Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Land i sjokk etter drap på ung journalist og hans forlovede. Milliondusør utloves for tips i saken

Den drepte journalisten i Slovakia kan ha vært i ferd med å avsløre mafia-forbindelser til statsminister Robert Fico.

DREPT: Jan Kuciak var i ferd med å avsløre korrupsjon i hjemlandet og tilknytning til den italienske mafiaen. I helgen ble han og forloveden brutalt drept i Slovakias hovedstad Bratislava. Foto: AP/NTB scanpix
DREPT: Jan Kuciak var i ferd med å avsløre korrupsjon i hjemlandet og tilknytning til den italienske mafiaen. I helgen ble han og forloveden brutalt drept i Slovakias hovedstad Bratislava. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet /NTB): Journalisten Jan Kuciak, som ble funnet drept i Slovakia i helgen, skal ha jobbet med en sak som omfattet korrupsjon, EU-midler og italiensk mafia.

En av Slovakias største aviser, SME, skrev tirsdag om det siste prosjektet til gravejournalisten Kuciak.

TIL MINNE: Lys til minne om Jan Kuciak ved kontorene til nettavisen han jobbet for, Aktuality.sk, i Slovakias hovedstad Bratislava. Foto: AP/NTB scanpix
TIL MINNE: Lys til minne om Jan Kuciak ved kontorene til nettavisen han jobbet for, Aktuality.sk, i Slovakias hovedstad Bratislava. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

27-åringen gransket korrupte utbetalinger av EU-midler til italienere bosatt i Slovakia, forteller journalisten Tom Nicholson, som samarbeidet med Kuciak, til SME.

De italienske forretningsmennene har angivelig forbindelser til 'Ndrangheta, en av de mektigste italienske kriminelle organisasjonene.

Utlovet dusør

Italienerne har angivelig også gjort forretninger med en rådgiver til Slovakias statsminister Robert Fico. Statsministeren advarte tirsdag mot å knytte uskyldige personer til drapene på Kuciak og hans forlovede.

- Ikke gjør det, sa Fico da han møtte pressen.

Fico stilte opp for pressen ved et bord som var dekket med 1 million Euro, tirsdag, i forbindelse med at regjeringen i Slovakia nå har utlovet en dusør på 1 million euro til den som kan bidra til å finne dem som står bak drapene.

DUSØR: Slovakias statsminister Robert Fico har tidligere kalt journalister for «hyener» og «slimete slanger». Nå utlover han en dusør på 1 million euro for å oppklare drapet på gravejournalisten Jan Kuciak og hans forlovede. Foto: Scanpix
DUSØR: Slovakias statsminister Robert Fico har tidligere kalt journalister for «hyener» og «slimete slanger». Nå utlover han en dusør på 1 million euro for å oppklare drapet på gravejournalisten Jan Kuciak og hans forlovede. Foto: Scanpix Vis mer

Opposisjonen i landet krever imidlertid at både innenriksminister Robert Kalinak og politisjefen Tibor Gaspar må gå av. En demonstrasjon er planlagt i hovedstaden Bratislava onsdag.

Fico, som er blitt omtalt som en populist, har tidligere kalt journalister «anti-slovakiske prostituerte», «hyener» og «slimete slanger».

Juncker sjokkert

Kuciak ble funnet drept sammen med sin forlovede Martina Kusnirova i deres hjem søndag. Ammunisjon skal ha vært lagt rundt det drepte paret. Politiet i Slovakia tror drapene har sammenheng med Kuciaks arbeid som journalist.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier drapene har sjokkert ham.

- Jeg fordømmer denne handlingen. Drap på journalister har ingen plass i Europa eller i et demokrati, sa Juncker tirsdag via sin talsmann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!