Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lam etter vill fyllekjøring

SKIEN (Dagbladet): - Jeg er glad jeg overlevde. Det kunne like gjerne gått helt gærent, sier Jarle Pettersen (31). Han sitter i rullestol etter en vill fyllekjøring i stor fart. Nå advarer han andre mot konsekvensene av ungdommelig overmot bak rattet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg rister på hodet når jeg leser om ulykker som koster unge mennesker livet på grunn av fart og idiotkjøring. Jeg tror på skremselspropaganda og kampanjer. Jeg har selv reist rundt og holdt foredrag. Kanskje har jeg reddet noen, sier Jarle Pettersen. Det var en fredag natt i mai 1985. En hyggelig kveld med gjengen og kjøring fra fest til fest endte galt.

Han hadde akkurat tenkt å ta på seg sikkerhetsbeltet. Han var full og småsov i forsetet på bilen. Men farten på landeveien i Gjerpensdalen i Skien ble villere og villere.

Først da forstod han at sjåføren hadde drukket.

Så ble alt svart.

- Da jeg kom til meg selv ute på jordet, føltes det som om beina hang i lufta. Jeg skjønte at jeg hadde brukket ryggen. Bilen lå som et vrak ti meter unna, forteller 31-åringen.

Det kunne vært slutten på livet hans. Det ble starten på et nytt i rullestol.

I går kveld var han tilbake på ulykkesstedet. Tankene på at det kunne gått enda verre streifer ham. Alle ulykkene som skyldes vill og meningsløs kjøring, opptar ham.

- Det er ikke lett å forklare en 18-åring at fart er farlig. Mange gjør mye dumt når de får noe «i hue». Men vi må prøve. Selv har jeg holdt foredrag i niendeklasser på alle skolene i Telemark. Jeg føler nesten at jeg kan ha reddet noen, sier Jarle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!