Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Landbruksministeren: - Alle reinsdyrene som ikke er smittet blir mat

Mellom 5 og 40 av 2 500 dyr er trolig smittet av dødelig nervesykdom.

HER SKAL DYRENE SJEKKES: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sammen med Seniorforsker i Bakteriologi, Marianne Sunde, under et besøk på Veterinærinstituttet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
HER SKAL DYRENE SJEKKES: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sammen med Seniorforsker i Bakteriologi, Marianne Sunde, under et besøk på Veterinærinstituttet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alle de nedslaktede reinsdyrene som ikke er smittet av skrantesyke, skal brukes til menneskemat på vanlig vis, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale til Dagbladet etter at han mandag tok den endelig beslutningen om å «ta ut» hele villreinstammen i Nordfjella-området.

Fare for spredning av den dødelige og smittsomme nervesykdommen skrantesyke (CWD) til rein i nabo-områdene og til elg, hjort og rådyr utløser en aksjon uten sidestykke blant ville dyr.

Innen 1. mai neste år skal om lag 2 500 reinsdyr være avlivet, slaktet og sjekket for sykdom i seks kommuner i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane: Aurdal, Lærdal, Hemsedal, Hol, Ål og Ulvik.

Første i Europaa

I mars i fjor ble det for første gang i Europa funnet en død rein i Nordfjella-området med skrantesyke.

Det var et tre år gammelt dyr. Under høstjakta ble det funnet to rein til med CWD. De var fire og sju år gamle, men hadde ingen symptomer på å være syke.

- Situasjonen er alvorlig, men ikke ute av kontroll. Området er fysisk avgrenset, og det gir oss faglige muligheter til å stoppe problemet nå, slik alle faglige miljøer påpeker, sier landbruksministeren.

Jaktstart blir framskutt til 1. juni i år, men drektige simler skal ikke avlives. Mattilsynet skal legge fram en totalplan innen 15. juni for hvordan hele området skal være ryddet for villrein i løpet av et kort år.

Mobile slakterier

- Ett av tiltakene som vil bli vurdert, er å sette opp mobile slakterier, samle flokker og gjennomføre slakting som i tamreinbesetninger, sier statsråd Jon Georg Dale.

Han sier regjeringen er innstilt på ekstraordinære bevilgninger til å gjennomføre den unike planen. Regningen vil trolig overstige 20 millioner kroner, avhengig av hvilke planer som lar seg gjennomføre.

Og en ny villreinstamme skal etableres, men først etter en karantenetid på fem år eller mer.

Ett av problemene med skrantesyke, som det ikke finnes medisin mot, er at dyrene kan være smittet i 16 måneder før de viser noen sykdomdomstegn.

5 til 40 syke dyr

- Ekspertene anslår at mellom 5 og 40 av de om lag 2 500 dyrene vil vise smitte når prøvene blir analysert ved Veterinærinstituttet.

Også to elger i Selbu i Sør-Trøndelag fikk påvist smitte av en annen variant av CWD sist høst.

- Der i området skal elgbestanden tynnes. Og under høstjakta skal antall prøver fra mange steder i landet dobles fra 10 000 til om lag 20 000, sier landbruksministeren.

EU-kommissær for helse og matsikkerhet, Andru Kautis, kommer til Norge om noen uker for å bli oppdatert om gjennomføringen av det norske nedslaktingen.