«Landet der olje er like mye konge som Harald»

Svenskene blir aldri lei av Norge. I dag starter avisa Expressen en reportasjeserie om Norge. Her et utdrag av første artikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORGE (Expressen): Norge er annerledes. Europas rikeste land vasser i olje, men statsborgerne har knapt råd til å tanke bilen. Til tross for at det regner penger over dem, låner de bare mer og mer som om morgendagen aldri kommer.

Oslo - eller tigerstaden, som den gåtefullt kaller seg - skryter med 1000-årsjubileum i år. En god, men oppdiktet anledning til fest. De siste åra har gått veldig fort. Det var ikke så lenge siden vi feiret 700 år, mimrer eldre osloborgere.

Oljepengene

Nordmenn fester gjerne, men har aldri tid til å spise lunsj. Varm mat, altså. Det blir en matpakke, og de fleste har bare en halvtimes lunsjpause. Men på kvelden går det fint å bestille hvalbiff på kroa.

Nordmenn er upåvirket av opinioner. Antakeligvis ville de uten videre glefse i seg den siste hvalen på jorda - fordi det alltid skal være hvalkjøtt på kjøkkenbordet. Man blir ikke klok på paradoksene i Norge. Det blir ikke mange nordmenn heller. Regjeringen er så redd for oljepengene at de blir investert i trygge utenlandske fond for framtida. Over 300 milliarder kroner hittil. Skolene og syke- og aldershjemmene kommer i andre rekke. En vanlig spøk er at kong Haakon fortsatt er konge i Norge. I skolebøkene.

Hagens framgang

Alle i Norge har synspunkter på hvordan oljepengene skal brukes. Det gjelder også for Peter og Kari Reksten, henholdsvis 40 og 41 år. Det har to barn, Oskar (4) og Jakob (1). En middelklassefamilie som bor i en tomannsbolig i villaforstaden Haslum utenfor Oslo.

- En større del av oljepengene må brukes på utdanning og forskning. Det er pinlig for Norge at det å være lærer er blitt et lavstatusyrke, sier geologene. De jobber begge i oljeindustrien, han med utforskning, hun med kartlegging av tidligere funn.

Kari og Peter er ikke det grann forbausede over populisten Carl I. Hagens framgang i opinionsmålingene.

- Han sier det som så mange mener: at bensin, biler og alkohol må bli billigere, og at skole, sykehus og eldreomsorg må få større ressurser.