Corona:

- Landets eneste områder med alvorlige bekymringer

Tøffe tiltak umiddelbart, er FHI-overlege Preben Aavitslands råd til hjembyen Kristiansand.

KRISTIANSANDS KARL JOHAN: Det blir stillere i Kristiansands gågate og underholdningsområde Markens et par uker når formannskapet har strammet til smitteverntiltakene mandag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB.
KRISTIANSANDS KARL JOHAN: Det blir stillere i Kristiansands gågate og underholdningsområde Markens et par uker når formannskapet har strammet til smitteverntiltakene mandag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Kristiansand og Oslo med nabokommuner er de to eneste områdene i landet nå som er vurdert til å være under «alvorlige bekymringer» med smittesituasjonen.

Det sa overlege Preben Aavitsland på vegne av sin arbeidsgiver Folkehelseinstituttet (FHI) i et teams-møte med formannskapet i Kristiansand i dag.

Like før helgen var planen at Kristiansand skulle skjerpe inn smitteverntiltakene tirsdag med virkning fra onsdag. Etter hasteråd fra FHI i helgen er formannskapets møte framskutt til klokka 20 i kveld.

Der blir det trolig vedtatt stengte serveringssteder, avlyst barneidrett og maksimum fem gjester i private hjem med umiddelbar virkning - og sannsynligvis for to uker i første omgang.

- Kjør tøffe tiltak

- Unngå seigpining. Jeg anbefaler veldig tøffe tiltak så raskt som mulighet, er overlegens råd til formannskapet i sin egen hjemkommune.

Situasjonen har utviklet seg gale veien i Kristiansand og omegn bare i løpet av noen dager etter å ha vært «best i klassen» blant landets byer et helt år.

- Det er mer alvorlig nå enn FHI antok i begynnelsen av forrige uke. Smittetallene er like høye som Oslo, og viser ikke tegn til å gå ned. Strenge tiltak umiddelbart, konkluderte Aavitsland.

Mandag har alle kommunene i Agder hatt møter om situasjonen med Folkehelseinstituttet og Statsforvalteren.

De nærmeste naboene til Kristiansand med stor trafikk fram og tilbake over kommunegrensene - Lindesnes, Vennesla, Lillesand og Birkenes - er allerede i gang med tiltak av samme kaliber som Oslo naboer Bærum, Lørenskog og Lillestrøm.

Vennesla har allerede stengt svømmehall og treningssentre for å begrense trafikk fra Kristiansand.

Britisk mutantvirus eller ikke. Ingen spurte om det i formannskapets møte. For det har glidd inn forlengst.

Opp mot 40 prosent ukjent kilde

Men hvordan?

- Det er mye smitte som vi kaller ut av det blå, kanskje 20 - 25 prosent, forklarte Aavitsland.

Seinere i møtet anslo han ukjente smittekilder opp mot 40 prosent.

- Det er blant unge smitten øker mest. Mange kan være smittebærere i to døgn før de merker noe selv. Noen blir ikke syke i det hele tatt, og for noen blir det bare lette symptomer når de kommer.

- Derfor tror flere at bare er vanlig forkjølelse og litt grums i halsen. Og derfor kan smitten gå i flere ledd før den blir oppdaget. Og smittesporing blir veldig krevende, forklarte FHI-overlegen.

UTBRUDD: Ordfører i Lindesnes, Even Tronstad Sagebakken (AP), om smitteutbruddet ved Tidemands Cafe i Mandal. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer