- Landet Sandberg bruker som rollemodell er Europas verste på behandling av asylsøkere

Asylsøkere i lukkede mottak i Hellas behandles «verre enn dyr», mener Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Per Sandberg avviser kritikken

(Dagbladet): Måten Hellas holder illegale innvandrere og asylsøkere i forvaring på fungerer utmerket, sa Per Sandberg, nestleder i Frp, i gårsdagens Dagbladet. Han ønsker å bygge lignende anlegg i Norge.

Menneskerettighets- organisasjonen Amnesty, som kommer med en egen rapport om asylproblematikken i Tyrkia og Hellas i juli, reagerer kraftig på Sandbergs uttalelser, som de mener er «uhørte».

- Jeg må si jeg synes det er påfallende at landet Sandberg bruker som rollemodell er Europas verste på behandling av asylsøkere. Ikke bare har de et system som er i strid med gresk lovgivning, men også internasjonale standarder, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

- Det blir jo helt håpløst hvis Sandberg mener vi rett og slett skal si opp de grunnleggende internasjonale standardene og forpliktelsene vi har tilsluttet oss og forpliktet oss til på dette området. Hva blir de neste menneskerettighetene han mener vi skal overse? spør hun.

- Umenneskelige forhold I rapporten som lanseres i juli kommer det fram at asylsøkerne i de såkalte asylfengslene lever under umenneskelige forhold. John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International sier asylsøkerne i Hellas blir «behandlet verre enn dyr».

- Mennesker holdes samlet i fengselsceller. De har ikke en seng å legge seg på, ikke noe vindu å kikke ut av, kun murvegger. Er de heldige slipper de ut en time av gangen, men bare under tak. De er fratatt sine grunnleggende rettigheter, sier Ekeløve-Slydal.

Hun forteller at mange av flyktningene blir sittende i slike celler i flere måneder, og i verste fall år. Med så mange mennesker samlet i små celler og under elendige hygieniske forhold oppstår det også problemer med sykdommer som sprer seg.

- De må tigge og be om lov til å gå på do. Mange av dem utvikler etterhvert psykiske lidelser, og har minimalt med muligheter til å kontakte familie eller venner for å fortelle at de ihvertfall lever, sier hun.

Bundet av kystvakta Rapporten forteller også om hvordan den greske kystvakten tar grove virkemidler i bruk for å hindre folk i å komme til fastlandet i Hellas. Ved flere tilfeller skal de ha kjørt rundt de små båtene til det blir så mye bølger at folk har falt ut av båtene.

KRITISK: Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge, peker på at Hellas behandler asylsøkere på en inhuman måte, og at Per Sandbergs forslag om lukkede asylmottak også i Norge er «uhørt». Foto: Amnesty Norge
KRITISK: Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge, peker på at Hellas behandler asylsøkere på en inhuman måte, og at Per Sandbergs forslag om lukkede asylmottak også i Norge er «uhørt». Foto: Amnesty Norge Vis mer

- Det finnes tilfeller hvor de har tatt av påhengsmotoren, og dyttet båtene ut til havs, eller stikket hull på plastbåter, sier Ekeløve-Slydal.

I tillegg blir asylsøkere og immigranter forfulgt av politi og høyreekstreme. I sin årsrapport, som kom i mai, peker Amnesty på en økende tendens til at verdens regjeringer er mer interessert i å beskytte sine nasjonale grenser og egne borgeres rettigheter enn å sikre rettighetene til dem som søker tilflukt innenfor deres grenser.

Norge finansierer Per Sandberg peker på at Norge, sammen med EU og FN, er med på å finansiere nye lukkede mottak i Hellas. Han mener slike mottak vil kunne virke «forebyggende» mot det han frykter er en strøm av asylsøkere og illegale innvandrere på vei mot Norge.

- Disse mottakene er finansiert med norske skattekroner og velsignet av justisminister Grete Faremo, sa Sandberg til Dagbladet i går.

- At Sandberg vil bruke Hellas som rollemodell er helt uhørt - det undergraver alle verdiene vi står for her i Norge, sier Ekeløve-Slydal.

- Vi må virkelig håpe at krig og konflikt, forfølgelse og tortur aldri må ramme oss nordmenn. For stakkars oss om vi skulle måtte søke beskyttelse i et land som behandler mennesker på flukt etter Sandbergs modell, understreker hun.