Landet på Værnes med én motor

Fløy med halv motorkraft i en halvtime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble slått alarm på Værnes lufthavn ved Trondheim da et KLM-fly med 36 passasjerer om bord måtte lande med bare én fungerende motor.

Det var tekniske problemer som gjorde at kapteinen på Fokker 70-maskinen på vei fra Amsterdam valgte å slå av motoren på den ene sida en halvtime før landing, for å unngå at den ble ødelagt.

- Ikke nødvendigvis feil

- Kapteinen fikk en feilindikasjon på den ene motoren. Det vil ikke automatisk si at det virkelig var en feil, men ifølge rutinene valgte han å skru motoren av. Det var en kontrollert avstenging, sier lufthavnsjef Lasse Bardal ved Værnes til Dagbladet.no.

Landingen av KLM-flyet ble gitt høyeste prioritet, og flere ambulanser ble sendt til flyplassen.

Lufthavnsjef Bardal opplyser til Dagbladet.no at det ikke var snakk om en nødssituasjon etter Avinors terminologi. Det ville utløst full katastrofealarm.

Pan-melding

- Kapteinen sendte ut en såkalt pan-melding, det vil si at han ber om prioritet ved landing, og beredskapen blir økt noe på bakken, sier Bardal.

- Moderne fly er bygd for å kunne flys med bare én av to motorer, men da har man ingen reserve igjen. Derfor er rutinen at man sender ut en pan-melding, sier Bardal.

Flyet landet klokka 22.11 torsdag uten vanskeligheter, og ingen av passasjerene kom til skade.

- Kapteinen hadde full kontroll, avslutter Bardal.