Lamarks «muldvarp» avslørt

At dobbeltagent Svein Lamarks sjef, Ulf Sand, visste at Lamarks kodenavn hos KGB var «Havmåke», fikk Lamark til å tro at Norge har en muldvarp i Moskva. Men «Havmåke» var POTs navn på Lamark - ikke KGBs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er departementsråd Ulf Sand i Kommunal- og regionaldepartementet som gir Svein Lamark mistanken om at Norge har en muldvarp plassert i hjertet av Moskva. Torsdag 12. mars 1998 går Lamark til sin sjefs kontor for å få vite at fem russiske diplomater skal utvises fra Norge. Lamark får her beskjed om å holde tett med sin egen identitet. I forbifarten spør Sand, ifølge Lamark, om han vet hva KGBs kodenavn på Lamark er. Det vet ikke Lamark.

- Kodenavnet ditt er «Havmåke», sier Sand, ifølge Lamarks bok. Lamark spør da Sand hvor han har dette fra. Ulf Sand svarer ikke, men ser megetsigende over gata (mot statsministerens kontor, red. anm.).

«Seagull»

Lamark tror altså at man i regjeringen har fått greie på at dobbeltagentens kodenavn i KGB er «Havmåke», og det må man ha en sentralt plassert mann i Moskva for å kunne vite.

Når Dagbladet kontakter Ulf Sand, gir han en noe annen forklaring.

- Dette er ikke så veldig spennende. Det navnet jeg ga Lamark var POTs navn på ham, det engelske ordet «Seagull», på norsk «Havmåke». Det var i hvert fall slik jeg oppfattet de informasjonene som hadde tilflytt meg, sier Sand.

POT-sjef, Per Sefland, bekrefter Sands historie.

Muldvarp avslørt

- Når dette allerede er ute i offentligheten finner jeg det riktig å bekrefte at «Seagull»», altså «Havmåke», var det norske navnet på dobbeltagent Lamark, sier Sefland.

- Så dette er forklaringen på muldvarpen i Moskva?

- Det ser slik ut, svarer Sefland.