Lamme Claire Lomas fullførte maraton etter 16 dager

Claire lomas (32) er helt lam fra brystet og ned, men fullførte et maraton i London ved hjelp av moderne teknologi. Det skaffet henne plass i historiebøkene.

HISTORISK: Claire Lomas er den første i verden som har gjennomført et maraton med den robotlignende drakten kalt ReWalk. Foto: EPA
HISTORISK: Claire Lomas er den første i verden som har gjennomført et maraton med den robotlignende drakten kalt ReWalk. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): London maraton er på rundt fire mil, men på grunn av lammelsen klarte hun ikke gå mer enn rundt tre kilometer hver dag.

Dermed kom hun sist i mål, men hun ble mottatt som om hun kom på 1. plass.

- Da jeg startet tok jeg bare ett skritt om gangen, og jeg visste at hvert skritt tok meg nærmere, sa Lomas til The Guardian.

Ved mållinjen hadde hundrevis av mennesker møtt opp for å heie henne i mål, og mange var tydelig rørt.

Donerte medaljer
Samtidig var noen opprørt fordi hun ikke fikk medalje. Reglene for løpet sier at man ikke får medalje hvis man ikke fullfører samme dag, men flere av de andre deltakerne donerte sine medaljer til 32-åringen.

- Hun er symbolet på hva dette maratonet handler om. Medaljen symboliserer hva hun har gjennomgått og den prestasjonen hun står bak, da hun gjorde dette for inntekt til veldedighet, sa Jacqui Rose, en av deltakerne som donerte sin medalje til Lomas.

32-åringen samlet inn rundt 860 000 kroner som hun donerte til forskning på lammelse.

- Hun har gjort en helt fantastisk jobb. Det var utrolig rørende da hun passerte mållinjen. Jeg klarte ikke holde tårene tilbake da hun kom i mål, sa Holly Branson, som er datteren til eieren av selskapet Virgin, som sponset løpet.

Stygg ulykke
Lomas knakk nakken, ryggen, noen ribbein og punkterte en lunge da hun falt av en hest i 2007.

Den robotlignende drakten, kalt ReWalk, er designet av den israelske entrepenøren Amit Goffer. Den er laget på en slik måte at den ved hjelp av diverse teknologi forstår hvilken bevegelse brukeren prøver å gjøre, og utfører dermed handlingen for en.

Likevel er det svært tungt å gå langt med den, fordi man samtidig må støtte seg med krykker.

Prisen på ReWalken ligger på rundt 430 000 kroner.