Lamark aldri i fysisk fare

Den norske dobbeltagenten Svein Lamark var aldri i stor fysisk fare, mener Politiets Overvåkningstjeneste (POT). Ved å utstyre seg med avlyttingsutstyr for VG tok Lamark en unødig sjanse, mener nestleder i POT, Per Gammelgård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det synspunktet indikerer også at Lamark ikke var utstyrt med mikrofon fra vår side, sier Gammelgård til NTB.

VG bringer i dag det som synes å være lydbåndopptak av samtalen mellom Svein-Erik Lamark og hans russiske føringsoffiser i KGB, Evgenij Serebrjakov, i Frognerparken 27. januar i år. Gammelgård vil ikke kommentere dette nærmere ut over å konstatere at innholdet i artikkelen bestyrker grunnlaget for utenriksminister Knut Vollebæks (KrF) beslutning om å utvise fem russiske diplomater.

- Det er relevant å spørre om Lamark, ved å ha på seg VGs utstyr, utsatte seg for fare, men den slags refleksjoner får andre gjøre, sier Gammelgård.

Preventiv

Gammelgård vil ikke kommentere hvilken tyngde og vekt Lamarks innsats har hatt i forhold til andre opplysninger fra andre kilder.

Overvåkningspolitiet vil første over helgen starte gjennomgåelsen av Lamark-saken for å finne ut om det er grunnlag for å starte en granskning av POT-tjenestemenn eller Svein-Erik Lamark i forbindelse med lekkasjene i saken.

Politiet har ikke grunnlag for å si noe om kilden som gjorde at VG kunne fotografere den russiske ambassadør Julij Kvitsinskij på vei inn til Utenriksdepartementet for å bli informert om utvisningsvedtaket. Gammelgård lar det likevel skinne gjennom at man ikke ser bort fra Lamark som VGs kilde også for tidspunktet, men vil ikke kommentere om informert Lamark var om saken.

Ikke nerver

Svein-Erik Lamark opererte som dobbeltagent i rundt fire år. For et drøyt år siden fortalte han VG om rollen, ifølge Lamark for å ha en «livsforsikring» før han møtte sine russiske kontakter i Russland.

- Sviktet Lamarks nerver og lå det til grunn for at utvisningen ble gjennomført nå?

- Nerver var aldri en del av grunnlaget for vår vurdering som ble fattet ut fra en totalvurdering både av bevis og andre forhold, sier Gammelgård.

Ikke flere

- En eller flere nordmenn har i tillegg til Lamark operert som dobbeltagenter. Har dere sjekket om disse har tegnet tilsvarende «livsforsikringer»?

- Nei. Vi kjenner ikke til at andre kilder har kontakt med medier. Vi er innstilt på å beskytte dem mot negativ fokusering.

Gammelgård viser til at Overvåkningspolitiet alltid regner med at det er en viss risiko forbundet med å bruke kilder i forhold til hva kildene kan finne på å foreta seg. Men aldri tidligere har en kilde stått fram i media umiddelbart etter avsluttet oppdrag.

- Det skulle vi gjerne vært foruten, sier Per Gammelgård.

(NTB)