Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Landet med et smil

David Toska og de andre NOKAS-tiltalte har landet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg opplesningen av Nokas-dommen direkte på Dagbladet.no.

STAVANGER (Dagbladet): Klokka 12 i dag reiser alle de 13 Nokas-tiltalte seg for å ta imot dommen i Stavanger tingrett. De fleste lurer bare på en ting - hvor mange år bak murene får jeg?

I går ettermiddag og kveld var flere av de tiltalte tilbake i Stavanger. En etter en ankom de Stavanger lufthavn, Sola - bevoktet av flere politimenn.

Forberedt på knallhard dom

Mange av de tiltalte har ingen andre utsikter enn mange, mange år på ei celle i et godt sikret fengsel et sted i Norge. Noen håper på frifinnelse, noen har tryglet om å bli trodd på sitt ord om at det ikke var med på dødsranet i Stavanger.

Hovedmannen, David Toska, er forberedt på å få en knallhard dom, opp mot lovens maksimum på 21 års fengsel.

Han kjemper for å unngå forvaring, som i verste fall kan bety fengsel på livstid. Toska har lagt de fleste kortene, men ikke alle, på bordet og hevder at han nå legger sitt kriminelle liv bak seg.

Stavanger tingrett skal vurdere aktoratets bevis opp mot de tiltaltes forklaringer. Selve handlingen er det liten tvil og strid om.

NERVØST SMIL: David Toska landet i ettermiddag på Stavanger Lufthavn Sola. I dag er det  domsavsigelse i Nokas-saken. Alle foto: ERLING HÆGELAND
NERVØST SMIL: David Toska landet i ettermiddag på Stavanger Lufthavn Sola. I dag er det domsavsigelse i Nokas-saken. Alle foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

-Nå går vi for gull, gutter

Tungt bevæpnede ranere stormet Nokas-bygget ved åtte-tida om morgenen 5. april 2004. På forhånd hadde David Toska spanet grundig og funnet det han trodde var tellesentralens svake punkt - et vindu i bakgården.

-Nå gutter, nå går vi for gull, var Toskas siste ord til de maskerte og bevæpnede ranerne ved den siste samlingen i en skog ransdagen.

Utenfor politistasjonen parkerte tiltalte Johnny Thendrup, en ustraffet rørlegger, en lastebil ved utkjørselen for å forsinke politiets utrykning. Men den nervøse og uvante raneren sleit med både utstyr og gjøremål, men fikk omsider satt fyr på lastebilen.

Nede ved Nokas hadde Toska møtt på problemer i bakgården. Vinduet var panserglass og kunne slett ikke knuses lett som kjeks, slik ransplanleggeren trodde. Tunge maskingeværsalver, kraftige slaggeslag, pepring med skudd og solide støt med en rambukk var nødvendig før vinduet ga etter.

Drapet på Klungland

Ute gikk heller ikke alt etter planen. Politiet hadde kommet seg ned til domkirkeplassen fortere enn ranerne hadde regnet med. I skuddvekslignen ble Johnny Thendrup truffet i låret. Enda mye verre, politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept på post.

I noen minutter hadde ranerne kontroll over en sentral del av Stavanger sentrum. De kom seg unna med 58 millioner kroner. Drapet på politimannen og det brutale ranet utløste en jakt på gjerningsmennene som Norge aldri hadde sett før.

En etter en ble de tatt. Kickbokseren Erling Havnå i Arendal. Han er tidligere ustraffet og kommer fra en kjent idrettsfamilie. DNA-funn knyttet Havnå tungt til ranet, han innrømmet også i retten å ha stått parkeringsvakt i Sørmarka. Aktoratet mener han var den sterke sleggemannen som dundret løs på Nokas-vinduet, og ba i retten om 21 års fengsel for Havnå.

Den mystiske og elegante Kjell Alrich Schumann har vært en hardere nøtt for politiet. Han leide hus i Stavanger og hadde omgang med Toska før ranet. Men den svært veltalende og korrekte Schumann hevder at han trakk seg fra ranet og var i Oslo da det smalt i Stavanger.

Hvem skjøt Klungland?

Blant ranerne var det lynsjestemning overfor personen som hadde skutt og drept politibetjent Klungland. Aktoratet gikk i sin prosedyre langt i retning av å antyde at Schumann var mannen som avfyrte de dødelige skuddene.

Både David Toska og Johnny Thendrup vet hvem som er drapsmannen. De nekter å si det. I dette miljøet tyster man ikke. Men særlig Johnny Thendrup virket oppriktig ærlig da han sa at han skulle ønske at han kunne avsløre gjerningsmannen. Men han våget ikke.

Thendrup er tobarnsfar og sa at han allerede hadde sviktet sin familie på det groveste, han ville ikke risikere at de skulle bli utsatt for hevn fra andre kriminelle.

Thendrup vil få strafferabatt fordi han har forklart seg og samarbeidet med politiet. De fleste andre tiltalte har holdt helt tett til de fikk tilgang til politiets bevismateriale eller til de fikk gi sin forklaring i retten. Aktoratet mener de forholdt seg tause for å kunne tilpassse sin forklaring til politiets beviser.

Bønn fra den smilende Betkew

Flere av Nokas-tiltalte er tidligere dømt for ran og andre kriminelle handlinger. Det gjelder også den blide og omgjengelige Metkel Betew, som tynt ba retten ikke bruke hans fortid mot ham. Og hans forsvarer, advokat Marius Dietrichson, gikk så langt som til å hevde at han kjente det langt inne i hjerterota at Betew var uskyldig.

Tilfellet Betew demonstrerer rettens vanskelige oppgave. Hvor stor er bevistyngden i DNA-treffene på våpen og ransutstyr? Holder det til domfellelse? Eller er det slik forsvarerne gjentar og understreker, at DNA-treff bare beviser at en personen en eller gang har vært i kontakt med gjenstanden, DNA-treffene kan ikke fortelle hvem som utførte ranet.

Enda mer avgjørende blir rettens vurdering av dette spørsmålet for tiltalte Ikmet Kodzadziku. Hans DNA-treff er funnet på en sigarettsneip i en bil som medtiltalte Schumann disponerte. Men bilen sto parkert i Oslo ransdagen. Kodzadziku var i Stavanger under Nokas-ranet, men hevder at han var der i et annet kriminelt ærend. Mer vil han ikke si, og det taler ikke til hans fordel. Men holder det til domfellelse?

Kan narkomane snakke sant?

Kan retten stole på forklaringer fra en fordrukken stoffgjeng i Oslo? Tja, det er i hvert fall Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersens håp. Kompisene hans hevder at den sterk rusbelastede Andersen var hos dem ransdagen.

Men Andersen var også hos Toska i Sandnes før ranet. han la igjen en rekke DNA-profiler på ulikt utstyr som ble brukt under ranet. Andersen sier Toska var en sosial redningsbøye i en tung hverdag med mye stoff og rus. Toska kunne ha gitt kameraten et alibi, men Toska tviholder på at han ikke vil si noe om andre tiltalte, enten det taler til deres gunst eller ugunst.

De fleste tiltale har sittet i varetekt i snart to år. Hvis noen blir frifunnet, vil forsvareren deres i dag be om at de blir løslatt umiddelbart. Det vil nok aktoratet motsette seg sterkt.

En frifinnelse vil garantert bli anket inn for høyere rett. Aktoratet vil hevde at de tiltalte i en så alvorlig sak må holdes i varetekt til en dom er rettskraftig.

Derfor skal det nok mye til for at noen av de tiltalte kan spasere ut av retten som fri mann i ettermiddag. Ankesak i lagmannsretten er berammet i september. Dommen i tingretten i dag er bare et skritt på veien fram mot en rettskraftig dom, trolig blir det Høyesterett som i siste instans vil avgjøre den enkeltes endelige straff.

LANDET: Ridvan Halimi.
LANDET: Ikmet Kodzadziku.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!