VARSLER AVTALE: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, forteller om avtalen han har inngått med republikanernes minoritetsleder, Mitch McConnell, for å få USA ut av den økonomiske krisa. Foto: REUTERS/U.S. Senate TV/Handout
VARSLER AVTALE: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, forteller om avtalen han har inngått med republikanernes minoritetsleder, Mitch McConnell, for å få USA ut av den økonomiske krisa. Foto: REUTERS/U.S. Senate TV/HandoutVis mer

- Landet vårt kom til kanten av en katastrofe

USA på vei ut av den økonomiske krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne og demokratene i Senatet har klart å bli enige om en felles midlertidig budsjettavtale.

- Landet vårt kom til kanten av en katastrofe. Kompromisset vi har kommet til vil sørge for den stabiliteten økonomien så desperat trenger. Dette er en tid for forsoning, sier demokratenes majoritetsleder, Harry Reid, i Senatet.

Avtalen innebærer at Kongressen skal vedta en midlertidig budsjettavtale som finansierer det statlige USA fram til 15. januar. Gjeldstaket, grensa for hvor mye penger USA kan låne, skal heves fram til 7. februar.

- Trygg på avtale - Jeg er trygg på at shutdown kan ta slutt og gjeldstaket kan heves seinere i dag, sier republikanernes minoritetsleder Mitch McConnell.

Avtalen i Senatet kommer bare timer før USA når sitt gjeldstak og dermed ikke lenger ville være i stand til å betale sine regninger.

Det føderale USA har vært stengt i 16 døgn. I sentrum for krangelen står Barack Obamas hjertebarn, helsereformen kalt Obamacare. Konservative republikanere har krevd at Obamacare, som for lengst er vedtatt, og som innebærer at alle får helseforsikring, utsettes som en del av en budsjettavtale. Det har demokratene sagt tvert nei til.

Avtalen i Senatet innebærer også at det skal settes igang forhandlinger for å håndtere USAs offentlige utgifter på lengre sikt, og en strengere kontroll med de som søker om offentlig støtte til helseforsikring. Dette er tiltak både demokrater og republikanere støtter.

TRYGG PÅ AVTALE: Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, tror Kongressen vil klare å få vedtatt en avtale i dag. Foto: REUTERS/U.S. Senate TV/Handout
TRYGG PÅ AVTALE: Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, tror Kongressen vil klare å få vedtatt en avtale i dag. Foto: REUTERS/U.S. Senate TV/Handout Vis mer

Avtalen betyr at konservative republikanere ikke har fått gjennomslag for noen av sine krav. Meningsmålinger viser også at særlig republikanerne har gjort seg selv svært upopulære gjennom sine handlinger de siste ukene.

- Beklagelig Likevel varsler den republikanske senatoren, Ted Cruz, som har vært en av de mest aggressive og kompromissløse republikanerne at han ikke vil stille seg i veien for avtalen partiene nå er blitt enige om.

- Det er beklagelig at Washington ikke vil høre på det amerikanske folk. Men å utsette dette, vil ikke oppnå noenting, sier Cruz.

Avtalen må også få støtte i Representantenes hus og signeres av president Barack Obama.

Foreløpig er du uklart om Senatet eller Representantenes hus vil stemme over avtalen først.

Det var stor spenning knyttet til om den republikanske speakeren John Boehner faktisk vil la Representantenes hus vil stemme over avtalen. Dersom han tillater en slik stemmegiving, vil avtalen trolig få et betydelig flertall med støtte fra de fleste demokratene. Samtidig risikerer han at store deler av hans eget parti ikke støtter avtalen.

Seint i går kveld norsk tid gjorde også Boehner det klart at han ville la Representantenes hus stemme over avtalen.

- Vi kjempet den gode kampen. Vi vant bare ikke, innrømmet Boehner til radiostasjonen WLW og varsler samtidig at kampen mot Obamacare vil fortsette.

- Applauderer avtale Obamas pressetalsmann, Jay Carney, gjør det klart at presidenten støtter avtalen, men at han fortsatt er avventende til behandlingen av avtalen i Kongressen.

I MØTER: President Barack Obama har de siste dagene møtt lederne i Kongressen og applauderer avtalen i Senatet. Foto: EPA/Ron Sachs / POOL
I MØTER: President Barack Obama har de siste dagene møtt lederne i Kongressen og applauderer avtalen i Senatet. Foto: EPA/Ron Sachs / POOL Vis mer

- President Obama applauderer enigheten Reid og McConnell har kommet fram til, sier Carney.

Obama har vært imøter med både republikanere og demokrater i Kongressen.

- Nå vender vi blikket med Kongressen og håper de vil handle raskt, sier Carney.

UNDER PRESS: Republikanernes speaker i Representantenes hus, John Boehner, er under hardt press fra flere kanter. Han risikerer å gjøre seg svært upopulær med store deler av sine mest konservative partifeller. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
UNDER PRESS: Republikanernes speaker i Representantenes hus, John Boehner, er under hardt press fra flere kanter. Han risikerer å gjøre seg svært upopulær med store deler av sine mest konservative partifeller. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer