Lam etter legetabbe - fikk ingen hjelp

- Det er menneskelig å feile. Men det er for lite omsorg på sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full av pågangsmot gikk Gunnar Clausen (68) inn på egne bein for å skifte en hofteprotese. Da han ble utskrevet, var han lam.

I dag har han fått livslysten tilbake. Egen innsats og hjelp fra medpasienter har hjulpet ham dit. Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo hadde lite å tilby, selv om legene innrømmet at alt hadde skåret seg.

Opptrening

Clausen mener det bør være en selvfølge at undersøkelser og medisiner som han trengte på grunn av legetabbene, dekkes automatisk. Han trengte opptrening i tre måneder på et rehabiliteringssenter for å venne seg til et liv som ufør. Det koster 125 kroner dagen i egenandel som sykehuset ikke har budsjetter til.

- Da jeg nektet å betale, ble det ikke noe opptreningssenter på meg, sier han.

Gunnars elendighet startet med at lårbeinet sprakk under operasjon, og en ny runde på operasjonsbordet ble nødvendig. Fem dager etter at han spaserte inn døra på Lovisenberg, våknet han uten følelse i venstre side. Han var lam fra livet.

Slurv

Et kateter måtte til for at Gunnar skulle greie å «lette på trykket». Kateteret skal skylles to ganger daglig, men det ble slurvet. Resultatet var steindannelser i blæra som Aker sykehus måtte ta seg av.

Istedenfor rehabilitering på et opptreningssenter ble det trening med sykehusets fysioterapeut. Fysioterapeuten mente krykkene var for lave og fikk dem forlenget. Da brakk kragebeinet. Gunnar forventet en unnskyldning fra sjeflegen på Lovisenberg og tok initiativ til en samtale. Legen kom aldri. Clausen har klaget til Norsk Pasientskadeerstatning.

<B>LENKET TIL RULLESTOL:</B>Gunnar Clausen har hatt et sjokkartet møte med norsk helsevesen. I dag er han lam.