UTKJØRSEL: En bil havnet i grøfta i Oslo som følge av det ekstreme snøværet som lammer Østlandsområdet. Foto: Frank Evensen
UTKJØRSEL: En bil havnet i grøfta i Oslo som følge av det ekstreme snøværet som lammer Østlandsområdet. Foto: Frank EvensenVis mer

Lammes av ekstremsnøvær

Ekstremt snøvær skaper kaos i bil-, tog- og flytrafikken på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - La bilen stå hjemme, er oppfordringa fra avdelingsleder Ellen Kilde Evensen ved Viking redningstjenestes kundesenter.

Store deler sentralt på Østlandsområdet opplever i ettermiddag et ekstremt snøvær, med svært vanskelige kjørefohold og dårlig sikt som følge.

Snøværet lammer biltrafikk, flytrafikk, tog og t-bane.

Er du rammet av snøværet? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

Ny bilbergingsrekord
Meteorologisk Institutt har utstedt OBS-varsel om elendige føre, og Evensen advarer mot store snømengder, i tillegg til glatt føre og spordannelser.

- Det er en del utfor- og fastkjøringer. Folk må virkelig være forsiktige, da det er fryktelige kjøreforhold med mange uhell på hovedveiene, opplyser Evensen.

Hittil i dag har redningstjenesten vært ute på 1200 bilberginger landet over, og Evensen tror de vil sette ny historisk rekord innen dagen er omme. Alt tilgjengelig mannskap er på veiene, opplyser hun.

BILBERGINGSREKORD: Tre biler kolliderte ved Mogreinakrysset på E6 i Akershus lørdag formiddag, og E6 ble stengt en tid. Det var flere ulykker på Østlandet under det vanskelige, glatte føret lørdag.
Foto: Dan Åsen Hansen / SCANPIX
BILBERGINGSREKORD: Tre biler kolliderte ved Mogreinakrysset på E6 i Akershus lørdag formiddag, og E6 ble stengt en tid. Det var flere ulykker på Østlandet under det vanskelige, glatte føret lørdag. Foto: Dan Åsen Hansen / SCANPIX Vis mer

- Tidligere toppnoteringer har vært på rundt 1800 bilberginger, sier Evensen, som likevel melder om kort ventetid på tjenesten.

Videre er Oslo lufthavn Gardermoen stengt, og togtrafikken sliter med å komme fram.

Jernbaneverket opplyste på ettermiddagen lørdag at det var forsinkelser og innstillinger for flere av lokaltogene mellom Oslo S og Lillestrøm. De øvrige togene på strekningen kjørte via Romeriksporten, men også der var det forsinkelser. Det ble satt inn busser for de innstilte avgangene, melder NTB.

Lokalstrekningen mellom Oslo S og Lillestrøm ble i ettermiddag stengt for all trafikk på grunn av store snømengder.

Oslos t-bane-trafikk går ikke lenger øst enn Helsfyr og flere avganger er blitt innstilt, får Dagbladet.no opplyst.

Mer i vente
Statens vegvesen melder om kødannelser og saktegående trafikk over store deler av Østlandet og særlig i Oslo-området. Alt tilgjengelig brøytemannskap er ute på veiene, og jobber på spreng for å rydde de mest trafikkerte veiene.

- Det er en del utforkjøringer, men ingen alvorlige ulykker så langt. Men det er en del trafikk og køer i Oslo-området, så det går ikke fort å komme seg fram. Folk må regne med at det tar tid, opplyser vaktoperatør Nils Aae.

Aae advarer om at meget farlige situasjoner kan lett oppstå, nå som det er mørkt med sikt som er ytteligere redusert av tett snøvær.

- Man må være svært oppmerksom. Det er en del biler som står fast langs veikanten, og kombinert med dårlig sikt så kan det bli skummelt, sier Aae.

Vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorogisk institutt sier snøværet vil fortsette utover natta, før det gradvis avtar i styrke etterhvert som systemet beveger seg nordøstover.

- Totalt vil det falle rundt 20-25 centimeter sentralt på Østlandet, noe mer lokalt. En trøst er at det vil bli kaldt og pent i hele neste uke, melder Johnsen.

Alvorlig frontkollisjon
Trass elendige kjøreforhold på så godt som alle veier sentralt på Østlandsområdet, er det så langt bare meldt om én alvorlig trafikkulykke.

Søndre Buskerud melder om en alvorlig frontkollisjon på riksvei 23 ved Røyken.

- Én person satt fastklemt og to andre personer ble hardt skadd. De er fraktet til sykeshus og vi håper det går bra med dem, sier fungerende operasjonsleder Ann-Sofi Larsen i Søndre Buskerud politidistrikt.

 Trass en rekke mindre ulykker så er det lørdag ettermiddag ikke meldt om alvorlige personskader i forbindelse med snøværet. Foto: Dan Åsen Hansen / SCANPIX
Trass en rekke mindre ulykker så er det lørdag ettermiddag ikke meldt om alvorlige personskader i forbindelse med snøværet. Foto: Dan Åsen Hansen / SCANPIX Vis mer

Andre politidistrikt sier det går rolig for seg.

- Trafikken går så sakte at det ikke skjer noe, opplyser operasjonsleder Olaf Erdal ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no i 17.15-tiden.

I likhet med andre politidistrikt i området så er det ikke meldt om store alvorlige ulykker i ettermiddagstimene.

- Vi har hatt en del problemer, men det er i grunn mest klaging på manglende brøyting, sier operasjonsleder Rune Arneberg i Østfold politidistrikt.

Han er noe forundra over at den nye firefelts motorveien gjennom Østfold er snødekt.

- Samtidig må de med førerkort forstå at de ikke kan forvente at brøyebilen kjører foran dem. Folk må vuderer om de kan la bilen stå i dag, sier Arneberg.

Han rapporterer om masse småulykker på veiene i Østfold, men det har ikke vært meldt om personskader.

- Snør og snør
Det har det heller ikke vært i Follo politidistrikt som dekker deler av Østfold og Akershus.

- Vi har hatt minst 15 biler som står fast i bakker og i grøfter, men heldigvis har vi ikke hatt verken person- eller matrielle skader, opplyser politidistriktet.

I Asker og Bærum har politiet bare fått inn én henvendelse.

- I 15.30 havnet en bil i grøfte på E18 ved Slependen. Det var ikke noe dramatikk, men bilen sperret et kjørefelt i noe tid, sier operasjonsleder Marlow Grandalen i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no

Han forteller om såpeglatte kjøreforhold i hans distrikt.

- Det snør og det snør, men det ser ut til at bilistene kjører etter forholdene, sier han.

SNØ, IS OG SPOR: Tett trafikk i snøføyka på E6 ved Skjetten mellom Gardermoen og Oslo lørdag ettermiddag.
Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
SNØ, IS OG SPOR: Tett trafikk i snøføyka på E6 ved Skjetten mellom Gardermoen og Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer
SNØ, SNØ OG ATTER SNØ: Store deler av sentrale Østlandet opplever store kødannelser som følge av tett snøvær i dag. Foto: SCANPIX
SNØ, SNØ OG ATTER SNØ: Store deler av sentrale Østlandet opplever store kødannelser som følge av tett snøvær i dag. Foto: SCANPIX Vis mer
DYTTEHJELP: Politiet bistår i å dytte en værfast bil. - Veiene er isete, sporete og fulle av snø, advarer Viking redningstjeneste. Foto: Frank Evensen
DYTTEHJELP: Politiet bistår i å dytte en værfast bil. - Veiene er isete, sporete og fulle av snø, advarer Viking redningstjeneste. Foto: Frank Evensen Vis mer