KOM TIDSBOK: Påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide rakk statsråd i dag. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KOM TIDSBOK: Påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide rakk statsråd i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Landet på Gardermoen 15 minutter før statsråd

Påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eides største utfording da Jens Stoltenberg ringte ham i går var å komme seg hjem fra Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg fikk telefon fra Jens Stoltenberg for litt over et døgn siden der han spurte om jeg ville overta som forsvarsminister. Da var jeg i Brasilia, og den største utfordringen min da var å komme meg hjem derfra tidsnok, sier påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide til Dagbladet utenfor Slottet.

- I telefonsamtalen med Stoltenberg konkluderte vi med at jeg skulle overta forsvarsdepartementet, fortsetter han.

Han forteller at han landet på Gardermoen et kvarter før statsråd startet.

- Jeg er glad for at jeg overtar etter Grete Faremo, for da vet jeg at jeg kommer til et ryddig departement. Jeg har jo jobbet i de to foregående forsvarsdepartementene, og har vært med på å bygge de langvarige, strategiske planene gjennom to erklæringer. Jeg har foreløpig ingen planer om å endre noe, barevidereføre det som allerede er iverksatt, sier han.

- Jeg vil også fortsette arbeidet med det moderne innsatsforsvaret, og vedlikeholde den nye strategien.

Blant annet vil en av hans første store arbeidsoppgaver bli å overta forsvarssjef Harald Sundes fagmilitære råd for det framtidige forsvaret.