SVARER: Lan Marie Nguyen Berg mener miljøpolitikk er viktigere enn innvandring. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Lan Marie gjør hverdagen til folk flest vanskeligere

Sylvi Listhaug ut mot Lan Marie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med hånda på hjertet sier Lan Marie Nguyen Berg at klimapolitikk er viktigere en innvandring og integrering.

- Klima er vår tids viktigste sak, sa Berg da hun ble grillet i DBTV-programmet «Svar på spørsmålet».

- Det er viktig å vite at hvis vi ikke løser klimakrisen, så vil vi få enda mer folkevandring rundt om i verden.

Det er ikke innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) enig i.

- Uten en streng kontroll med innvandringen, som er en viktig forutsetning for å lykkes med integreringen, vil det kunne gå utover velferdssamfunnet vårt og potensielt endre vår kultur og verdiene som samfunnet vårt bygger på. Jeg mener dette er en av de største utfordringene vi står overfor, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Masseinnvandring

Listhaug mener masseinnvandringen vi så i fjor var en prekær utfordring som måtte løses raskt.

- Migrasjonstrykket mot Europa kommer etter alle solemerker til å fortsette i åra som kommer. Uroligheter, fattigdom og drømmen om et bedre liv vil være situasjonen for stadig flere mennesker, ettersom befolkningen i de delene av verden hvor migrantene kommer fra vil vokse videre i årene som kommer.

Lan Marie Nguyen Berg har siden hun overtok jobben som byråd for miljø og samferdsel i Oslo gjort parkering dyrere og økt prisen på bompenger. Listhaug er ikke imponert over jobben som er gjort så langt.

- Lan Marie Berg og byrådet i Oslo med Ap i spissen har brukt mesteparten av sin energi på å gjøre hverdagen til folk flest i Oslo vanskeligere, sier Listhaug.

UENIGE: Sylvi Listhaug (Frp) er ikke enig med Lan Marie Nguyen Berg i mye. Foto: Øistein Norum Monsen/Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
UENIGE: Sylvi Listhaug (Frp) er ikke enig med Lan Marie Nguyen Berg i mye. Foto: Øistein Norum Monsen/Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Pisk og gulrot

- Klimapolitikk handler om å prioritere. En gulrot for noen blir fort en pisk for andre. De beste gulrøttene med god klimapolitikk i Oslo og andre storbyer er at det blir rein luft, det blir bedre plass til de som reiser og det blir bedre sykkelveier som vi prioriterer foran parkeringsplasser, sier Berg.

Hun fortsatte med å si at bilen ikke er erklært som fiende.

- Når man reduserer biltrafikken blir det lettere for bussen å komme fram. Ruter anslår at man kan spare melllom 300 og 400 millioner kroner dersom bussen slipper å stå i kø og folk ikke kommer for seint på jobb. Det vil også bidra til at det blir mer plass i byen vår, mer gateliv og mer folk, sier Berg.

Advarer mot Oslo-politikk

Sylvi Listhaug mener det er vanlige brukere av bil i Oslo som får svi som et resultat av den rødgrønne politikken i hovedstaden.

- Bilen er bannlyst selv om mange er avhengig av den for å få en hektisk hverdag til å gå i hop, eiendomsskatt utskrives, og eldre på sykehjem kastes ut selv om begrunnelsen for innføringen av eiendomsskatten var å styrke eldreomsorgen, sier Listhaug.

- Jeg synes det er flott at velgerne får se i Oslo hvilken politikk vi kan få også på nasjonalt plan etter valget neste år dersom Jonas Gahr Støre og Ap vinner valget, sier Sylvi Listhaug.

Til Dagbladet sier Lan Marie Nguyen Berg at selv om de samarbeider med Arbeiderpartiet i Oslo, er det ikke noe selvfølge at det kommer til å skje på nasjonalt plan etter stortingsvalget til neste år.

- Vi går for samarbeid med de som gir oss mest grønn politikk, sier Berg.

I etterkant av Bergs deltagelse i programmet har hun også fått kritikk av Oslo Frp for byrådets ambisiøse mål om å gjøre Oslo bilfritt innen 2019.