ned både for vannkonsesjonen og utviklingskvotene.

Høyre-ordfører ba om møte

Like før sommeren, i mai 2017, hadde fem ulike selskaper i Nordlaks-konsernet gitt en gave på 9 990 kroner hver til både Nordland Frp og Nordland Høyre. Grensa for å måtte rapporterer inn gaver slik at offentligheten får vite om dem, er på ti tusen kroner.

Ved å bruke datterselskaper, kunne altså Nordlaks likevel gi opp mot 50 000 kroner til Nordland Frp og Høyre uten at mottakerne måtte registrere det. Begge partiorganisasjonene har rapportert dem inn i ettertid.

Også en Høyre-ordfører i en kommune ved Innhavet, hvor Nordlaks bygger det nye anlegget, engasjerte seg i dagene før de to vedtakene ble gjort.

Den 14. august 2017 sender ordføreren et brev til Olje- og energidepartementet der han ber om et snarlig møte med politisk ledelse «for få lagt fram de positive samfunnsaspektene ved en positiv behandling av søknaden» for Nordlaks Smolt. Uka etter stiller Freibergs etterfølger som statssekretær i departementet på et møte med ordføreren.

Halvannen uke etter møtet, innvilges det større uttaket av vann som både NVE, og tidligere departementet, mente var uforsvarlig.

Ordføreren sier til Dagbladet at han ikke kjente til pengegaven fra Nordlaks før Dagens Næringsliv skrev om saken, og at engasjementet hans handler om investering og arbeidsplasser lokalt.

- Jeg har ingenting å skjule, og jeg har ikke kjent til valgkampbidragene verken til Nordland Høyre eller Frp. Mitt engasjement er i forhold til næringsutvikling, sier han til Dagbladet.

Nordlaks: - Ingen avtale om hemmelighold

Ifølge konsernsjef Inge Berg i Nordlaks, kom pengegavene på hans initiativ.

- Grunnen til støtten er at vi ønsker å ha sterke lokale partier som kan fortsette å bidra positivt for næringen og for landsdelen, skriver han i en e-post til Dagbladet.

NORDLAKS: Konsernsjef Inge Berg. Foto: Bjørn Eide / Nordlaks.
NORDLAKS: Konsernsjef Inge Berg. Foto: Bjørn Eide / Nordlaks. Vis mer

- Hvorfor skulle gavene være hemmelige?

- Jeg ønsket ikke medieoppmerksomhet rundt gavene, men det var ingen avtale mellom meg og mottakerne om hemmelighold.

- Ser du i ettertid at gaven kan oppfattes som et forsøk på å påvirke utfallet av de to klagesakene?

- Ja. Det er ikke vår rolle å svare på om Olje- og energidepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har latt seg påvirke av valgkampstøtten, men det er viktig for oss å bidra til at alle fakta kommer på bordet slik at det ikke blir unødvendig usikkerhet om saken.

På spørsmål om hvorfor klagesaken ble vurdert annerledes enn før, opplyser Olje- og energidepartementet at søknaden ikke var helt identisk som den forrige, og at en tidligere rødlistet fugleart nå hadde fått status som bærekraftig.

- I slike saker gjøres det ofte avveininger mellom miljøhensyn og ønske om verdiskaping. Selv om departementet opprettholder NVEs vedtak i de fleste klagesaker, skjer det også at de får et annet utfall. Dette er normalt, skriver kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i en e-post til Dagbladet.

Freiberg: - Alltid hatt engasjement for havbruksnæringa

Freiberg fastholder at han ikke har behandlet klagesaken som statssekretær i Olje- og energidepartementet, og at han heller ikke visste om partistøtten før fylkesleder i Nordland Frp orienterte ham om den i august 2017.

- Jeg ble orientert om status på denne og andre aktuelle saker på ordinær måte. Saken lå fortsatt til behandling da jeg gikk av som statssekretær, sier han til Dagbladet.

- Etter du gikk av som statssekretær, snakket du med politisk ledelse eller ansatte i departementet om saken?

- Nei, jeg hadde ingen formelle møter med politisk ledelse der Smolten var et tema. Men jeg kan ikke avvise at saken kan ha vært nevnt i møter med politisk ledelse i forbindelse med valgkampen.

- DN beskriver at du i denne perioden drev lobbyvirksomhet opp mot Fiskeridepartementet og Per Sandberg på Nordlaks’ vegne. Gjorde du også det opp mot Olje- og energidepartementet for klagesaken til Smolten AS?

- Nei.

- Hvorfor trakk du fram akkurat Nordlaks i innlegget i Vesterålen Blad under valgkampen?

- Jeg har alltid hatt et stort engasjement for fiskeri og havbruksnæringa. Det jeg påpekte i innlegget er det jeg gikk til valg på, og det Nordland Frp har hatt som valgkampsak. Mitt engasjement har ikke vært annerledes for Nordlaks enn for andre firmaer.

- Mener du at bransjen kan ha tillit til at du som ansvarlig statsråd ikke favoriserer Nordlaks og underliggende selskaper?

- Ja. Det er ikke jeg som har besluttet saker som angår Nordlaks. Skulle det havne saker på mitt bord, så er jeg bevisst på at det er mitt ansvar å gjøre dette på en tillitvekkende måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!