Lalu og hans land er hekta på dop

Lalu Jan (30) brenner fyrstikken under sølvpapiret med heroinpulver, til den brenner fingrene hans. På et par drag har han fått denne formiddagens dose. Både Lalu og hans hjemland Afghanistan er hekta på opium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): - Ikke gjør det. Ikke gjør det, fortviler mora til Lalu, men han overser henne, ruller ut sølvpapiret og drysser hvitt pulver på det. I dype drag inhalerer han, holder pusten og glir inn i rusen. Mora gråter. Noen av hans fem barn stikker hodet inn døra. De ser farens øyelokk gli ned som de har gjort hver dag i de tolv åra Lalu har vært hekta på heroin.

- Kom dere ut, snøvler Lalu, og ungene piler av gårde.

REKORDVEKST:

Afghanistan er verdens desidert største produsent av opium med 75 prosent av verdensmarkedet, ifølge FNs organ for narkotika og kriminalitet (UNODC). I år har landets bønder produsert 3600 tonn råopium, en økning på seks prosent i forhold til i fjor. Det dyrkes nå røde valmuer i 28 av Afghanistans 32 provinser - ti flere provinser enn i 1999.

Lalu har merket økningen.

- Det er heroin å få overalt i Kabul nå, men det de selger her, er ikke så bra som det som eksporteres, slår han fast.

BEKYMRING:

UNODC er bekymret. De registrerer at stadig flere bønder velger lukrativ opiumsproduksjon. De registrerer at krigsherrer og lokale ledere er dypt involvert. De registrerer at stadig mer opium raffineres til heroin i Afghanistan, og de ser at industrien blir bedre og bedre organisert.

- Det er en stor fare for at Afghanistan er i ferd med å bli en narkostat, sier Robert Thomas Hurt, talsmann for UNODC i Kabul.

FN-organets anslag viser at narkoproduksjonen i Afghanistan utgjør tilsvarende 50 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. I fjor ble inntektene bøndene fikk, beregnet til litt over en milliard dollar. Inntektene fra omsetningen ble beregnet til 1,3 milliarder dollar.

Som Lalu er dermed store deler av landets økonomi hekta på opium.

RISIKOFRITT:

Lalu bare flirer når vi spør om han er redd for å bli tatt.

- Av hvem? spør han.

Det er fortsatt ganske risikofritt å drive med produksjon og omsetning av narkotika i Afghanistan. Til nå er det bare rekruttert 150 personer til den spesielle politienheten som skal bekjempe produksjon og omsetning av opium og heroin.

- Dette er en bransje med lav risiko og høy profitt, sier Hurt i UNODC.

Og bransjen er beskyttet av mektige regionale ledere i landet. Krigsherrene har store inntekter fra handelen, inntekter som bidrar til å opprettholde deres militære jerngrep over sine småkongedømmer rundt om i Afghanistan.

Lalu ser dette hver dag når han etter endt tigging går for å kjøpe sin daglige dose.

- De jeg kjøper av, går i uniform og har våpen, forteller han.

MAKTESLØSE:

General Nayram Billal innrømmer motvillig at han har et problem. Da president Hamid Karzai kom til makten, hentet han inn Billal for å lede Afghanistans politidirektorat.

- Vi har et problem med narkotika i Afghanistan, men dette er ikke bare vårt problem. Det er hele verdens problem. I denne sammenhengen er hele verden én familie, sier Billal.

- Hva gjør dine styrker for å komme industrien til livs?

- Dette er ikke en industri som opererer åpent. Når vi finner narkotikafabrikker, ødelegger vi dem, men det er ikke lett å finne dem, sier politisjefen.

Han peker på at mange bønder ikke har sjanse til å leve av matproduksjon. Prisene på korn er svært lave, blant annet på grunn av den massive matvarehjelpen FN og internasjonale givere pumper inn i Afghanistan.

KRIG MOT NARKO:

Men der Billal ser et større utviklingspolitisk bilde, ser USA en snever krig mot valmuene. Som i Colombia planlegger nå USA en «War on drugs» - en krig mot dop - i Afghanistan. USA mener opium er det som finansierer Taliban og al-Qaidas nålestikkskrig. Det er avisa The Guardian som skriver dette med amerikanske militære kilder i Afghanistan. Planen er å sette inn soldater for å ødelegge neste års avling før bøndene får snittet opp blomsterhylsene og høstet den seige råopiumen som pipler ut. Neste års sesong starter i februar.

Diplomater i Kabul rister på hodet over de amerikanske planene, og frykter at et slikt snevert fokus på kampen mot narkotika bare vil gjøre situasjonen i Afghanistan mer ustabil.

NY FRONT:

Doktor M.A. Stanekzai har en annen krig å føre. Han behandler Kabuls voksende skare av narkomane. Senteret han leder, Nejat, er eneste behandlingsklinikk i Afghanistan.

- De fleste narkomane er flyktninger som har kommet tilbake fra Iran eller Pakistan, men nå ser vi en kraftig vekst i misbruket blant folk som har bodd her hele tida, sier Stanekzai. Nejat-kontoret ligger ikke langt unna huset der Lalu doper seg. Han vet om senteret, og lover å gå dit - for barnas skyld.

- Jeg lover å gjøre det, men kan du gi meg noen penger nå? Jeg måtte gi jakka mi i pant for å få nok til den siste dosen.

HEKTA: Lalu Jan har røkt opium hver dag i tolv år. Foran sin gråtende mor og tar han dype drag og forsvinner inn i rusen. Afghanistan er verdens største opiumsprodusent.<!--/