Landet som går baklengs inn i framtida

Lille Moldova har gått baklengs inn i framtida helt siden Sovjetunionens oppløsning. Væpnete konflikter og sterke nasjonale motsetninger har ridd Europas suverent fattigste land det siste tiåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helga ble til alt overmål kommunisten Vladimir Voronin innsatt som president. Han kaller Russland for Moldovas «strategiske partner i øst». Han vil ha Moldova inn i den skjøre unionen mellom Russland og Hviterussland, og holder dermed drømmen om et Mini-Sovjetunionen levende.

  • Moldova har en brutto nasjonalprodukt per innbygger på 4500 kroner i året. Det er mer enn 50 prosent lavere enn noe annet europeisk land. Det er bare de aller fattigste landene i Asia og Afrika som har dårligere tall for den økonomiske utviklingen.

Men Moldova ligger ikke i Afrika. I Moldova er det kaldt om vinteren, noe som forklarer at det lille landet har en gjeld til Russland på 5,6 milliarder kroner i ubetalte gassregninger.

  • Det bor 4,5 millioner mennesker i Moldova. Landet ligger mellom Ukraina og Romania rett nord for Svartehavet. Beliggenheten er bare ett av landets problemer, for to tredeler av befolkningen er etniske rumenere, mens resten for det meste er russere og ukrainere, som snakker russisk, og svært ofte ikke rumensk.Det var en svært nasjonalt bevisst rumensk elite som tok ledelsen i Moldova da landet ble selvstendig i august 1991. Allerede to år tidligere var rumensk blitt republikkens offisielle språk. Behovet var åpenbart, siden det i Sovjet-tida ikke eksisterte rumenskspråklige aviser og nyhetssendinger på TV. Men så gikk det meste galt.
  • Det var meget spent mellom de etniske rumenerne i sør og russerne og ukrainerne, som for det meste bor i Trans Dnjestr-regionen i nord. Flere væpnete sammenstøt førte til mange drepte på slutten av 90-tallet og frykt for en blodig krig. Det ble ingen krig. Men de nye makthaverne greide heller aldri å blåse liv i økonomien. Moldova er klemt inne mellom Romania, som er det fattigste landet i det tidligere Øst-Europa, og det gjennomkorrupte og enda fattigere Ukraina. Ingen av landene har potensial til å hjelpe lille Moldova til å skape en økonomisk utvikling.Elendigheten har gjort at de prorussiske kommunistene igjen har makta. I desperasjon har også mange lutfattige moldovere av rumensk opprinnelse nå stemt kommunistisk. Det er et sterkt bilde av et folk som er i ferd med å gi opp.