Lån en lesbe

Eller frister en muslim eller danske mer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helga låner biblioteket i Malmø ut det de kaller levende bøker. Besøkende får 45 minutter med en person de kanskje har fordommer mot. Menneskebibioteket ble først prøvd på Roskilde-festivalen i 2000, og er siden forsøkt i flere land.

- Det fins fordommer mot alt, og med dette ønsker vi å kjempe mot fordommene og framme sameksistens, sier bibliotekar Catharina Noren til nyhetsbyrået AP.

Fant ingen p-vakt

Bybiblioteket låner ut en journalist, en lesbe, en muslim, en sigøyner, en blind mann, en dyrevernsaktivist og en danske på lørdag og søndag. Det koster ingenting å tilbringe tre kvarter ved kafebordet med de levende bøkene. Noren forventer at noen vil snakke med folk de identifiserer seg med, mens andre bare vil få ut sinnet sitt overfor en gruppe de misliker.

- Folkene vi låner ut er klare for alt, sier bibliotekaren som gjerne skulle lånt ut en politimann og en parkometervakt også.

Møter skoleklasser

Den originale utlånsordninga er prøvd tidligere i Portugal, Ungarn og Norge. Her til lands har Norsk Folkehjelp lånt ut folk til skoleklasser i to år. Elevene har kunnet velge mellom en hiv-smittet, en rullestolbruker, en døv, en homse, en spiseforstyrret og en asylsøker.

- Alle som blir lånt ut er personer som møter fordommer for hvem de er, fordommer som får konsekvenser for dem, sier Trygve Augestad i Norsk Folkehjelp til Dagsavisen.

LIVET ER MER ENN PARADER: Hva gjør lesbene når de ikke kjemper for rettigheter, muslimer når de ikke er vendt mot Mekka og journalister når vi ikke skiver sånne saker som du leser nå? I Malmø får de svar i helga.