Landet hvor uskyldige tilstår

I Japan tilstår 95 prosent av alle tiltalte, om de er skyldige eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tenk deg dette scenariet:

En drosjesjåfør i den japanske byen Toyama anklages for voldtekt og voldteksforsøk. Han anholdes, tilstår begge hendelsene, blir dømt, og sitter tre år i fengsel. Samtidig blir en annen mann arrestert i forbindelse med en annen voldtektssak. Han tilstår, og innrømmer i tillegg å stå bak voldtekssakene som drosjesjåføren sitter inne for. Også denne mannen blir dømt, og må sone.

Som Economist skriver, er dette verken et hendelsesforløp i en film, eller et utdrag fra ei krim-bok. Det er dagens Japan. Og det skjer ikke sjeldent.

- Dårlig rettssikkerhet

Hele 95 prosent av alle arresterte tilstår i Japan. Ifølge nyhetsbyrået Reuters fører rundt 99,9 prosent av alle tiltaler til dom. Dette er en statistikk de fleste etterforskere i utganspunktet ville være stolte over, men kritikere mener det er et tegn på dårlig rettssikkerhet.

De fleste tilståelsene er et resultat av en lengre periode med avhør som alle foregår uten lydopptak eller videoovervåking. I Japan kan mistenkte holdes i 23 dager uten tiltale, et tidsrom som FNs menneskerettighetskomite flere ganger har uttrykt sin bekymring for.

- I løpet av denne tiden holdes de mistenkte på politistasjonen og avhøres dag ut og dag inn. Folk som holdes på denne måten i såpass lang tid kan lett tilstå noe de ikke har gjort, sier Makoto Teranaka, generalsekretær i Amnesty Japan til Reuters.

Politiet skriver tilståelsene, og fangene undertegner. Teranaka mener derfor at også personer som i utgangspunktet er skyldige, kan undertegne tilståelser som dekker mer enn de er skyldige i.

- TILSTÅR UANSETT: I Japan fører 99.9 prosent av alle tiltaler til dom. Kritikere mener det er et symptom på at rettsapparatet slår feil. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
- TILSTÅR UANSETT: I Japan fører 99.9 prosent av alle tiltaler til dom. Kritikere mener det er et symptom på at rettsapparatet slår feil. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Unnskylder

Japans justisminister, Jinen Nagase, beklaget 26. januar arrestasjonen av den uheldige drosjesjåføren. En etterforskning skal igangsettes. Drosjesjåføren hadde tross alt alibi og bevis for at han ikke hadde kunnet gjøre det han var anklagd for.

Han hadde dessuten nektet å godta anklagene gjentatte ganger, før han tilslutt tilsto.

Ut ifra rettsapparatets merittliste er det få som tror at etterforskningen av denne saken vil føre noe med seg. Men søkelyset er rettet mot systemet, og et stadig økende antall fanger tør stå fram med sine beretninger.

Norske forhold

Også det norske rettsapparatet har høstet internasjonal kritikk for sin bruk av varetekt. Politiet ber ofte om fire ukers varetekt under etterforskning av saker, og fire uker blir gjerne til flere.

Da europarådets torturkomite for to år siden besøkte landets fengsler, fant de at fanger hadde sittet i opptil ett og et halvt år i varetekt. Fanger i varetekt er formelt sett uskyldige.