- Landet på nei etter milliardsmellen i går kveld

Alle 48 Høyre-representantene tok ordet i skjebnemøtet for Oslo-OL.

 OL-VINNER:  OL-motstander Arve Kambe fra Høyre i Rogaland var en blid mann etter at hans eget parti hadde satt spikeren i kista for Oslo-OL i 2022 onsdag kveld. FOTO: CHRISTIAN RITH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
OL-VINNER: OL-motstander Arve Kambe fra Høyre i Rogaland var en blid mann etter at hans eget parti hadde satt spikeren i kista for Oslo-OL i 2022 onsdag kveld. FOTO: CHRISTIAN RITH CHRISTENSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regnestykket som kom i går kveld med milliardtvil om de nye beregningene i Oslos søknad, fikk OL-tvilere i Høyres stortingsgruppe til å lande på nei, sier en av de markante nei-profilene på Stortinget, Arve Kambe, til Dagbladet.

Den 39 år gamle Høyre-representanten fra Haugesund og Rogaland var en svært fornøyd mann etter det tre timer lange gruppemøtet onsdag.

Han bekrefter at alle de 48 Høyre-representantene på Stortinget hadde ordet under gruppemøtet.

I god tid før dagens skjebnemøte om et vinter-OL i Oslo 2022 - 70 år siden forrige gang - var det klart at over halvparten, 26 i tallet, var tilhengere av å si ja til OL-garanti. Blant de 22 andre var det både nei- og vet ikke-stemmer.

- Hva blir det neste ?
Helt til kulturdepartementets og finansdepartementets såkalte kvalitetssikringsgruppe reiste tvil om Oslo nye regnestykke for et «billig-OL» mindre enn ett døgn før dagens gruppemøte i Høyre.

Etter kvalitetssikrernes regnestykke, kan Oslo2022 ha bommet med fire milliarder i sin «barberte» OL-søknad. De foreslåtte kuttene i Oslo-OL vil bare redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 tidligere har anslått.

- Denne smellen forsterket usikkerheten ytterligere. Det var nok flere som spurte seg «hva blir det neste», sier Kambe til Dagbladet.

Sammen med summen av kostnader og den store usikkerheten i folket, førte denne usikkerheten til Høyre-nei.

Her er hele rapporten
fra kvalitetssikringsgruppa.

Ikke ringside på Lillehammer - heller
Bortsett fra at alle 48 Høyre-representantene tok ordet, vil ikke Kambe si om det var en formell opptelling av ja og nei før budskapet fra parlamentarisk leder Trond Helleland kom om «nei».

- Jeg er stolt og glad over hvordan denne prosessen er gjennomført i Høyre. Både velgere, medlemmer og stortingsgruppa er blitt hørt og tatt på alvor, sier Kambe, som dermed fortsatt blir stående uten å ha vært med på noen OL-fest på hjemmebane.

- Under Lillehammer-OL i 1994 var jeg i militærtjeneste på Madla, sier Kambe.

- Hva blir belønningen for dagens milliardbesparelse - ny ishall i Haugesund for eksempel ?

- Det har vi allerede !