Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Lance» driver sørover: - Endelig

Store bevegelser på morgenen 1. juledag. Mannskapet har fått vinden de har ventet på, men har ikke gitt lyd fra seg.

BEVEGELSER: Det er onsdag 1. juledag registrert bevegelse i skipet «Lance». Skipet driver nå sørover i Polishavet. Foto: Etienne Claret / AFP / NTB Scanpix
BEVEGELSER: Det er onsdag 1. juledag registrert bevegelse i skipet «Lance». Skipet driver nå sørover i Polishavet. Foto: Etienne Claret / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Skipet «Lance» har nå ligget fast på det samme isflaket i Nordishavet siden 13. desember etter redningsaksjonen av polfarerne Børge Ousland og Mike Horn.

Tidlig på morgenen 1. juledag er det via satellitt registrert bevegelser i skipet. Skipet er på vei sørover samtidig som det blåser kraftig fra Vest-Nordvest på stedet.

EKSPEDISJON: Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har nå tilbrakt 80 dager i Arktis. Foto: @borgeousland og @mikehornexplorer. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Skipet driver ganske bra sørover. De har endelig fått den vinden som vi har ventet på en stund, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til Dagbladet.

- Går riktig vei

VIND: Det blåser kraftig fra Vest-Nordvest nord for Svalbard i Polishavet. Det er godt nytt for mannskapet på Lance.
VIND: Det blåser kraftig fra Vest-Nordvest nord for Svalbard i Polishavet. Det er godt nytt for mannskapet på Lance. Vis mer

Han sitter hjemme i Norge og har ikke direkte kontakt med skipet. Hovedredningssentralen i Nord-Norge har heller ikke hørt noe fra skipet, men har registrert bevegelsene.

- Det kan bety at de jobber som desperate og at det er alle mann på dekk nå som forholdene ligger til rette for det, sier han.

Han vet imidlertid ikke om skipet driver i isen eller har kommet seg løs.

- Men det går riktig vei. Skjer det noe i dag, skjer det fram til 12. Det er nå værforholdene ligger til rette, sier han.

TØFF EKSPEDISJON: Børge Ousland (t.v.) og Mike Horn var 87 dager på isen før de ankom «Lance» 8. desember. Skipet har siden da nærmest stått bom fast i isen. Foto: Etienne Claret / AFP / NTB Scanpix
TØFF EKSPEDISJON: Børge Ousland (t.v.) og Mike Horn var 87 dager på isen før de ankom «Lance» 8. desember. Skipet har siden da nærmest stått bom fast i isen. Foto: Etienne Claret / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Kjempepositivt

Uansett om «Lance» nå blir dratt av isen, ser Ebbesen på det som positivt.

- Vi håper at lavtrykket nå skal riste dem løs, sier han.

Tidligere i ekspedisjonen dro et isflak «Lance» 46 kilometer på 30 timer

- Isen kan ha fått opp farten. Det er kjempepositivt at det går sørover. Der er isen svakere, sier han.

Skipet har ligget på 81 grader nord og 21 minutter nord. På formiddagen 1. juledag har skipet driftet til 81 grader nord og 11 minutter nord.

SITTER FAST: Mannskapet har forsøkt å sage «Lance» ut av isen. Foto: Etienne Claret
SITTER FAST: Mannskapet har forsøkt å sage «Lance» ut av isen. Foto: Etienne Claret Vis mer

Julefeiring i går

De to polfarerne ankom skipet søndag 8. desember. Skipet satt da fast i et isflak og kom seg løs 12. desember. Dagen etter var de fast i isen igjen. Siden har de stått bom fast.

Nå er det 18 menn og én kvinne igjen. De feiret julaften med isbad og champagne, melder VG, som er om bord på forskningsskipet.

Kaptein Stig Roalsand fortalte til VG julaften at værmeldingen for 1. juledag virket lovende.

- Fra og med i morgen er det liten til stiv kuling fra nordøst. Det er bra. Jeg håper at det er mer stiv kuling enn liten. Jeg håper at isen bryter opp, sa kapteinen.

Tre personer ble fredag hentet ut med helikopter fra skipet. En av dem av medisinske årsaker.

Dramatisk ekspedisjon

Ousland og Horn forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden da har de gått på ski over isen i Polhavet via Nordpolen.

Ousland og Horn krysser Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski. De har brukt en såkalt packraft, en liten oppblåsbar kajakk, til å krysse råker i isen. Polfarerne har vært utendørs under ekstreme forhold i 87 dager.

Planen var egentlig å følge isen ned til Svalbard hvor de skulle bli hentet ut av Mike Horns seilbåt «Pangea», men isen var altfor usikker. I stedet blir de hentet ut av den utrygge isen med forskningsskipet Lance.

Ekspedisjonen blir avsluttet når Ousland og Horn har kommet seg til Longyearbyen. Først skal Lance navigere seg om lag hundre kilometerne sørover mot iskanten.