- Lam hengt opp for å dø

Systematisk dyremishandling, sier sauebonde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Dette er tragisk, og ren og skjær dyreplageri. Lammene kunne aldri ha surret seg fast slik selv, sier sauebonde Trond Elvik  fra Osterøy i Hordaland. Den siste måneden har han funnet to lam hengt opp etter bakbeinet.

Første lam ble funnet i slutten av mai. Det hang etter den ene bakfoten, surret fast til et gjerde med tau.

- Jeg ble helt fortvilt. Jeg frykter det ble pint i flere dager før det døde, sier Elvik til Bygdanytt.

Festet med knute

Det var Anne-Thora Vardøy, datter på Bysheim gård hvor Elvik har sauene, som fant det første lammet. Hun er ikke i tvil om at det er et menneske som har hengt opp lammet med vilje.

- Et lam klarer ikke å vikle seg inn på denne måten selv. Tauet var ikke bare surret rundt benet, det var festet med knute, sier Vardøy til Dagbladet.no.

Pint

Tirsdag i forrige uke ble nok et lam funnet hengende etter bakbeinet. Det skal ha hengt der i to døgn, men var fortsatt i live. Spyfluer hadde lagt egg i et stort åpent sår der strengen hadde strammet rundt benet, og det var svært medtatt. Fredag måtte Elvik avlive det, og har nå mistet to lam til det han mener er systematisk dyremishandling.

- Lam hengt opp for å dø

- Jeg orker ikke å se på at dyr pines. Det er bare folk som er syke i hodet som kan finne på noe slikt. De strenger hjelp, sier Elvik til Bygdanytt.

Vardøy forteller at lammene ble funnet på omtrent samme sted, med kun ti meters avstand. Hvem som kan ha stått bak mishandlingen ønsker hun ikke å spekulere i.

- Nei, jeg kjenner heldigvis ingen som er i stand til å gjøre dette, sier Vardøy til Dagbladet.no.

PINT: Dette lammet ble hengt opp etter bakbeinet, og skal ha hengt i to døgn før bonden fant det sist uke. Fredag måtte det avlives på grunn av skadene. Foto: FRODE FJELLSTAD/BYGDANYTT
PINT: Dette lammet ble hengt opp etter bakbeinet, og skal ha hengt i to døgn før bonden fant det sist uke. Fredag måtte det avlives på grunn av skadene. Foto: FRODE FJELLSTAD/BYGDANYTT Vis mer
DØDE: Det første lammet ble funnet i slutten av mai. Sauebonde Elvik frykter at det ble pint i dagevis før det døde.
KNUTE: Lammet kan ikke ha surret seg fast selv, mener Vardøy, som fant det første lammet. Tauet var festet med knute.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer