Lan tok diesel-taxi til NRK for å advare mot diesel-forurensing

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg kjørte diesel-taxi da luftkvaliteten i Oslo, ifølge henne selv, var farlig.

FORSVARER: Minutter etter å ha kjørt diesel-taxi stod miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg og forsvarte diesel-forbudet på NRK Dagsrevyen. Video: NRK Dagsrevyen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvelden før diesel-forbudet ble innført i Oslo kjørte byråd Lan Marie Nguyen Berg diesel-taxi til NRK. Der forklarte hun behovet for diesel-forbudet:

– Over 185 mennesker dør hvert år i Oslo for tidlig på grunn av høy luftforurensning. Her er det viktig å ta grep, og jeg er glad for at byrådet prioriterer folks helse over det at alle skal kunne kjøre hvor de vil akkurat den dagen hvor det er veldig høy og helseskadelig luftforurensning, uttalte byråden til NRK, mandag 16. februar.

MILJØBYRÅDEN: Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne har kjørt diesel-taxi 20 ganger siden hun fikk makta. Foto: Berit Roald og Håkon Mosvold, NTB Scanpix. Fotomontasje: Dagbladet.
MILJØBYRÅDEN: Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne har kjørt diesel-taxi 20 ganger siden hun fikk makta. Foto: Berit Roald og Håkon Mosvold, NTB Scanpix. Fotomontasje: Dagbladet. Vis mer

Dette er ikke den eneste gangen miljøbyråden har brukt det minst miljøvennlige taxi-alternativet. Dagbladets gjennomgang av hennes reiseregninger viser at hun som byråd har tatt taxi 28 ganger. Hele 20 av dem med diesel-taxi. To ganger har hun kjørt el-taxi og fem ganger bensin.

Den siste turen har ikke Dagbladet lykkes med å finne ut av drivstoffet, da registreringsnummeret ikke fremgår av kvitteringen.

Byrådens forklaring på kjøreturene med diesel-taxi er at taxi-parken i Oslo ikke er miljøvennlig. I ettertid at denne saken ble publisert, viser det seg at byrådens forklaring er feil.

Dagbladets ringerunde viste nemlig at både Oslo Taxi, Norgestaxi og Christiania Taxi hele tiden tilbudt sine kunder å bestille miljøvennlig taxi.

Skulle på TV 2 og NRK

Bakgrunnen for diesel-forbudet i Oslo var værmeldinger som tydet på akutt høy luftforurensning mandag 16. februar, dagen hvor byråden altså kjørte diesel-taxi, og tirsdagen etter.

DIESEL-TAXI: Denne kvitteringen viser at miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg kjørte taxi kvelden før diesel-forbudet i Oslo. Dagbladet har sladdet løyvenummer og sjåfør-ID.
DIESEL-TAXI: Denne kvitteringen viser at miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg kjørte taxi kvelden før diesel-forbudet i Oslo. Dagbladet har sladdet løyvenummer og sjåfør-ID. Vis mer

Diesel-taxien slapp miljøbyråden av i Kirkeveien rett ved NRK på Marienlyst, hvor hun først skulle intervjues på direkten av TV 2. Kort tid etter ble hun intervjuet på Dagsrevyen.

Se hele intervjuet med miljøbyråden på NRKs nettsider.

Skylder på dårlig tilbud

Dagbladet har spurt miljøbyråd Berg hvorfor hun valgte å kjøre diesel-taxi på et tidspunkt hvor hun visste at forurensningsnivået var farlig, og hvor hun selv oppfordret alle andre i Oslo til å avstå fra forurensende bilkjøring.

Byråden svarer ikke selv, svaret kommer fra hennes byrådssekretær Anja Bakken Riise (MDG).

- Vi lever i et samfunn som ikke i stor nok grad er tilrettelagt for at det skal være enkelt å velge miljøvennlig. Det forandrer seg ikke idet man blir en grønn politiker. Det er nettopp dette De Grønne jobber for å gjøre noe med. De Grønnes mål er å gjøre det enkelt og lønnsomt for folk flest å velge miljøvennlig, slik at vi alle kan transportere oss fra A til B, uten dårlig miljøsamvittighet, svarer hun.

- Siden jeg ofte, og i dette konkrete tilfellet, er den som organiserer transporten til byråden, er det ryddig at jeg svarer, forklarer Riise.

Hun opplyser til Dagbladet at det dagen før diesel-forbudet var dårlig med tid, og at den første taxien som sto utenfor Oslo rådhus ble valgt.

- Lan skulle live på TV 2 kl. 18.30 ved krysset i Kirkeveien. Vi var fremme 18:28, sier Riise. Hun minner om at dette var samme dag som direktøren i Renovasjonsetaten ble sparket av byrådet og Rødt fremmet mistillitsforslag mot byråden på grunn av søppelkrisa.

Byrådssekretæren forklarer byrådens gjentatte bruk av diesel-taxi med at miljøvennlige alternativer er en mangelvare for Oslo-folk.

- Taxi er en del av kollektivtilbudet i Oslo og var ikke omfattet av dieselforbudet. Det er selvfølgelig dumt at Oslo ikke har en utslippsfri taxipark, men dette jobber vi altså med å få på plass.

BESTILTE TAXIEN. Anja Bakken Riise er byrådssekretær for miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Privat.
BESTILTE TAXIEN. Anja Bakken Riise er byrådssekretær for miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Privat. Vis mer

20 turer med diesel-taxi

Når vi søker opp drosjene i kjøretøyregisteret til Statens vegvesen finner vi at 20 av bilene byråden har sittet på med, er diesel-drevet. Det kommer frem av søk Dagbladet har gjort på taxiene i Statens vegvesens kjøretøyregister.

På kun to kjøreturer, frem og tilbake til Bryn for å åpne en ladestasjon for el-taxi på Bryn, har byråden benyttet taxi som kjører på elektrisitet.

Den lengste kjøreturen med diesel-bil som Dagbladet har funnet blant byrådens reiseregninger var en taxi-tur hjem fra Oslo lufthavn Gardermoen onsdag 19. oktober i fjor, kl. 23:29. Regningen kom på 959 kroner.

HURTIG-TOG: Flytoget er både raskt og miljøvennlig. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
.
HURTIG-TOG: Flytoget er både raskt og miljøvennlig. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix . Vis mer

Onsdag 3. februar i 2016, gjestet miljøbyråden det kjente frokostprogrammet «God Morgen Norge» på TV 2. Etter endt sending klokka 07:37 satte byråden seg i en taxi som fraktet henne fra TV 2s lokaler i Karl Johans gate til rådhuset.

Kjøreturen endte på 4,2 kilometer og varte i 18 minutter, viser taxi-regningen fra bilen som også er diesel-drevet.

Liker tog og sykkel

Miljøbyråd Berg har ansvaret for å iverksette Oslo-byrådets ambisiøse klimaplaner. Hun er kjent for ofte å bruke sykkel og kollektivtransport. I fjor påske fortalte hun og kjæresten til TV 2 at de tok tog i 60 timer for å unngå å fly på ferietur til Barcelona.