- Landet vårt kom til kanten av en katastrofe

USA på vei ut av den økonomiske krisa.

VARSLER AVTALE: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, forteller om avtalen han har inngått med republikanernes minoritetsleder, Mitch McConnell, for å få USA ut av den økonomiske krisa. Foto: REUTERS/U.S. Senate TV/Handout
VARSLER AVTALE: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, forteller om avtalen han har inngått med republikanernes minoritetsleder, Mitch McConnell, for å få USA ut av den økonomiske krisa. Foto: REUTERS/U.S. Senate TV/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne og demokratene i Senatet har klart å bli enige om en felles midlertidig budsjettavtale.

- Landet vårt kom til kanten av en katastrofe. Kompromisset vi har kommet til vil sørge for den stabiliteten økonomien så desperat trenger. Dette er en tid for forsoning, sier demokratenes majoritetsleder, Harry Reid, i Senatet.

Avtalen innebærer at Kongressen skal vedta en midlertidig budsjettavtale som finansierer det statlige USA fram til 15. januar. Gjeldstaket, grensa for hvor mye penger USA kan låne, skal heves fram til 7. februar.

- Trygg på avtale - Jeg er trygg på at shutdown kan ta slutt og gjeldstaket kan heves seinere i dag, sier republikanernes minoritetsleder Mitch McConnell.

Avtalen i Senatet kommer bare timer før USA når sitt gjeldstak og dermed ikke lenger ville være i stand til å betale sine regninger.

Det føderale USA har vært stengt i 16 døgn. I sentrum for krangelen står Barack Obamas hjertebarn, helsereformen kalt Obamacare. Konservative republikanere har krevd at Obamacare, som for lengst er vedtatt, og som innebærer at alle får helseforsikring, utsettes som en del av en budsjettavtale. Det har demokratene sagt tvert nei til.Avtalen i Senatet innebærer også at det skal settes igang forhandlinger for å håndtere USAs offentlige utgifter på lengre sikt, og en strengere kontroll med de som søker om offentlig støtte til helseforsikring. Dette er tiltak både demokrater og republikanere støtter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer