Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lamme Liam (18) må på intervju for å bevise at han ikke kan jobbe

Har vært lam hele livet og kan bare kommunisere ved å blunke.

 SJOKKBREV:  Phil Barker reagerer med avsky på at sønnen Liam (18) kan bli kalt inn til intervju for å bevise at han ikke kan jobbe. Liam er lam og kommuniserer bare med øynene. Alle foto: Richard Rayner/ North News & Pictures
SJOKKBREV: Phil Barker reagerer med avsky på at sønnen Liam (18) kan bli kalt inn til intervju for å bevise at han ikke kan jobbe. Liam er lam og kommuniserer bare med øynene. Alle foto: Richard Rayner/ North News & Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18-åringen fra Middlesbrough i England har en svært sjelden muskelsykdom og trenger pleie fra foreldrene døgnet rundt. Han kommuniserer bare med øynene og trenger respirator for å få hjelp til å puste.

Liams foreldre reagerte derfor både med sjokk og avsky da de fikk beskjeden om at gutten kanskje må møte til et intervju for å bevise at han ikke kan jobbe, og dermed motta støtten han har krav på som arbeidsufør.

- Kan han jobbe? Sjokknyheten kom i et brev der familien ble opplyst om hvor mye 18-åringen skulle få utbetalt i støtte. «For å fortsette å få arbeidsavklaringspengene kan det hende at du må møte til et intervju med en personlig rådgiver», heter det i brevet ifølge Daily Mail.

Liams far, som påpeker at myndighetene burde undersøkt Liams forsikrings-historikk før de sendte brevet, kastet seg over telefonen.

- Jeg ringte til Stockton Benefit Centre og en kvinne spurte meg: Kan han jobbe? forteller Phil Barker til avisa.

Faren forsøkte videre å redegjøre for sønnens sykdom, men fikk da beskjed om at sønnen kanskje må møte til intervju og få en medisinsk undersøkelse.

Liams muskelsykdom er så alvorlig at det ikke var ventet at han skulle leve mer enn tre måneder. Han ble født lam og har vært pleietrengende siden.

Vis mer

- Hvordan skal han komme seg på et «tilbake i jobb»-intervju? Han kan ikke svare dem. Han kommuniserer ved å blunke, og jeg skjønner ikke hva de venter av ham, sier Phil Barker.

Frykter konsekvensene Barker peker på at praksisen kan føre til problemer for folk som i utgangspunktet har en utfordrende hverdag.

- Hvis en annen invalid person blir utsatt for dette uten å bli fulgt tett nok opp av pleiere, kan personen miste støtten eller få problemer med å finne ut av hva man skal gjøre. Jeg tror ikke de forstår situasjonen, og hvis de bare hadde kikket gjennom arkivene på Liam så ville de skjønt at han ikke kan jobbe, sier faren videre.

En talsmann for departementet for arbeid og pensjon forklarer til avisa at personer som ikke kan jobbe skal få langtidsstøtte.

- Etter hvert som et barn blir eldre endres ofte behovene. Arbeids-vurderingen ser på hva en person kan gjøre, og ikke bare hva en person ikke kan gjøre. Men hvis personen ikke kan jobbe, vil vedkommende selvfølgelig få innvilget langtidsstøtte.

image: Lamme Liam (18) må på intervju for å bevise at han ikke kan jobbe
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media