FATTIGDOM: Mødre er redd for at barna kun vil lide dersom de vokser opp i Venezuela. Flere og flere velger å sterilisere seg. Foto: Carlos Garcia Rawlins  / Reuters / NTB Scanpix
FATTIGDOM: Mødre er redd for at barna kun vil lide dersom de vokser opp i Venezuela. Flere og flere velger å sterilisere seg. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Landet har gått tom for kondomer og p-piller. Nå busses kvinner til sykehus for å sterilisere seg

Den økonomiske og politiske situasjonen i Venezuela er ille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den økonomiske krisa i Venezuela har ført til timelange køer i matbutikkene. Strøm og vann er mangelvare. Butikker plyndres og sykehusene går tom for medisiner.

Nå har situasjonen blitt så ille at et stadig økende antall unge kvinner velger å sterilisere seg for å unngå farlige fødsler og de økonomiske utfordringene ved å få barn, skriver nyhetsbyrået Reuters. Mange lar seg sterilisere motvillig på grunn av fattigdom og dårlige fremtidsutsikter.

- Barnet vil lide

De siste tre årene har landets økonomi rast i takt med oljeprisene, og samtidig må en fattigere befolkning ta vanskelige valg.

Som følge av krisa er det også tomt for prevensjonsmidler som kondomer og p-piller i landets apoteker og butikkhyller. Dermed ser stadig flere kvinner seg nødt til å legge seg under kniven.

VENTER: Geraldine Rocca (29) venter på resultatet på graviditetstesten før hun legger seg under kniven for å sterilisere seg.  Foto: Carlos Garcia Rawlins  / Reuters / NTB Scanpix
VENTER: Geraldine Rocca (29) venter på resultatet på graviditetstesten før hun legger seg under kniven for å sterilisere seg.  Foto: Carlos Garcia Rawlins  / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Å få et barn nå er ensbetydende med å la barnet lide, sier Milagros Martines (28) til Reuters. Hun er slakter og kommer fra den fattige utkanten av hovedstaden Caracas.

Det finnes ikke oppdatert statistikk på hvor mange kvinner som lar seg sterilisere, men ifølge nyhetsbyrået oppgir leger og helsearbeidere at stadig flere kvinner tar kontakt. Helsetilbudet i delstaten Miranda tilbyr 40 operasjoner under årlige «steriliseringsdager», men har vanligvis slitt med å fylle plassene. Nå står 500 kvinner på venteliste.

28-åringen bestemte seg for å sette seg på venteliste for sterilisering da hun ble gravid med et «ikke-planlagt» barn, som følge av at hun ikke fikk tak i p-piller. For Milagros dreier dagene seg om å skaffe mat til familien. Flere ganger har hun blitt stående i timeslange matkøer i stekende sol med sitt spedbarn i armene, ifølge Reuters.

BUSSES: Kvinner venter her på operasjonen som vil frata dem muligheten til å få barn i framtiden. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB Scanpix
BUSSES: Kvinner venter her på operasjonen som vil frata dem muligheten til å få barn i framtiden. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er litt redd for å sterilisere meg, men jeg foretrekker operasjon, fremfor å få flere barn, sier Milagros.

- Galskap å bli gravid

På svartemarkedet er p-piller og kondomer svært dyrt.

- Jeg kunne ikke finne p-piller. Det er veldig dyrt på svartemarkedet, og nå kan du ikke finne det der heller, sier Yecsensis Ginez (31), som har en sønn og som nå har bestemt seg for å sterilisere seg.

500 PÅ VENTELISTE: Mange må vente lenge på denne operasjonen.  Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB Scanpix
500 PÅ VENTELISTE: Mange må vente lenge på denne operasjonen.  Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenkte jeg skulle få opp mot fem barn, jeg har tenkt på mange navn. Men det vil være galskap å bli gravid nå, sier Ginez.

Noen kvinner må vente i månedsvis for å sterilisere seg fordi køene er lange på de offentlige sykehusene, og de har ikke råd til å dra til private klinikker ettersom de krever betaling tilsvarende tolv månedslønner. Venezuelanske myndigheter nekter for at helsevesenet er dårlig. Myndighetene hevder at landet har verdens beste helsetilbud og at motstandere av myndighetene driver en svertekampanje mot dem, skriver Reuters.

Upopulær president

Den politiske situasjonen er også svært ille i landet.

Valgmyndighetene i Venezuela har gitt grønt lys til å fortsette prosessen som kan lede til en folkeavstemning om president Nicolás Maduro må gå av, skriver NTB.

Opposisjonen har samlet godt over 200.000 gyldige underskrifter med krav om en folkeavstemning, opplyste lederen for det nasjonale valgrådet CNE, Tibisay Lucena.

Regjeringen anklager opposisjonen for å ha inkludert navnene til døde personer, fengslede og barn blant underskriftene som ble levert inn.

Av de totalt 1,8 millionene underskriftene som ble samlet inn, ble 1,3 millioner først godkjent av valgrådet. Deretter måtte personene bak de godkjente underskriftene møte opp i valglokaler og avgi fingeravtrykk for å bekrefte sin identitet.

Lederen for det nasjonale valgrådet opplyser at det er funnet over 1.000 underskrifter som trolig er falske, noe som vil etterforskes videre.