Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lance Armstrong lurt av falsk kreftpasient

«14-åring med hjernekreft» rørte superkjendiser og tusenvis av andre på nettet i mange måneder. Men Jonathan er trolig fiksjon.

DÅRLIG SPØK? Lance Armstrong var blant dem som engasjerte seg personlig i skjebnen til «Jonathan» og fulgte med på meldingene til det alle trodde var en alvorlig kreftsyk ung gutt. Nå ser nettfenomenet ut til å ha vært et forseggjort falskneri.
DÅRLIG SPØK? Lance Armstrong var blant dem som engasjerte seg personlig i skjebnen til «Jonathan» og fulgte med på meldingene til det alle trodde var en alvorlig kreftsyk ung gutt. Nå ser nettfenomenet ut til å ha vært et forseggjort falskneri. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Våknet opp til noen svært ubehagelige nyheter», skrev det amerikanske sykkelfantomet Lance Armstrong på Twitter før han startet dagens etappe av Tour de France.

Nyhetene var denne dramatiske meldingen fra Gena Solar, en aktivist i kreftkampbevegelsen LiveStrong, som ledes av Armstrongs egen stiftelse.

«Jeg prøver å finne ordene for å forklare dette, siden jeg ikke riktig forstår det og ikke har noen anelse om hva vi har med å gjøre. Jeg bare går rett til poenget. Jeg fant ut i går at Jonathan White er et falskneri», skriver kvinnen, som oppgir at hun selv kjemper mot langt utskreden kreft.

Toppsjef Joe Schneider i organisasjonen Cancer Climber går overfor Dagbladet god for at Gena Solar er en virkelig kreftpasient og aktivist, og at hun har blitt lurt av ukjente utenforstående.

- Vi ble kontaktet av en 14 år gammel gutt med hjernekreft. Han var inspirert av historien til vår grunnlegger, Sean Swarner, som var den første kreftoverlevende til å klatre Mount Everest. Trist nok ser det til at denne personen (14-åringen) ikke er den de ga seg ut for å være, skriver Schneider i en epost til Dagbladet og fortsetter:

-  Jeg tror Gena vil poste et innlegg på bloggen som forklarer mer om hvem hun er og hennes personlige historie med kreft. Det er en trist dag når folk gir av sine hjerter for å hjelpe, for så å bli skuffet slik som dette,

Kan ha løyet i et år
Falske nettprofiler og løgnaktige blogger er ikke noe nytt fenomen, men «Jonathan White» ligger an til å bli et av de mørkere eksemplene på fenomenet.

Alt tyder altså nå på at Jonathan, en gutt med hjernekreft som fra delstaten Idaho tappert oppdaterte sine støttespillere om sykdommen via nettet og viste livsmot selv når han var døden nær, aldri har eksistert.

En svært aktiv Twitter-konto - @jonthanjay (nå slettet) - og flere blogger har i kombinasjon med fabrikerte eposter og til og med enkelte telefonsamtaler lurt mange tusen til å tro på den rørende historien. Flere skal ha sendt ham mer eller mindre kostbare gaver, noen oppgir å ha gitt pengedonasjoner, og daglig har støttespillere fra hele verden forsøkt å oppmuntre gutten.

Forutsatt at Gena Solar snakker sant er hun trolig verst rammet av alle av falskneriet. Kreftpasienten var nært knyttet til 15-åringen, og skulle denne uka angivelig sette seg på flyet for å være sammen med Jonathan etter en varslet operasjon i Arizona. Da kom sjokkmeldingen.

«Jeg fikk en epost i går om at Jonathan ikke eksisterer og at alle relaterte kontoer [på nettet] er slettet. Jeg kjenner ikke alle detaljer og har allerede vært i kontakt med FBI og politiet for å forsøke å finne denne personen», skriver kvinnen, som enkelte andre tvitrere ser ut til å ha gått gode for.

«Jeg har, som mange av dere, snakket med ham på telefonen og tatt meg av denne personen som jeg trodde var et barn med hjernekreft som angivelig bodde hjemme med en enslig far og ingen støtte. Nei, jeg traff ham ikke personlig. Jeg trodde jeg snakket med  faren og stefaren og andre folk på forskjellige telefonlinjer, men alt var en nøye planlagt svindel», fortsetter Gena.

Ifølge henne har lureriet strukket seg over minst ti måneder.

Omfattende opplegg
«Sover til/fra. Feberen steg igjen, nå nede i 39. Jeg tror på kraften av kjærlighet. håp. bønn!», var en typisk melding blant over 500 slike i twitterfeeden til @jonthanjay, som tidvis var påfallende velformulert.

I bloggen sin skrev han blant annet om de mange gavene han skal ha fått, blant annet en signert Lance Armstrong-bok, mens en tredjeperson presentert bakgrunnen for sykdomsforløpet.

«Jonathan kom tilbake til Idaho etter at han fikk mer styrke igjen. To uker seinere startet han med stråling. Han fikk 33 strålebehandlinger og startet seinere 42 dager med kjemoterapi i tillegg til strålingen. Etter dette var vi svært lei oss of å høre at Jon ikke hadde særlig suksess og at svulsten fremdeles vokte på tross av den aggressive behandlingen.», heter det i én versjon.

Etterhvert ble den tilsynelatende rørende åpne og optimistiske tenåringen oppdaget også av flere kjendiser, som særlig via Twitter videreformidlet historien.

«@jonthanjay we're all pulling for you!!! Feel better my man. Lots of folks thinking about you!!», skrev Lance Armstrong i sommer. (Løst oversatt: Vi jobber for deg alle sammen!!! Bli bedre, gode mann. Massevis av folk tenker på deg!!»)

Armstrong skapte en verdensomspennende bevegelse rundt arbeidet mot kreft da han selv ble syk, og både stiftelsen LiveStrong og Armstrong personlig har engasjert seg i det de trodde var 14-åringens dødskamp. Selv så gutten ut til å stadig uttrykke stor beundring for supersyklisten og uttrykte ønske om å møte ham.

- Beklager å måtte meddele dere dette, skrev Doug Ulman, toppsjef i Lance Armstrong Foundation, da han lenket til Gena Solars dystre blogginnlegg i dag.

Lurte Demi Moore
Også kjendiser som skuespiller Demi Moore (en av verdens mest populære twitterbrukere), «Hannah Montana»-stjernen Miley Cyrus, skateboard-mangemillionæren Tony Hawk og skuespilleren Alyssa Milano videreformidlet meldingene fra «kreftpasienten» til verden og kom med oppfordringer om å hjelpe ham.

«Vær så snill å sende kompisen min @jonthanjay noen gode vibber. Han har hatt det røft i det siste, men fortsetter å inspirere med sitt mot og sin positivitet», skrev Hawk nylig.

Ut å dømme fra Google-søk fikk @jonthanjay nærmere 2500 lykkeønskninger, bønner, visdomsord og andre oppmuntringer og heiarop før spillet tok slutt av ukjente årsaker en gang i går.

Nå er tonen en annen.

«Denne personen må være syk i hodet. Så frastøtende!», skriver twitterbrukeren @Jandressa.

Konsekvensene av den påståtte politietterforskningen er ennå uklar.

Med unntak av et prosjekt som skal verifisere kontoene til de mest kjente personene og institusjonene som er særlig utsatt for falske etterligninger, er det i dag ingen funksjoner utover selve de 140 tegn lange tekstene i Twitter som kan gi sikkerhet om hvem du har med å gjøre.

SYMPATI FRA HELE VERDEN: Dette bildet dukket opp i twitterprofilen til «Jonathan». Flere nettfora og selv telefonering skal ha blitt tatt i bruk for å opprettholde bedraget, som per i dag har et ukjent motiv.
SYMPATI FRA HELE VERDEN: Dette bildet dukket opp i twitterprofilen til «Jonathan». Flere nettfora og selv telefonering skal ha blitt tatt i bruk for å opprettholde bedraget, som per i dag har et ukjent motiv. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling