THOSE WERE THE DAYS: F. v. Ole-Eirik Lerøy, Arne Møgster og Helge Singelstad i 2006. Senere skulle stemningen surne. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
THOSE WERE THE DAYS: F. v. Ole-Eirik Lerøy, Arne Møgster og Helge Singelstad i 2006. Senere skulle stemningen surne. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.Vis mer

Laksetopp skvist ut - 5,3 milliarder glapp

- Etterpåklokskap er den eneste sanne viten, sier Ole-Eirik Lerøy.

(Finansavisen): Høsten 2008 kapret Austevoll Seafood 75 prosent av aksjene i lakseoppdretteren Lerøy Seafood. Dermed mistet familien Lerøy majoriteten i selskapet de hadde kontrollert siden 1899.

Konsernsjef Ole-Eirik Lerøy bedyret at han ikke ville selge sine aksjer «uansett hva styret måtte komme med», men måtte litt senere på høsten kaste kortene, skriver Finansavisen.

5,3 mrd. glapp

Lerøy fikk 550 millioner kroner for sine 8,7 millioner aksjer. Samtidig ble han ifølge avisen presset ut av stillingen som konsernsjef i Lerøy Seafood.

Siden har Lerøy Seafood-aksjen nesten tidoblet seg og betalt fete utbytter.

Finansavisens beregninger viser at Ole-Eirik Lerøy har gått glipp 5,3 milliarder kroner, som følge av kursutviklingen og utbyttet.

- Etterpåklokskap er den eneste sanne viten, sier Lerøy selv til avisen om salget i dag.

Til Fredriksen

I etterkant av maktkampen ble Lerøy fisket opp av John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest, der han i dag er styreleder.

- De som kjenner meg, vet at jeg ikke har brukt noe tid til å tenke over det som skjedde med oppkjøpet, og har brukt det meste av tiden min til å jobbe med Marine Harvest, fortsetter Lerøy overfor Finansavisen.

Lerøy fikk ifølge avisen en svært lukrativ aksjekjøpsavtale ved ansettelsen.

Via investeringsselskapet Framar sitter han i dag på Marine Harvest-aksjer for nærmere 350 millioner kroner. I tillegg har Lerøy tjent godt på opsjoner.

Møgster vant

Vinneren av maktkampen i Lerøy Seafood er utvilsomt Møgster-familien, som kontrollerer Austevoll Seafood gjennom investeringsselskapet Laco.

Finansavisens beregninger viser at Austevoll Seafood har tjent 19 milliarder kroner på Lerøy Seafood-raidet, hvorav 3,2 milliarder i utbytte.

- Jeg har ikke selv regnet på hva Austevoll har tjent på aksjene i Lerøy, men det har vært en fantastisk investering, sier styreleder i Laco, Helge Møgster, til avisen.

- Det er vel ikke så mange investeringer i vår bransje som har vært bedre, føyer Møgster-familiens nestor veldig fornøyd til.

Hans forklaring på Lerøy Seafood-oppkjøpet er at selskapet «passet godt inn i familiens langsiktige strategi».

Austevoll Seafood ledes for øvrig av Helge Møgsters sønn Arne Møgster.

Ble hjemsøkt

Det skal også sies at oppkjøpet i 2008 ble ledet av daværende Austevoll-sjef Helge Singelstad, som ett år før hadde sluttet som økonomisjef i Lerøy Seafood etter en uoverensstemmelse med Ole-Eirik Lerøy.

Etter oppkjøpskampen fikk Singelstad ifølge Finansavisen sjefsstolen i Laco.

Austevoll Seafood har siden 2008 solgt seg ned i Lerøy Seafood i to omganger - i 2009 og 2016, da man også valgte å stå over en emisjon.

Austevoll Seafood eier i dag 52,7 prosent av Lerøy Seafood.

Andre økonominyheter:
Gründer fikk laksearving på kroken
Klassikerne som får naboen til å klikke