Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lamin (37) finner seg ikke i å bli kalt «neger». Har anmeldt kvinne for rasisme

Episode på byen endte i basketak.

ØNSKER RETTSSAK: Porsgrunn-mannen Lamin Samateh (37) ønsker at den anmeldte kvinnen blir dømt for rasisme i retten, derfor har han avslått å møte henne i konfliktrådet. Foto: Privat
ØNSKER RETTSSAK: Porsgrunn-mannen Lamin Samateh (37) ønsker at den anmeldte kvinnen blir dømt for rasisme i retten, derfor har han avslått å møte henne i konfliktrådet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Porsgrunn-mannen Lamin Samateh (37) har anmeldt en kvinne for å ha kalt ham «neger» på byen. Den anmeldte kvinnen har ønsket å skvære opp med ham i konfliktrådet, men det har 37-åringen avslått.

- Dette er 2016 og ikke 800-tallet. Jeg vil at hun skal straffes for rasisme og ikke slippe unna med dette, sier Lamin til Dagbladet.

Det var Varden som først omtalte saken.

- Gjentatte ganger Episoden fant sted i Porsgrunn sentrum rett før jul. Lamin forteller at han og fetteren - begge med opprinnelse fra Gambia - bestemte seg for å ta en matbit på et gatekjøkken.

- Vi satt og ventet på maten da en kvinne i telefonen snudde seg og sa «neger» til oss, sier 37-åringen.

Ifølge norsk-gambieren brukte kvinnen i 20-30-årsalderen ordet gjentatte ganger.

- Det ble sagt på en hatefull og nedsettende måte, og jeg ba henne om å stoppe fordi det er ulovlig å kalle noen for «neger». Da svarte hun at det ikke var farlig, forteller han.

Det hele utartet; et norsk par tok Lamin i forsvar og havnet i et basketak med kvinnen. Selv var han ikke innblandet i den fysiske konfrontasjonen.

Nekter skyld Ifølge Varden har kvinnen nektet for at hun sa «neger» flere ganger, og hevder  hun bare sa «what's up, nigga» én gang.

- Jeg har vel sett litt for mye på gangsterfilmer, har hun forklart til politiet.

Kjell Ove Ljosåk, politiadvokat i Sør-Øst politidistrikt, bekrefter at saken ligger på deres bord.

- Den ligger nå hos påtalejuristen for vurdering, sier han til Dagbladet.

Ljosåk opplyser at den anmeldte kvinnen har vært inne til avhør, og at hun og Lamin har svært forskjellige oppfatninger av hva som skjedde.

- Hun sier hun har kommet med uttalelser som er oppfattet helt annerledes enn de var ment, sier politiadvokaten.

Han bekrefter at kvinnen tok kontakt for å si unnskyld til Lamin, men at han har avvist dette.

Tidligere episode Lamin selv forklarer at han vil at retten skal ta stilling til hvorvidt den aktuelle ordbruken er innenfor loven eller ei.

- Jeg har barn som er halvt gambiske, halvt norske. De må få slippe å høre slikt, sier han til Dagbladet.

Dette er ikke første gang Lamin mener seg utsatt for fordommer på grunn av rase. I fjor sommer fikk 37-åringen, som jobber på SFO ved en skole i Porsgrunn, beskjed om å ta med seg et av barna på biblioteket. Der ble han oppsøkt av en politipatrulje, mistenkt for barnebortføring.

Situasjonen ble oppklart, og Lamin fikk en unnskyldning fra politiet. Han understreker at han ikke opplever Grenland som et spesielt rasisisk område.

- Det er ikke mye rasisme her. Bortsett fra biblioteksaken og denne siste episoden har jeg ikke opplevd ubehageligheter, sier 37-åringen.

- Slaveord Ervin Kohn, nestleder for Antirasistisk Senter og leder for Det Mosaiske Trossamfund, mener det er helt uakseptabelt å kalle noen for «neger» i dag.

- Det er ugreit, og helt utdatert. «Neger» er et slaveord, brukt av slavehandlere i Vest-Afrika, og man finner ingen under 30 år som tar ordet i sin munn, sier Kohn til Dagbladet.

- Det fins jo personer som sier «nigga» innenfor et visst miljø.

- Det er noe helt annet når svarte sier det til hverandre, sier Kohn, og påpeker at norsk rett allerede har slått fast at å kalle noen «neger» er straffbart.

Dømt I 2014 ble en Stavanger-mann rettskraftig dømt for å ha ropt «Det er altfor mange negere, jeg hater negere» på byen, ifølge Stavanger Aftenblad. På den annen side ble en mann frikjent i Oslo tingrett for å ha sagt «Jævla neger, jeg skal ta deg» til en billettkontrollør på T-banen - fordi han selv var mørkhudet, melder TV 2.

- Hva med debatten rundt hvorvidt Pippi Langstrømpes far ikke skal kunne omtales som «negerkonge» lenger?

- Det er en annen diskusjon. Hva som ble skrevet i bøker på 60-tallet, er noe helt annet enn hva som sies til folk i 2016, avslutter Kohn.

- Drøyt Språkprofessor Finn-Erik Vinje stiller seg på sin side uforstående til at ordet «neger» ender som straffesak.

- Sindige folk er ikke opptatt av sånt. Det er drøyt å gå til retten med dette, sier språkprofessoren til Dagbladet.

Vinje sier «neger» har en nøytral betydning, på samme måte som «sigøyner».

- Alle ord kan jo bli skjellsord med det riktige tonelaget. I Hamsuns forfatterskap blir en havnearbeider dømt for å ha kalt en kollega for «professor», sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!