Mistenker hatkriminalitet

Lam etter skyting

20-åringen Hisham Awartani, var én av tre palestinsk-amerikanere som ble skutt i det amerikansk politi mistenker var hatkriminalitet. Nå er han lam fra livet og ned, ifølge familien.

SKUTT: To dager før de tre palestinsk-amerikanerne, Tahseen Ali Ahmad (t.v.), Kinnan Abdalhamid og Hisham Awartani, ble skutt, tok de dette bildet. Ifølge familien, er Awartani nå lam fra livet og ned. Foto: Rich Price via AP, File
SKUTT: To dager før de tre palestinsk-amerikanerne, Tahseen Ali Ahmad (t.v.), Kinnan Abdalhamid og Hisham Awartani, ble skutt, tok de dette bildet. Ifølge familien, er Awartani nå lam fra livet og ned. Foto: Rich Price via AP, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Siden krigen brøt ut på Gaza har både jøder og muslimer i USA opplevd en betydelig økning i trusler og voldelige angrep. 25. november ble studenten Hisham Awartani (20) og to venner alvorlig skadd da de ble skutt nær University of Vermont i Burlington.

Konfrontert på gata

De tre mennene var på besøk hos bestemora til Awartani for å feire høsttakkefest. To av dem var ikledd palestinaskjerf og de snakket en blanding av arabisk og engelsk mens de var ute og gikk. Så ble de konfrontert av en hvit mann med pistol.

- Uten å si noe løsnet han minst fire skudd med pistolen, og vi tror han rømte fra stedet etterpå, sa politisjef i Burlington, Jon Murad, i en pressemelding like etter skytingen.

Politiet mistenker at skytingen var hatkriminalitet.

En 48 år gammel mann ble pågrepet i sin egen leilighet dagen etterpå og siktet for skytingen. Han nekter straffskyld.

Etter ei uke med våpenhvile, gjenopptas nå kampene på Gazastripen. Video: Hans Arne Vedlog og AP. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Traff ryggraden

Mens to av skuddofrene, Tahseen Aliahmad og Kinnan Abdalhamid, skal ha kommet fra hendelsen med lettere skader, er Awartani blitt lam fra livet og ned etter at et skudd traff ham i ryggraden, opplyser familien hans, ifølge Reuters.

- Vi er takknemlige for at alle tre vil overleve angrepet, og Hishams venner er forventet å bli helt friske igjen. Hisham ble imidlertid truffet i ryggmargen av kulene. Det har gjort ham lam fra livet og ned, skriver familien i en oppdatering søndag på en innsamlingsside for å dekke de medisinske utgiftene hans.

Natt til mandag norsk tid har GoFundMe-siden samlet inn over 678.000 dollar (nesten 7,5 millioner kroner).

- Han har demonstrert bemerkelsesverdig mot og motstandsyktighet - til og med en humoristisk sans - selv mens realitietene av lammelsen setter inn, skriver familien.

Trodd USA var tryggere

Awartani, som har palestinsk-irsk-amerikansk-bakgrunn, er student på prestisjeuniversitetet Brown.

Foreldrene er bosatt på den israelsk-okkuperte Vestbredden og fløy til USA mens sønnen lå på operasjonsbordet.

Etter at krigen brøt ut på Gaza i oktober, var Awartani og foreldrene opprinnelig blitt enige om at det var tryggere for ham å bli værende i USA i stedet for å reise hjem til foreldrene på høytidsfeiring.

- Da nevøen min kom til dette landet for å studere, og da han kom for å bo hos meg for høsttakkefesten i Burlington, kunne jeg aldri forestille meg at han skulle bli offer for denne typen vold, sier Awartanis onkel, Rich Price til nyhetsbyrået AP og legger til:

- Jeg føler en form for skam, jeg føler en form for sinne. Og det har vært vanskelig å våkne opp til det faktum at selv her - selv i dette landet, i denne byen - eksisterer mange av de farene for nevøen min og vennene hans, som eksisterer for dem i Palestina.

Nå venter en lang rehabiliteringsperiode for Awartani.

- Vi i familien tror Hisham vil forandre verden. Han vil forandre verden gjennom sin ånd og sin medfølelse for de mye mer sårbare enn ham selv - særlig de tusenvis av døde på Gaza og mange flere som kjemper for å overleve den knusende humanitære krisa som foregår der, sier familien hans.