Landet som bare synes fra himmelen

Nord-Korea er verdens mest lukkede land. Det nærmeste du kommer innsikt, er propagandaen på grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hva som virkelig har skjedd i byen Ryongchong - bare noen mil fra grensa til Kina, kan man bare gjette seg til i døgnet etter katastrofen - der opptil 3000 mennesker fryktes drept. Det sies at to tog med olje gass kolliderte - og at eksplosjonen ble utløst av en lekkasje av amoniumnitrat (kunstgjødsel).

Nord-Korea er verdens mest lukkede land, hvor virkeligheten har vært unntatt offentligheten siden våpenstillstanden etter koreakrigen ble undertegnet den 27. juli i 1953 i Panmujom.

Propagandamaskin

Den demilitariserte sonen på grensa mellom nord og sør er normalt det nærmeste du kommer landet med det paranoide kommunistregimet som har regjert i over 50 år - først under diktatoren Kim Il Sung (den evige president), og nå hans sønn Kim Jong Il.

Det svært lukkede og hemmelige samfunnet preges av et altomslukende propagandamaskineri som bare gir hint om hvordan Kim Jong Il styrer det utarmede landet og de 22 millioner innbyggerne.

«Århundrets solstråle»

Ved grensa til Sør-Korea kan man se propagandaen - og landets hovedbudskap - til verden utenfor. Nyhetskanalen CNN har sett nærmere på budskapene fra den andre siden.

«Vår general er nummer en», og president Kim er «Det 21. århundrets solstråle», står det å lese på skilt i den demilitariserte sonen.

«Yt motstand mot Amerika» står det på et annet. USA-hatet er nå det framste budskapet propagandamaskinen serverer folket. På de statlige TV-nyhetene har anti-amerikanske innslag vært den røde tråden de siste ukene, melder CNN.

På en mengde (obligatoriske) folkemøter hylles først Kim Jong Il, før USA fordømmes. Gjentatte ganger sendes TV-reportasjer fra utstillinger fokusert på påståtte amerikanske overgrep under koreakrigen (1950-1953).

USA's neste mål

På TV framstilles Nord-Korea som Amerikas neste mål i kampen mot «ondskapens akse».

- Det nordkoreanske folk må gjøre seg klar til å forsvare landet, sier kommentatoren på TV.

Kim Jong Il dominerer nyhetssendingene - som regel på besøk hos forsvarsavdelinger der soldatene framstilles som elsket av massene, og utstyrt med det beste av alt, melder CNN.

Nord-Korea

Styresett: republikk, kommunistisk enpartistat
Areal: 120 538 km2 (utenom den demilitariserte sonen
Hovedstad: Pyongyang (2,7 millioner innbyggere 1997
Innbyggere: 22 mill. (2001)
BNP: 757 US dollar (2000)
Næring: jordbruk 30 %, industri 25 %, Service, 45 % (2000)
Eksport: Mineraler, metaller, grønnsaker, tekstiler
Valuta: 1 Won = omlag 4 Kr.

«Lykkelandet»

I andre sendinger besøker presidenten og diktatoren geitefarmer som forsyner soldatene med mat. Den nordnoreanske «overfloden» blir satt opp mot programmer som har til hensikt å vise at folk i Vesten sulter og har det forferdelig.

Nord-Korea framstilles som rene lykkelandet, så bra at folk tar seg tid til å besøke blomsterutstillinger, melder CNN. Og blomsten de beundrer har det klingende navnet «Kim Jongilia».

FRA HIMMELEN: Satelittbilder er den enkleste måten å smugle ut usminkede intrykk fra Nord-Korea. Ringen markerer området hvor togkatastrofen rammet i går. Se hele satelittbildet på <a href=http://visibleearth.nasa.gov/data/ev262/ev26220_Korea.A2004004.0445.250m.jpg>NASAs sider.</a>
KATASTROFE: Opptil 3000 mennesker fryktes drept i den enorme eksplosjonen som ble utløst da to tog kolliderte i byen Ryongchong. Til nå er 54 funnet døde og over 1200 funnet skadd.
KNUS AMERIKA: Knus festningen av det ulveaktige amerikanse imperiet, står det i denne propagandategningen på kultursenteret i den nord-koreanske hovedstaden Pyongyang.
SOLSTRÅLE: Ved propagandabyen Panmunjom i den demilitariserte sonen står propagandaskiltene vendt mot sør - og Vesten. Dette skiltet forteller at president Kim Jong Il er det 21. århundrets solstråle.
SEIER: I fjor feiret Nord-Korea 50-års jubileumet for det de mener var seieren i Koreakrigen. Fargene, festen, og jubelen står i sterk kontrast med det virkelige skrekkdiktaturet når kameraene er vendt en annen vei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer