Lam for livet - bitter på byråkratiet

Kim Ronny Otterstad (20) føler ingen bitterhet over trafikkulykken som gjorde ham lam. Men han er fortvilet over byråkratiet han har møtt etterpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E18 VESTFOLD (Dagbladet): Både Kim Ronny Otterstad og sosialminister Ingjerd Schou deltok på minnestunden for trafikkofre på E18 i Re kommune i Vestfold i går kveld.

Nå lover sosialministeren rask og god hjelp til unge trafikkofre.

- Vi arbeider med en reform som skal hjelpe unge som blir utsatt for en ulykke eller sykdom. De skal kunne få hjelp ett sted og slippe å forholde seg til flere etater, som både Aetat, trygdevesen og sosialkontorer, sier Schou.

Problemet for unge ofre, er at de ikke har opparbeidet seg rettigheter som sikrer dem et økonomisk trygt liv.

Regjeringen ønsker også at de skal slippe å streve fra kontor til kontor.

- Vi vil legge fram en stortingsmelding om dette i juni, sa Schau.

Ettertanke

Fra rullestolen så Kim Ronny Otterstad i går faklene som brant til minne om trafikkens ofre i Vestfold i fjor - 17 drepte og 514 skadde. Han vet at han selv vil være et trafikkoffer så lenge han lever.

- Jeg har forsonet meg med ulykken og med et liv i rullestol. Med det føles ille å måtte kjempe hver måned for å ha noe å leve av. Jeg føler at jeg blir sett på som en krøpling ingen bryr seg om, sier han.

Fyllekjøring

Kameraten hadde 1,6 i promille da bilen Kim Ronny satt i, braste ut av veien og ble smadret i en utforkjøring på Nøtterøy i Vestfold for halvannet år siden.

- Jeg er ikke bitter, men tenker selvsagt på at det aldri skulle skjedd. Det er sterkt å se faklene her. De forteller at jeg ikke er aleine om min skjebne, sier 20-åringen.

«Helt på trynet» er ordene han bruker om sjåfører som setter seg bak rattet med promille. Ingen av hans nærmeste venner gjør det lenger. Men han kjenner andre som gir blaffen - selv om de vet at han er et offer for fyll bak rattet.

- Jeg orker nesten ikke å si noe til dem lenger. Er det ikke nok å se på meg?

Mareritt

Nå er han på «attføring» og må stemple hos Aetat hver 14. dag.

- Da får jeg også spørsmålet om jeg har vært syk i det siste! Hva skal jeg svare? undrer 20-åringen.

Han vet ikke hva framtida vil bringe. Men han håper han kan bruke sitt friske hode til å jobbe for og hjelpe andre handikappede. Nå er det usikkerheten om økonomien som plager han mest.

LAM: Kim Ronny Otterstad (20) føler kampen for å overleve økonomisk er tøffere enn å sitte i rullestol.