GIR IKKE OPP:  Statsminister Gordon Brown og kona ankommer partiets valgvake sammen med næringsminister Peter Mandelson og nestleder i Labour Harriet Harman. Labour blir ikke Storbritannias største parti, men Brown kan likevel beholde statsministerposten. Foto: REUTERS/Fiona Hanson
GIR IKKE OPP: Statsminister Gordon Brown og kona ankommer partiets valgvake sammen med næringsminister Peter Mandelson og nestleder i Labour Harriet Harman. Labour blir ikke Storbritannias største parti, men Brown kan likevel beholde statsministerposten. Foto: REUTERS/Fiona HansonVis mer

- Landet har talt, vi vet bare ikke hva de har sagt

Ingen ser ut til å få rent flertall i Storbritannia. Gordon Brown ber «mannen med gullslipset» om hjelp til å danne regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter at over 550 av 650 valgkretser er talt opp, ligger De konservative an til å bli det største partiet. Kampen om makta er likevel ikke over i Storbritannia.

Det ser ut til at de konservative, med David Cameron i spissen, ikke får nok stemmer til å danne en flertallsregjering.

Resultatet blir da som mange har spådd i den ekstremt tette og spennende valgkampen: Et såkalt «hung parliament».

Brown får førsteretten Ut fra reglene for et «hung parliament», eller vippeparlament, er det ikke partiet som får flest stemmer som for førsteretten til å forsøke å danne en regjering, det er den sittende regjeringen.

- Jeg mener det allerede er klart at Arbeiderpartiet har mistet mandatet til å lede landet vårt, tordnet David Cameron etter at de reviderte valgdagsmålingene i natt ga De konservative 305 seter, Labours 255 seter og Liberaldemokratene 61.

Men Gordon Brown har ikke tenkt til å gi seg uten kamp. Ifølge BBCs kilder vil han nå starte forhandlinger med Liberaldemokratene for å forsøke å beholde makta.

Det som ligger an til å bli tidenes valgthriller, karakteriseres av Lord Ashdown, tidligere leder av Liberaldemokratene, på denne måten:

- Landet har talt, vi vet bare ikke hva de har sagt.

Clegg avgjør Mest skuffende ble nok valgnatten for Liberaldemokratene. Storbritannias tredjeparti har gått opp fram bare ett prosentpoeng, og de har mistet seter i parlamentet. Likevel sitter Nick Clegg, mannen med gullslipset, med nøkkelen til hvem som skal regjere.

Clegg har tidligere sagt at det ikke ligger noen automatikk i at de vil støtte de konservative.

I det svært tette valget teller nesten hver eneste stemme, og det vil trolig fortsatt ta noen timer før man vet hvem som er i best situasjon for å danne regjering.

Både Brown og Cameron kommer uansett til å være omgitt av rådgivere de neste timene, i et forsøk på å bestemme hva som skal være neste trekk. Det vil også bli hektisk telefonaktivitet, for å forhandle med andre partier.

STØRST:  Partileder David Camerona ankommer  partiets valgvake sammen med kona Samantha. De konservative ser ut til å bli det største partiet i Storbritannia.  Foto: EPA/ANDY RAIN
STØRST: Partileder David Camerona ankommer partiets valgvake sammen med kona Samantha. De konservative ser ut til å bli det største partiet i Storbritannia. Foto: EPA/ANDY RAIN Vis mer

Partilederene er nå tilbake i London, der neste fase av valgthrilleren vil utspille seg. Lykkes Brown i å danne en koalisjonsregjering, må han gå til det britiske Underhuset for å se om den overlever et tillitsvolum

18. mai møtes det nye Parlamentet for første gang, for at parlamentarikerne skal tas i ed. 25. mai åpnes Parlamentet formelt og dronningen holder trontale, på vegne av den nye regjeringen som skal være på plass innen da.

Kan føre til nyvalgMen dersom forhandlingene ikke fører fram, kan det føre til nyvalg. Regjeringskoalisjoner er svært sjeldne i Storbritannia, og det regnes derfor som mer sannsynlig med en ettpartiregjering med støtte fra andre partier.


En sittende statsminister kan også be dronningen om å oppløse Parlamentet og utlyse nyvalg, men dronningen kan avvise en slik forespørsel.


• Følg opptellingen av de siste valgkretsene på BBCs nettside.

AVGJØR:  Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, med sitt karakteristiske gullslip, får en avgjørende rolle i hvem som kan danne regjering, tross et skuffende valg. Her sammen med sin kone Miriam Gonzalez Durantez. Foto: AFP PHOTO/Andrew Yates
AVGJØR: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, med sitt karakteristiske gullslip, får en avgjørende rolle i hvem som kan danne regjering, tross et skuffende valg. Her sammen med sin kone Miriam Gonzalez Durantez. Foto: AFP PHOTO/Andrew Yates Vis mer