«Landet som aldri smelter» smelter

Rekordhøye temperaturer rammer arktisk nasjonalpark i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordhøye temperaturer har ført til at den arktiske nasjonalparken Auyuittuq, «Landet som aldri smelter», har gjort nettopp det. Smeltingen i Arktis vil bare øke i tiden som kommer, tror Martin Sommerkorn i Verdens Naturfond (WWF).

Den enorme nasjonalparken Auyuittuq ligger på Baffin-øya i Canada øst for Grønland og er på størrelse med Slovenia.

Problemene startet i juli med rekordtemperaturer langt over gjennomsnittet. Enkelte dager nådde gradestokken 27 grader, i en måned der temperaturen i snitt ligger rundt 12 grader, melder nyhetsbyrået Reuters.

Flom, erosjon og smelting av permafrosten førte til at ledelsen i Auyuittuq besluttet å stenge parken.

Navnet Auyuittuq er inuittisk og betyr ironisk nok «Landet som aldri smelter».

- Den 60 kilometer lange hovedstien i parken er borte. Den omfattende smeltingen har dannet en pulserende elv som strømmer gjennom parken, forteller Pauline Scott, talskvinne for Parks Canada.

Hun legger til at flere besøkende måtte evakueres da omfanget av smeltingen ble klart.
- Forventet utvikling

Martin Sommerkorn, sjefrådgiver for WWFs arktisprogram, forteller at forskerne har forutsett denne utviklingen i lang tid.

- Oppvarmingen av Arktis går stadig fortere og er på mange måter selvdreven. Den resterende isen vil smelte i et enda høyere tempo, sier han.

SMELTER BORT: Flomvann har forårsaket tydelige skader i nasjonalparken Auyuittuq på Baffin-øya. Et bevis på hvordan klimaendringene påvirker de arktiske områdene, mener eksperter. Foto: REUTERS/SCANPIX
SMELTER BORT: Flomvann har forårsaket tydelige skader i nasjonalparken Auyuittuq på Baffin-øya. Et bevis på hvordan klimaendringene påvirker de arktiske områdene, mener eksperter. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Sommerkorn underbygger dette med at stadig større landområder i nord nå blir eksponert for sollys. Disse landområdene er mørke og absorberer dermed mer solstråler, noe som igjen fører til mer issmelting.


Verdens kjøleskap

Sommerkorn har forsket på utviklingen i Arktis i 15 år og er spesielt bekymret for at permafrosten, permanent frosne landområder, smelter.

- Dette er områder som har vært frosne gjennom så lang tid det har vært mennesker på jorda. Permafrosten består ofte av frossen torv som inneholder karbon eller metangass. Disse gassene frigjøres ved smelting, hvilket betyr en ytterligere oppvarming av atmosfæren i de nordlige områdene, sier Sommerkorn.

Han legger til at Arktis på mange måter fungerer som verdens kjøleskap, blant annet gjennom å trekke til seg varme fra ekvator.

- Det er Arktis som holder temperaturen på jorda noenlunde kjølig, påpeker Sommerkorn og legger samtidig til at det ikke er for sent å gjøre noe med utviklingen.

- Om det blir handlet raskt, kan vi kanskje klare å stanse utviklingen, mener han.


Nordvestpassasjen isfri

At Nordvestpassasjen trolig blir isfri for andre året på rad, er en annen indikasjon på den økende issmeltingen i Arktis, mener forskere fra det amerikanske National Snow and Ice Data Center.

(NTB)

«Landet som aldri smelter» smelter