Lamark må ta skylda

Lamark-saken får politiske konsekvenser for Norge. Det går mot at norske diplomater blir utvist fra Russland. Det vil føre til at utenriksminister Knut Vollebæks besøk i Murmansk i slutten av måneden og Kong Haralds offisielle statsbesøk i Russland i mai kan gå i vasken. Bare SV er kritisk til regjeringens og POTs opptreden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går tilga justisminister Aud-Inger Aure overvåkingspolitet for ikke å ha informert henne om at saken ville bli offentliggjort. Samtidig som Aure frikjente POT, kom meldingen om at Norges ambassadør i Moskva må på teppet. Dermed ser det ut til at utvisningen av de fem russiske diplomatene i forrige uke får langt større politiske konsekvenser enn regjeringen ønsket.

Skyld

Verken justisministeren eller POT-ledelsen ønsker å ta på seg skylda for den siste utviklingen. Selv om begge parter roser Lamark for å ha gjort en viktig jobb, er de nøye med å understreke at Lamarks offentliggjøring har skapt problemer.

På Stortinget er det forbausende stille. Verken Arbeiderpartiet eller Høyre ønsker å snakke om Lamark-saken. Bare SV kritiserer Aud-Inger Aure og overvåkingspolitiet. SV-leder Kristin Halvorsen mener justisminister Aud-Inger Aure må gi en redegjørerlse for Stortinget om agent-historien og POTs medvirkning.

- Spekulasjonene om at POT hadde interesse av å få saken fram før deres framtid ble diskutert i Stortingets behandling av Danielsen-utvalgets rapport, er så langt ikke tilbakevist, sier Halvorsen. Hun mener POT-sjefens rapport ikke står til troende på flere viktige områder.

Dårlig håndtert

POTs beste venn på Stortinget, Frp-formann Carl I. Hagen er også kritisk.

- Saken er uhyre klosset håndtert fra POT-sjef Per Seflands side. Han skulle ha spurt sine underordnede om det var noe han burde vite før saken fikk så mye offentlig interesse. Aure burde også ha stilt et slikt spørsmål. Da ville et par pinlige omganger ha vært unngått, sier Hagen til Dagbladet.

KrFs parlamentartiske leder Einar Steensnæs er også lett kritisk til POT. Han mener det er all grunn til å spørre om POT har gjort tilstrekkelig for å gi Svein Lamark den beskyttelsen han har følt behov for.

- Lamark sier selv at han gikk til VG fordi dette ga ham en følelse av sikkerhet. Denne uttalelsen kan tyde på at Lamark ikke har følt sin sikkerhet ivaretatt, sier Steensnæs til Dagbladet.

KrFs parlamentariske leder mener forøvrig at det nå er på tide å gi Lamark den ros han har gjort seg fortjent til:

- Han har gjort en viktig innsats for Norge. Den ære skal han ha, sier Steensnæs.