Landet i Kabul med 200 journalister på slep

Kommentatorer sammenligner Obama-styret med sirkuset rundt The Beatles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Av sikkerhetsgrunner har staben rundt presidentkandidat Barack Obama prøvd å holde detaljene rundt presidentkandidatens rundreise til Afghanistan og Irak så hemmelige som mulig.

Det hindret ikke presidentrival John McCain, som i går annonserte at Obama antagelig kom til å ankomme Irak denne helgen.

- Jeg tror at Obama, i dag eller i morgen, kommer til å lande i Irak med noen andre senatorer, sa McCain, ifølge Reuters.

Nøyaktig når presidentkandidaten skal til Irak er uvisst, men i dag landet Obama i Kabul.

Der møtte han blant annet den afghanske presidenten, Hamid Karzai, som han på forhånd varslet han ville diskutere sikkerhetsspørsmål med.

Før han satte seg på flyet gjorde Obama det klart at han planlegger å lytte mye i løpet av den ukeslange turneen.

- Jeg er mer interessert i å lytte enn å snakke. Det er viktig å gjøre det klart at jeg drar som amerikansk senator. Vi har én president om gangen, sa Obama, som også vil bruke sjansen til å bli bedre kjent med militære ledere.

200 journalister

FÅR KRITIKK: Barack Obama får kritikk for å ha ha tatt til orde for en 16-måneders uttrekking av Irak, uten at han selv har vært der. Foto: Karen Bleier, AFP
FÅR KRITIKK: Barack Obama får kritikk for å ha ha tatt til orde for en 16-måneders uttrekking av Irak, uten at han selv har vært der. Foto: Karen Bleier, AFP Vis mer

Etter rundturen i Irak og Afghanistan legger presidentkandidaten ut på en omfattende Europa-turné. Det innebærer møte med blant andre Angela Merkel i Tyskland, og Nicolas Sarkozy i Frankrike.

I Europa skal Obama møte statsledere og holde taler. Med seg har han de tre store amerikanske tv-kanalene, og opptil 200 journalister.

Til sammenlikning har motstanderen John McCain vært på tre utenlandsturer uten at pressen har brydd seg i nevneverdig grad.

Nå advarer flere kommentatorer og politiske motstandere mot det de tror kan bli et rent mediesirkus.

- Avisene med The Times i spissen biter på hypen, skriver mediekommentator Mark Tran i The Guardian.

Han minner samtidig om at popularitet i Europa ikke alltid er et fortrinn for en amerikansk presidentkandidat. Som eksempel nevner han John Kerry som tapte nominasjonskampen mot George Bush i 2004. En av årsakene skal ha vært at mange mente at han var for fransk.

- Talentfull og revolusjonær

I avisa The Times sammenliknes Obamas tur til Europa med The Beatles sin landing i New York i 1964. Først og fremst fordi at hysteriet rundt reisen allerede er etablert gjennom flerfoldige spaltemeter i avisene.

Landet i Kabul med 200 journalister på slep

Men også fordi at begge, på hver sin måte, gir mange håp om endring.

Kommentator Gerard Baker ber imidlertid leseren om å ikke dra sammenlikningen for langt.

- På samme måte som Beatles er Obama forbløffende talentfull og revolusjonær, skriver Baker, som deretter minner leseren på at presidentkandidatene vil bli fulgt med argusøyne av sine motstandere.

Ikke minst fordi at amerikanske politikere har lang tradisjon for å avstå fra kritikk av sitt eget land når de er i utlandet.

Av mange er det utenrikspolitiske ansett for å være det største ankepunktet mot demokratens presidentkandidatur.

Meningsmålinger i USA i det siste har vist at Amerikanerne ser på republikanske John McCain som en bedre øverstkommanderende.

• Debattinnlegg: - Det er på tide å gjøre slutt på denne krigen, skriver Barack Obama om striden i Irak.

Landet i Kabul med 200 journalister på slep
Landet i Kabul med 200 journalister på slep
BEATLES-TENDENSER: Oppstyret rundt Barack Obama sammenlignes med oppstusset rundt det legendariske bandet The Beatles i sin tid.
AVSLØRTE: John McCain fortalte at Obama kom til å være i Irak over helga. Av sikkerhetsgrunner ville presidentkandidatens stab, holde så mye av reiseruten hemmelig.
I AFGHANISTAN: Barack Obama fotografert i Jalalabad sammen med Gul Agha Shirzai, guvernør i Nangarhar-provinsen i Afghanistan (bak), og amerikansk militærpersonell.
HØY SIKKERHET: En mann kroppsvisiteres i forbindelse med Obama-besøket. Sikkerheten er høy når demokratenes presidentkandidat besøker landet.