Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljesølet i Alnaelva

Lan Marie Nguyen Berg om oljesølet: - Dette er en forferdelig situasjon

Sørenga, Hovedøya og Bleikøya er stengt for bading etter utslipp.

DIREKTE: Byråd Lan Marie Nguyen Berg, Bymiljøetaten og brannsjef Jon Myroldhaug orienterer om situasjonen. Video: NTB Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en forferdelig situasjon, sier byråd Lan Marie Nguyen Berg om oljesølet under en pressekonferanse i dag.

Byråden sa at det som har skjedd er svært alvorlig. Hun understreket at Oslofjorden er et viktig rekreasjonsområde.

- Oslofjorden er også viktig for biologisk mangfold, sa Nguyen Berg til pressen.

Oslo kommune stengte i dag det populære badestedet Sørenga bad inntil videre.

Også på Hovedøya frarådes bading, opplyser brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo torsdag ettermiddag under pressekonferansen i Kongshavna.

I dag ble det kjent at oljesølet som har griset til vannet i Oslos nye sentrumsbadeplass på Sørenga, kommer fra Oslo Sporveiers tanker med fyringsolje.

STENGT: Det populære badestedet Sørengkaia i Oslo ble stengt kvelden 30. mai etter at det ble oppdaget at 80.000 liter fyringsolje hadde rent ut i Alnaelva. Bellona mener Oslo kommune ikke var raskt nok ute med forebyggende tiltak. Reporter: Karin Madshus / Video/klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Kommunen har også folk som nå vurderer vannkvaliteten på badeøyene innerst i Oslofjorden etter at rundt 50 000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva i Oslo i går ettermiddag.

Alnaelva renner ut i Oslofjorden.

I 22-tiden i går kveld var oljen i ferd med å nå sjøen ved Kongshavn, og var en fare for de badende ved sjøbadet Sørenga.

Etterforskes

- Vi la raskt ut en lense en halvtime etter at meldingen om utslippet kom. Før vi fikk lagt den første lensa kom del olje ut i sjøen. Det er vanskelig å gjøre noe med den tynne filmen som ligger oppå sjøen nå. Varmen vil sørge for at filmen vil fordampe raskt, uttalte brannsjef Jon Myroldhaug under pressekonferansen.

Hvor lenge problemet vil vedvare er vanskelig å si. Ifølge brannsjefen hjelper sola og det varme været.

- Det lukter, men er ikke helsefarlig, opplyser brannsjefen.

Oslo-politiet etterforsker Sporveiene og de to firmaene som var engasjert til å tømme tankene for fyringsolje, opplyste seksjonssjef Rune Skjold i økonomi- og spesialetterforskningseksjonen til Dagbladet tidligere i dag.

Miljøstiftelsen Bellona har opplyst til Dagbladet at de akter å anmelde utslippet til politiet.

Olje i Oslos fjordbasseng

Richard Kongsteien, avdelingssjef ved Bymiljøetaten i Oslo kommune har i dag opplyst til Dagbladet at vannkvaliteten sjekkes i Oslos fjordbasseng. Det er også funnet tynn olje ved Bleikøya.

- Det er ikke store konsentrasjoner, men vi vil fraråde folk om å bade der. Vi vil fortsette å inspisere strender og vann, sier Kongsteien.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!