Lakseselskap fikk omgjort miljøvedtak etter hemmelig pengegave

I ti år fikk lakseselskapet avslag på avslag fra myndighetene. Tre måneder etter en hemmelig pengegave til Frp og Høyre i Nordland, ble vedtaket omgjort.

NORDLAKS: Oppdrettskonsernet Nordlaks fikk to klagesaker avgjort i sin favør etter pengegaver til Nordland Frp og Høyre. Her fra Nordlaks i Stokmarknes.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
NORDLAKS: Oppdrettskonsernet Nordlaks fikk to klagesaker avgjort i sin favør etter pengegaver til Nordland Frp og Høyre. Her fra Nordlaks i Stokmarknes. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sentralt i saken står olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), som selv er fra Nordland.

Den tidligere Hadsel-ordføreren var statsekretær i olje- og energidepartementet da Frp og Høyre i Nordland foran valget i fjor mottok hemmelig pengestøtte fra lakseselskapet Nordlaks, slik Dagens Næringsliv tidligere har omtalt.

Nå kan Dagbladet avsløre at Olje- og energidepartementet omgjorde et ti år gammelt miljøvedtak i favør av et Nordlaks-selskap kort tid etter den hemmelige pengegaven.

Da det aktuelle miljøvedtaket ble omgjort i september 2017, var det etter ti år med gjentatte avslag både fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet.

Freiberg gikk av som statssekretær i Olje- og energidepartementet kort tid etter at den hemmelige pengegaven kom i mai 2017, for å fokusere på valgkampen hjemme i Nordland. I august i år ble han olje- og energiminister.

Freiberg sier til Dagbladet at han ikke har forsøkt å påvirke utfallet av behandlingen i departementet. Les hele svaret hans nederst i saken.

Var tema under besøk

Noe av det siste Freiberg gjorde før han gikk av som statssekretær i juni 2017, var å ta med sin daværende sjef Terje Søviknes (Frp) på bedriftsbesøk i Vesterålen, der de blant andre besøkte Nordlaks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer