Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Landet på skyskraper - basehoppet videre

Lurte sikkerhetsvaktene i Skandinavias høyeste bygning i dag. Se den spektakulære videoen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekstremsporteren Felix Baumgartner gjennomførte i dag tidlig et av sinne villeste stunt. Med en ekstra fallskjerm i hendene hoppet han ut fra et helikopter høyt over Malmø i 05-tida.

Flyktet på motorsykkel

Etter et langt svev landet han på toppen av skyskraperen «Turning Torso», som rager 190 meter over bakken og er Skandinavias høyeste bygning med unntak av pillarene på Øresundsbroen. Så tok 37-åringen på seg den medbrakte fallskjermen - og hoppet igjen. Etter å ha rast mot bakken tett inntil veggen på den imponerende bygningen landet han trygt på asfalten, og stakk av på en ventende motorsykkel med sjåfør.

For å komme seg bort fra stedet før politiet fikk summet seg flyktet han videre i en hurtiggående gummibåt. Det hele var over på få minutter. Baumgartner og medhjelperne skal senere raskt ha kommet seg ut av Sverige og til Danmark.

Ifølge selskapet som sponset stuntet har østerrikeren rekognosert ved skyskraperen i flere dager for å planlegge den risikofylte ferden. Så kom det rette øyeblikket.

- Vi ventet på at vinden skulle avta og mer stabilt vær, en nødvendighet for å kunne klare å lande på taket av bygningen. Landingsarealet var veldig lite, skal Baumgartner ha sagt til sine samarbeidspartnere etter hoppet, skriver Expressen.

Han etterlot seg den første fallskjermen på taket av «Turning Torso».

- Den kan de få beholde som suvenir, sier han til Expressen via mellommenn.

image: Landet på skyskraper - basehoppet videre

Politianmeldt

Malmø-skyskraperen, som ble ferdigsstilt 27. august i fjor, er strengt bevoktet døgnet rundt.

Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening (HSB), som eier bygningen, er ikke begeistret for Baumgartners sponsorstøttede utnytting av boligblokka.

- Det er i høyeste grad useriøst og uheldig å utsette seg for slike risikoer. Selv om man er en erfaren fallskjermhopper er arealet på taket veldig lite, og man risikerer en alvorlig ulykke. Det går an å sette seg fast i en jernkonstruksjon som går rundt bygningen, sier Lars Danielsson i HSB til Expressen.se, som har anmeldt stuntet til politiet.

Brannvesenets redningstjeneste i Malmø bemerker imidlertid at det var liten sjanse for at Baumgartner skulle skade andre enn seg selv.

Den kjente ekstremsporteren har tidligere blant annet fått oppmerksomhet for basehopp fra verdens høyeste bygning, Petronas Towers i Malaysia, og for å ha krysset Den engelske kanal i «fritt fall» ved hjelp av en spesialbygd vingedrakt.

HALSBREKKENDE: Her lander «Fryktløse Felix» på taket av Turning Torso etter et hopp fra helikopter. Så byttet han fallskjerm - og hoppet igjen. Foto: SCANPIX/REUTERS
HALSBREKKENDE: Her lander «Fryktløse Felix» på taket av Turning Torso etter et hopp fra helikopter. Så byttet han fallskjerm - og hoppet igjen. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
<B>ÅRETS VILLESTE REKLAMESTUNT?:</B> Skyskraperstuntet ble dokumentert av et utall kameraer både i luften og på bakken.
<B>VÅGHALS:</B> Her hopper Baumgartner ut av helikopteret, skyskraperen nede i høyre billedkant.
<B>EN AV EUROPAS HØYESTE:</B> Turning Torso i Malmø har 54 etasjer, er 190 meter høy, og har vunnet flere priser for den spesielle arkitekturen.