- Landet går i dass uten Mubarak

Butikkeier tror på trygghet og stabilitet under Mubarak.

STØTTER MUBARAK: Butikkeier Muhammed Khattab savner turistene og mener mange av demonstrantene ikke forstår politikk. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet
STØTTER MUBARAK: Butikkeier Muhammed Khattab savner turistene og mener mange av demonstrantene ikke forstår politikk. Foto: Eiliv Frich Flydal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kairo (Dagbladet): Utenfor et av soldatenes kontrollpunkter på Tahrir-plassen står butikkeieren Muhammed Khattab og skuler inn på demonstrantene. Han er oppgitt over opptøeyene og turistflukten.

- Det får holde at Mubarak trekker seg til høsten, sier han oppgitt, og spør om jeg har sett noen turister i dag.

«Far i huset» - Vi trenger ham fram til valget. Om Mubarak går av nå, så går dette landet i dass. Han er far i huset og man kan ikke sparke ut en far uten at det får store konsekvenser, mener Khattab.

Han anklager mange av demonstrantene for å være «uvitende om politikk og samfunnsliv».

 - Mange kommer bare fordi det skjer noe spennende her og de er sinte, sier han.

Stille som graven Khattab fortviler over at turistene svikter landet. Dagbladet møter ikke én eneste solhatt eller turist på veien mellom Tarhir-plassen og Khattabs turistbutikk ved Sheraton-hotellet.

Mellom alle parfymene er det like stille som i sarkofagene i pyramidene ved Giza, noen kilometer unna. Også de er stengt på grunn av opptøyene.

- Mubarak var strålende de 15 første årene, men han har kommer i dårlig selskap med disse forretningsfolkene som har tatt over landet vårt, understreker Khattab.

Selger arvesølvet Den oppfatningen deles av mange aktivister Dagbladet har snakket med. Blant annet et statlig stålselskap og store eiendommer har skiftet hender de siste årene. De private tar over, men bidrar ikke til fellesskapet, mener mange. Til tross for dette er det også egyptere som støtter Mubarak. Hans lange fartstid, innsats for det militære og Egypts internasjonale possisjon er ting som virker tillitsvakkende hos en drosjesjåfør Dagbladet snakker med.

Både han og Khattab er redde for hva som skjer dersom regimet går i oppløsning.

- Vi kan miste dette landet fullstendig. Du har sett hva som skjer de siste dagene, da kan du gjette hva som skjer neste uke, dersom han og og staten forsvinner, sier en medpassasjer.

- Som Beirut
Et medlem av det lokale borgervernet som holdt vakt med en hagle på øye Zamalek for noen netter siden fortalte om en telefonsamtale med kompisen fra Libanon.

- Min venn fra Beirut ringte meg og sa «gratulerer med demokratikampen, men nå kommer dere til å få det som oss».