«Lame duck» Obama kan bli mer lammet

Men når republikanerne etter alt å dømme snart kontrollerer hele Kongressen, kan det plutselig bli tid for kompromisser, mener eksperter.

KAN MISTE SENATET:  President Obama kan få to tøffe år men mindre innenrikspolitisk innflytelse enn han har hatt til nå, dersom han taper Senatet under dagens valg. Foto: NTB Scanpix
KAN MISTE SENATET: President Obama kan få to tøffe år men mindre innenrikspolitisk innflytelse enn han har hatt til nå, dersom han taper Senatet under dagens valg. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hva Obama vil kunne få til i sine siste to år som president dersom vi får en «divided government» (splittet regjering), er det store spørsmålet ved dette valget, sier Svein Melby, seniorforsker ved Instututt for forsvarsstudier. 

- Men en slik splittelse behøver ikke være bare negativt, sier han til Dagbladet. 

Går mot delt system I natt norsk tid går velgerne til urnene i det amerikanske mellomvalget - og Det demokratiske partiet, Obamas parti, kan komme til å gjøre sitt dårligste valg på flere tiår. Valget kan også komme til å endre strukturene i Kongressen.

Kongressen består som kjent av to kamre: Senatet, der Demokratene har flertall, og Representantenes hus med republikansk flertall. Sjansen for at republikanerne taper dette flertallet, blir sett på som liten.

Ferske målinger gir presidenten bare én tredjedels sjanse for å beholde Senatet. Hvis dette slår til, og republikanerne får flertall her, kontrollerer republikanerne etter alt å dømme hele Kongressen - og det er det Melby mener med «splittet regjering». Demokratene har Det hvite hus, republikanerne har Kongressen. 

- Interesse for kompromisser Da vil Obama gå inn i sine siste to år i presidentgjerningen som en lammet leder, «lame duck» som amerikanerne sier. Han vil risikere å stå overfor en kongress som nekter å samarbeide. Obama har da også i stor grad vært lammet siden det forrige mellomvalget i 2010 da republikanerne overtok Representantenes hus. Holdningen deres har vært å motsette seg Obama - uansett. 

Partiene strides om velferd og skattespørsmål. Og Obama har heller ikke vært veldig kompromissvennlig overfor republikanerne, understreker Melby, som er ekspert på Den amerikanske kongressen og amerikanske valg: 

- Avstandene har blitt større, og så er spørsmålet om man vil fortsette å ha det på den måten. Demokratene og Republikanerne kan se seg nødt til å inngå kompromisser. Begge har interesse av det. Om to år er det presidentvalg som republikanerne tar sikte på å vinne, og da må de vise at de får ting gjennomført, sier han. 

Politisk luke Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør av Amerikanskpolitikk.no, tror også det er en sjanse for et samarbeid. 

- Dersom republikanerne kaprer flertallet i Senatet vil vi enten se at de legger seg på en linje der de viser at de er interessert i å spille på lag og få til ting, eller så kan de velge å fortsette å trenere for Obama. Her heller krefter i Det republikanske partiet i forskjellige retninger, sier han.

Både Flaten og Melby mener det er vanskelig å forutsi hvordan partiene vil forholde seg til hverandre. På bordet ligger store reformer som Obamas innvandringsreform. Den ligger nå i senatet. 

Flaten mener partiene kan få til mindre politiske vedtak som demokratene og republikanerne kan være enige om, og Obama vil ha en luke frem til etter sommerferien til kunne gjennomføre sin politikk. 

Svein Melby
Foto: Institutt for forsvarsstudier
Svein Melby Foto: Institutt for forsvarsstudier Vis mer

 - Derfra og ut presidenttiden vil fokuset være flyttet til valget i 2016, sier han.  

Mange av Obamas potensielle velgere holder til i USAs lavere klasser. Disse utgjør en betydelig del av befolkningen. Et av problemene for Obama de ikke nødvendigvis finner veien til stemmelokalene - i alle fall ikke når det er mellomvalg.

VALGET ER I GANG:  Amerikanere har allerede begynt å samle seg i valglokalene, her fra Atalanta Georgia i dag. Foto:   EPA/ERIK S. LESSER
VALGET ER I GANG: Amerikanere har allerede begynt å samle seg i valglokalene, her fra Atalanta Georgia i dag. Foto: EPA/ERIK S. LESSER Vis mer