Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lam fra livet og ned etter takling i vantet

Innebandyspiller Thomas Jacobsen (21) ble angrepet av motspiller.

BLE LAM: Thomas Jacobsen (21) sitter på terrasen på Sunnaas sykehus. Han kan ikke lenger gå etter at han ble brutalt overfalt av en motspiller under en innebandykamp. Foto: Jacques Hvistendahl.
BLE LAM: Thomas Jacobsen (21) sitter på terrasen på Sunnaas sykehus. Han kan ikke lenger gå etter at han ble brutalt overfalt av en motspiller under en innebandykamp. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): 12. oktober i fjor ble livet snudd på hodet for den unge og aktive tømrerlærlingen Thomas Jacobsen (21). Det ble hans siste kamp for innebandylaget Fredrikstad IBK, og starten på et liv i rullestol.

- Taklingen var på ingen måte normal. Jeg har spilt innebandy i tolv år, og har aldri opplevd liknende, sier den unge mannen til Dagbladet.

Domsutvalget i Norges Bandyforbund dømte den svenske spilleren på IK Akerselva til tre måneders utestengelse fra trening og kamp for den brutale taklingen.

Brutal krysstakling
Thomas ble krysstaklet bakfra i brysthøyde, og ble slengt med brystkassa inn i kanten på vantet.

Domsutvalget fant det bevist at taklingen var gjort med viten og vilje. Den ble utført som hevn for en handling Thomas skal ha begått mot gjerningsmannens lagkamerat tidligere i kampen.

HØYT NIVÅ: Thomas Jacobsen (21) var dyktig på banen. Her er han i aksjon (i rødt) under NM for kretslag i 2006. Foto: Frank Nordseth/www.innebandy.no
HØYT NIVÅ: Thomas Jacobsen (21) var dyktig på banen. Her er han i aksjon (i rødt) under NM for kretslag i 2006. Foto: Frank Nordseth/www.innebandy.no Vis mer

- Det eneste jeg husker fra kampen, før jeg våknet opp på båre, er at jeg scoret i første periode, sier 21-åringen til Dagbladet.

Pappa Nils Petter Jacobsen var ikke til stede under kampen, men ante at noe ikke stemte.

- Jeg ventet på at han skulle ringe meg å fortelle om resultatet, slik han pleier å gjøre. Etter 45 minutter ringte lagleder og fortalte at han lå på Ullevål universitetssykehus. Jeg har aldri kjørt så fort til Oslo tidligere, sier faren som er bosatt i Sarpsborg.

- Syntes synd på meg sjøl
I dag er Thomas uten følelse i kroppen fra navlen og ned. Legene tør ikke si om han noen sinne vil få førlighet tilbake.

I STÅBENKEN: Så ofte som mulig bør Thomas være i ståbenken. All sittingen i rullestol hemmer blodgjennomstrømmingen i kroppen.  Foto: Jacques Hvistendahl
I STÅBENKEN: Så ofte som mulig bør Thomas være i ståbenken. All sittingen i rullestol hemmer blodgjennomstrømmingen i kroppen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Først på intensivavdelingen skjønte jeg at skaden var alvorlig. Legen spurte om jeg måtte på do, men jeg sa nei. Han scannet blæra mi, og det viste seg at det var 900 milliliter urin der. Vanligvis føler man seg rimelig tissatrengt hvis man har 3-400 milliliter i blæra, sier han.

Den første tida etter den skjebnesvangre innebandykampen var Thomas langt nede.

- Som Dagfinn Enerly sier: Så fort kan livet snu. Det ligger mye i de ordene. Den første måneden på Sunnaas sykehus lå jeg mye alene på rommet og syntes synd på meg sjøl. Etter hvert var jeg bare på rommet da jeg måtte. Å snakke med sykepleiere og andre pasienter var til stor hjelp.

Har aldri sagt unnskyld
Motspilleren som utførte den brutale taklingen har til dags dato ikke oppsøkt Thomas.

- Hadde han tatt kontakt og kanskje unnskyldt seg, hadde jeg nok ikke følt det jeg føler nå. Jeg føler hat. Det han har gjort er så kaldt. Derfor er det viktig for meg at han blir stilt til ansvar for den skaden han har påført meg, sier 21-åringen.

STØTTESPILLER: Pappa Nils Petter Jacobsen har vært en viktig støttespiller for Thomas etter at han ble lam på idrettsbanen.  Foto: Jacques Hvistendahl
STØTTESPILLER: Pappa Nils Petter Jacobsen har vært en viktig støttespiller for Thomas etter at han ble lam på idrettsbanen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

I mai i år politianmeldte han motspilleren som krystaklet ham. 20. juli ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling. Thomas har anket henleggelsen.

Advokat Helge Husebye Haug i advokatfirmaet Norman & co representerer Thomas Jacobsen. Han akter å sette seg grundig inn i politidokumentene.

Får ikke kontakt med gjernings-mannen
Haug har vært i kontakt med den svenske gjerningsmannen bare én gang, bedt ham om å erkjenne ansvar og opplyse om han er dekket av noen ansvarsforsikring.

- Siden har han ikke vært mulig å komme i kontakt med, verken per telefon eller per post. Jeg frykter at han verken har ansvarsforsikring i Norge eller Sverige, slik at et erstatningskrav må rettes direkte mot ham, sier Helge Husebye Haug.

HJELPETRENGENDE: På Sunnaas sykehus får Thomas både treningshjelp og psykisk støtte.  Foto: Jacques Hvistendahl
HJELPETRENGENDE: På Sunnaas sykehus får Thomas både treningshjelp og psykisk støtte. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med den svenske spilleren.

Thomas har i dag slått seg til ro med sin helsesituasjon.

- Innerst inne er jeg likevel sikker på at jeg kommer til å gå igjen, sier han.

Hverdagen hadde vært mye vanskeligere uten gode støttespillere.

ALENE: Den første måneden etter at han ble lam, tilbrakte Thomas mye tid alene på sykehusrommet. - Jeg syntes synd på meg sjøl, sier han.  Foto: Jacques Hvistendahl
ALENE: Den første måneden etter at han ble lam, tilbrakte Thomas mye tid alene på sykehusrommet. - Jeg syntes synd på meg sjøl, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Når du havner i en slik situasjon, merker du fort hvem som virkelig er dine venner. En krets på rundt 150 mennesker er redusert til fire personer. Men de gutta er til gjengjeld helt enestående, og tar med med på alt mulig, sier Thomas Jacobsen.

Innboforsikring kan være redningen
Skulle du være så uheldig å påføre noen skade, vil vanlig innboforsikring bety at forsikringsselskapet ditt har erstatningsansvaret.

Hvis den svenske spilleren som krysstaklet Thomas Jacobsen hadde gyldig innboforsikring i Norge eller Sverige på skadetidspunktet, er det forsikringsselskapet som må utbetale en eventuell erstatningssum.

- Dette er viktig å være klar over. Personer som er påført en skade, for eksempel på idrettsbanen, vil kanskje vegre seg for å reise erstatningssak mot personen som forvoldte skaden. Men i de aller fleste tilfeller vil skadevolderen være ansvarsdekket gjennom en helt vanlig innboforsikring, sier advokat Helge Husebye Haug i advokatfirmaet Norman & co.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling