Lamme Kim Ronny tapte mot Vesta

Uavgjort etter to runder. Millionkampen kan ende i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no):- Jeg var ikke forberedt på dette utfallet. Det var litt sjokkerende. Men nå er det bare å kjøre på. Vi anker til Høyesterett. Jeg har energi nok til å møte i retten ti ganger til jeg, sier Kim Ronny Otterstad (23) fra Nøtterøy til Dagbladet.no.


Dommen i ankesaken fra Agder lagmannsrett mellom Vesta Forsikring AS og 23 år gamle Kim Ronny Otterstad er klar. Striden handler om hvor mange prosent av en eventuell erstatningssum Vesta skal betale Otterstad, såkalt avkorting, etter en trafikkulykke der han var passasjer i en bil hvor sjåføren var full.

Vesta mener de skal betale så lite som mulig, mens Otterstad mener det motsatte. Kim Ronny knuste Vesta i tingretten og det ble bestemt at Vesta skulle betale 70 prosent av erstatningssummen. I lagmannsretten slo Vesta tilbake. Avkortingen ble satt til 60 prosent. Det betyr at Vesta bare må ut med 40 prosent av erstatningssummen.

- Vi er veldig fornøyd med dommen selv om dette dreier seg om en tragisk sak, sier advokat Terje Marthinsen i Vesta.

Forsikringsselskapet fikk medhold i alle diskusjonspunkter mellom partene.

Lam fra livet og ned

Bakgrunnen for rettsstriden startet 31. august 2002. Da ble Kim Ronny lam fra livet og ned da han fyllekjørte sammen med kameraten sin etter et vorspiel. Kim Ronny var passasjer i bilen. De kjørte rett fram i en sving og endte på taket på et jorde. Kim Ronny ble sittende fast i bilen og måtte skjæres ut. Sjåføren kom fra ulykken uten fysiske skader.

Kim Ronnys advokat, Christian Lundin, mener dommen er streng.

Lamme Kim Ronny tapte mot Vesta

- Dette bryter med Finanger-dommen og EØS-rettslige prinsipper, sier Lundin.

Veronika Finanger ble hardt skadd i en bilulykke i 1995 da hun var passasjer og sjåføren var påvirket av alkohol. Etter ni år med rettssaker vant hun over staten i Høyesterett.

Avkortingen av erstatningen ble satt til 30 prosent. Saken skapte en endring i loven som slo fast at alle trafikkskadde har krav på erstatning, men den avkortes ved graverende handlinger.

Dommen om Kim Ronny i Agder lagmannsrett så imidlertid mer eller mindre bort fra Finanger-dommen: «Under ingen omstendigheter er det grunnlag for å bedømme ham som en passiv sjåfør slik mindretallet gjorde i Finanger-saken. Etter lagmannsrettens syn kan det ikke herske tvil om at Otterstads forhold må karakteriseres som grovt uaktsomt.»

- Fyllekjørere må betale

Lundin vet ikke hvorfor lagmannsretten har et så forskjellig syn på saken som det tingretten hadde i fjor.

- Det kan være noe så enkelt som dommernes syn på promillekjøring og at de ville ta et generelt oppgjør med dette. Det er det Vesta vil, sier Lundin.

Det benekter ikke advokat Terje Marthinsen i Vesta. De kommer til å kreve erstatningssummen de må betale til Kim Ronny fra sjåføren som også er kameraten til Kim Ronny.

SLITSOMT: Etter en lang rettsdag i rullestol har Kim Ronny Otterstad (23) behov for å legge seg nedpå for å hvile. Til tross for belastningen har energi til å kjøre millionkampen fullt ut. Etter tap i lagmannsretten anker han nå til Høyesterett. Foto: Henning Lillegård
SLITSOMT: Etter en lang rettsdag i rullestol har Kim Ronny Otterstad (23) behov for å legge seg nedpå for å hvile. Til tross for belastningen har energi til å kjøre millionkampen fullt ut. Etter tap i lagmannsretten anker han nå til Høyesterett. Foto: Henning Lillegård Vis mer

 Les også: «- Skulle ønske det var jeg som havna i rullestolen»


- Utgangspunktet er at den som kjører i fylla må betale for det. Men den må selvfølgelig tilpasses den som må betale, sier han.

For Kim Ronny begynner rettsapparatet å bli en vane. Nå kan imidlertid slippe å ta taxi til og fra rettssalene. Han har nemlig tatt førerkortet på nytt og kjører en Mercedes tilpasset tilstanden hans.

- Å være i retten er sikkert som å gå med platåsko. Man blir sikkert vant til det, sier 87 prosent invalide Kim Ronny og ler.

TOTALVRAK: Kim Ronny Otterstad måtte skjæres ut av bilvraket etter ulykken. På sykehuset kort tid etter fik han vite at han sannsynligvis vil være lam fra livet og ned for resten av livet.
I RETTEN: Kim Ronny Otterstad (23) i Agder lagmannsrett etter ankesaken mot Vesta sammen med moren Lise Mette Borgen og advokat Christian Lundin og
VANT ANKEN: Vesta Forsikring AS og advokat Terje Marthinsen vant ankesaken mot Kim Ronny Otterstad. Nå kan saken ende i Høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer