OL-VINNER:  OL-motstander Arve Kambe fra Høyre i Rogaland var en blid mann etter at hans eget parti hadde satt spikeren i kista for Oslo-OL i 2022 onsdag kveld. FOTO: CHRISTIAN RITH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
OL-VINNER: OL-motstander Arve Kambe fra Høyre i Rogaland var en blid mann etter at hans eget parti hadde satt spikeren i kista for Oslo-OL i 2022 onsdag kveld. FOTO: CHRISTIAN RITH CHRISTENSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Landet på nei etter milliardsmellen i går kveld

Alle 48 Høyre-representantene tok ordet i skjebnemøtet for Oslo-OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regnestykket som kom i går kveld med milliardtvil om de nye beregningene i Oslos søknad, fikk OL-tvilere i Høyres stortingsgruppe til å lande på nei, sier en av de markante nei-profilene på Stortinget, Arve Kambe, til Dagbladet.

Den 39 år gamle Høyre-representanten fra Haugesund og Rogaland var en svært fornøyd mann etter det tre timer lange gruppemøtet onsdag.

Han bekrefter at alle de 48 Høyre-representantene på Stortinget hadde ordet under gruppemøtet.

I god tid før dagens skjebnemøte om et vinter-OL i Oslo 2022 - 70 år siden forrige gang - var det klart at over halvparten, 26 i tallet, var tilhengere av å si ja til OL-garanti. Blant de 22 andre var det både nei- og vet ikke-stemmer.

- Hva blir det neste ?
Helt til kulturdepartementets og finansdepartementets såkalte kvalitetssikringsgruppe reiste tvil om Oslo nye regnestykke for et «billig-OL» mindre enn ett døgn før dagens gruppemøte i Høyre.

Etter kvalitetssikrernes regnestykke, kan Oslo2022 ha bommet med fire milliarder i sin «barberte» OL-søknad. De foreslåtte kuttene i Oslo-OL vil bare redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 tidligere har anslått.

- Denne smellen forsterket usikkerheten ytterligere. Det var nok flere som spurte seg «hva blir det neste», sier Kambe til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med summen av kostnader og den store usikkerheten i folket, førte denne usikkerheten til Høyre-nei.

Her er hele rapporten
fra kvalitetssikringsgruppa.

Ikke ringside på Lillehammer - heller
Bortsett fra at alle 48 Høyre-representantene tok ordet, vil ikke Kambe si om det var en formell opptelling av ja og nei før budskapet fra parlamentarisk leder Trond Helleland kom om «nei».

- Jeg er stolt og glad over hvordan denne prosessen er gjennomført i Høyre. Både velgere, medlemmer og stortingsgruppa er blitt hørt og tatt på alvor, sier Kambe, som dermed fortsatt blir stående uten å ha vært med på noen OL-fest på hjemmebane.

- Under Lillehammer-OL i 1994 var jeg i militærtjeneste på Madla, sier Kambe.

- Hva blir belønningen for dagens milliardbesparelse - ny ishall i Haugesund for eksempel ?

- Det har vi allerede !