Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Landet som ikke vil ha demokrati

Ulykkelige bhutanesere går i morgen til valgurnene. Selv politikerne vil helst at kongen beholder makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen avholdes det for første gang i historien parlamentsvalg i Bhutan. I det isolerte monarkiet, klemt mellom India og Kina høyt oppe i Himalayafjellene, har kongen hatt absolutt makt de siste 100 årene.

Men når folket i morgen går til valgurnene, er det pussig nok bare kongen som virker glad for at demokratiet innføres. Selv kandidatene som stiller til valg kaller seg ihuga royalister, og partimedarbeidere beskriver valget som «hjerteskjærende». Velgere på gata er bekymret over utviklingen, og er motvillige til å bytte ut sin kjære konge med politikere.

Bhutan har lenge holdt framtiden tilbake. Internett og tv ble først tillatt i 1999.

Og ingen vil har morgendagens valg-

- Ingen vil ha dette valget. Hans Majestet har styrt oss så til nå, og folk spør om hvorfor vi skal endre dette nå, sier Yeshi Zimba, en av kandidatene til AP.

Kongen i landet, 28 år gamle Jigme Keshar Namgyal Wangchuck vil fortsatt være statens overhode etter valget, og vil trolig beholde mye av makten.

Men de valgte lederne vil ta ledelsen, noe som bekymrer mange av landets innbyggere, som har vært vitne til katastrofale demokratier i nabolandene Nepal og Bangladesh, skriver AP.

Kiley Dorji, som driver den statseide avisen Kuensel, sier seg enig med sine landsmenn.

image: Landet som ikke vil ha demokrati

- Folk har sett hva som har skjedd i Sør-Asia og sier nei takk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media