KRISESENTER: Ingebjørg Hansen (til venstre) og Bjørg Irene Østrem forteller at psykisk vold må tas på alvor i samfunnet. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
KRISESENTER: Ingebjørg Hansen (til venstre) og Bjørg Irene Østrem forteller at psykisk vold må tas på alvor i samfunnet. Foto: Ådne Husby Sandnes / DagbladetVis mer

Landets mest voldelige fylke startet satsing mot familievold. Så skjedde det politiet fryktet

Startet satsingen «Leker med ilden» i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Kirkenes har gått gjennom tøffe tider. I november i fjor gikk hjørnesteinsbedriften Sydvaranger gruve konkurs. 400 mistet arbeidsplassen.

I en rapport ble det anslått at nedleggelsen indirekte påvirket nærmere 1000 arbeidsplasser.

- Det har vært relativt heftig, sier varaordfører Lena Bergeng (Ap), som møter Dagbladet på kommunehuset. Hun forteller at arbeidsledigheten i kommunen ligger på fire prosent.

- Før gruva la ned var det mangel på arbeidskraft kommunen. Vi er nå i en omstillingsfase, sier hun.

Fryktet drap

Politimester Ellen Katrine Hætta .
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Politimester Ellen Katrine Hætta . Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Nå har en ny tragedie rammet Sør-Varanger kommune.

Natt til mandag ble Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn tolv år gamle sønn Petchngam Songngam skutt og drept i en leilighet i Kirkenes sentrum.

Den 59 år gamle ektemannen og stefaren er siktet for dobbeltdrapet.

Han lå torsdag alvorlig skadd på sykehus i Oslo.

- Det var dette vi fryktet skulle skje, sier politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, som forteller at Øst-Finnmark politidistrikt startet en satsning mot partnervold- og drap i 2013, kalt «Leker med ilden».

Dette på bakgrunn av at Finnmark er det voldeligste fylket i landet. I 2014 ble det anmeldt 8,5 voldstilfeller per 1000 innbygger, mot 7,9 i Oslo.

- Vi så at vi kunne bli mye bedre på å ha fokus på familievold. Før ordnet man såkalt husbråk på stedet. Vi ville bort fra å bruke termen «husbråk», fordi vi ikke lenger kan akkreditere vold som husbråk. Vi må se nærmere og grundigere på saken når vi er kontakt med publikum for å se om det ligger alvorlige forhold bak slike meldinger, sier Hætta.

- Men det vil alltid være vanskelig å forhindre sånne tragedier som dette, sier politimesteren.

Natt til mandag ble Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn tolv år gamle sønn Petchngam Songngam skutt og drept i en leilighet i Kirkenes sentrum. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
Natt til mandag ble Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn tolv år gamle sønn Petchngam Songngam skutt og drept i en leilighet i Kirkenes sentrum. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Hætta forteller at politiet vil fortsette å ha fokus på å spre informasjonen om at folk må tørre å snakke med dem og hjelpeapparat dersom situasjonen i hjemmet ikke er holdbar.

Filosofien bak den toårige kampanjen er nå implementert i tjenesten, ifølge politimesteren.

- Konstant trussel

Songngam besøkte Norasenteret fredag, et krisesenter mot vold og overgrep, på fredag.

Samme dag skal hun ha dratt på politistasjonen for å anmelde ektemannen for psykisk vold, men en venn VG har snakket med sier hun ble avvist av politiet.

Politiet sier at kvinnen på spørsmålet om vold, svarte avkreftende. Dagbladet besøkte krisesenteret tirsdag, dagen hun og sønnen skulle ha flyttet inn.

I første etasje i det toppmoderne senteret, ringer telefoner som er koblet til ringeklokka konstant. Senteret har opplevd en økning i henvendelser i år.

- Den psykiske volden ligger der som en konstant trussel. Når det forekommer psykisk vold i et forhold, forekommer det som oftest også fysisk vold, sier nestleder og fagansvarlig ved Norasenteret, Bjørg Irene Østrem, til Dagbladet.

Konsekvensene

Senteret har opplevd en økning i antall liggedøgn i år.

I hele fjor var 27 barn innom, bare til nå i år har samme antall barn vært innom.

På krisesenteret kan kvinner, og de få mennene som tar kontakt, disponere toppmoderne leiligheter, oppholdsrom hvor det kan inviteres til bursdager og middager og barna har lekerom.

- Konsekvensene av psykisk vold blir ikke tatt like alvorlige som konsekvensene av fysisk vold, sier Østrem, som også sier at utenlandske kvinner har vanskeligere for å kontakte politiet, blant annet med tanke på redselen for å miste oppholdstillatelsen.

- De kan også av kulturelle årsaker underslå volden de blir utsatt for eller ikke ønske å snakke om den. Det er ikke stas å si at man blir slått i et ekteskap, sier Østrem, som mener det er viktig at da politiet spør ut personer med dårlige språkkunnskaper godt når det kan foreligge mistanke om vold i samlivet.

- Det er viktig at det benyttes tolk for å forsøke unngå misforståelser, sier Ingebjørg Hansen, miljøterapeut ved Norasenteret.

KRISESENTER: Ingebjørg Hansen (til venstre) og Bjørg Irene Østrem forteller at psykisk vold må tas på alvor i samfunnet. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
KRISESENTER: Ingebjørg Hansen (til venstre) og Bjørg Irene Østrem forteller at psykisk vold må tas på alvor i samfunnet. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Mistet jobben

Svein Arne Sæther, nabo og venn av den drepte 37-åringen og hennes sønn, forteller at mor og sønn var mye hjemme hos ham og kona Chonnanee de tre siste månedene. Søndag, bare timer før drapene, feiret sønnen Petchngam bursdagen sin hos dem, grunnet bråk i hjemmet.

- Samlivet dem imellom har vært dårlig i tre år. Det har ikke vært fysisk vold inne i bildet, men psykisk vold, sier Sæther.

Han forteller til Dagbladet at de siste åra ikke hadde vært lett for mor og sønn. Det er blitt klart at kvinnen ville ut av forholdet.

I november i fjor mistet 59-åringen jobben ved gruva som gikk konkurs. Tidligere kolleger sier at han drakk mye og at han skal ha slitt med økonomien.

59-åringens forsvarer, Stein Rønning, opplyser at han er kjent med påstandene fra kollegaene.

- Hva angår forholdet mellom siktede og avdøde ektefelle ser jeg at det gis ulike opplysninger. Utover dette har jeg ingen kommentarer, skriver Rønning på melding til Dagbladet søndag.

Rønning skriver videre at siktede fortsatt er under medisinsk behandling. Derfor er det uklart når advokaten kan møte sin klient til samtale.

Politiet sier på sin side at de er i gang med å etterforske fortiden til siktede.

- I jobben for å kartlegge et motiv, ser vi på forhistorien til den siktede, og da ser vi på forhold som nevnt, arbeidssituasjon, alkohol og at hun ville ut av samlivet. Vi etterforsker et slikt motiv bredt, sier påtaleansvarlig Morten Daae til Dagbladet.

- Mye fyll

Henning Bråten, tidligere klubbleder i Nordens klippe ved Sydvaranger gruve forteller at det var tøffe tider etter nedleggensen.

- Etter nedleggelsen i 1996 var det en del familievold, mye fyll og ett selvmord. Det er jo gjengangeren når store bedrifter blir lagt ned. Det som har skjedd nå i Kirkenes er ikke noe man kunne ha forestilt seg skulle skje, sier Bråten, som uttaler seg generelt om fenomenet.

- Etter konkursen i fjor, hadde vi en del allmøter hvor det ble informert om at folk kunne søke hjelp. Men ofte er det jo sånn at de som har behov for hjelp, ikke kommer på allmøtet, sier Bråten, som sier at dersom man har mye tid, er det lett å bruke tida feil.

- På allmøtet diskuterte vi også problemstillingen om at det ikke var under alkoholpåvirket tilstand man skulle ta opp familiære problemer, sier Bråten.

Mange om beinet

Sydvaranger gruve er nå inne i en prosjektfase for å få startet opp en ny småskalaproduksjon av jernmalm. Dagbladet møter to lokale ildsjeler som håper på å skape rundt 50 arbeidsplasser i gruva igjen.

- Gruva ble fort en hjørnesteinsbedrift, og en stor arbeidsplass. Det merkes nå i samfunnsbildet at gruva forsvant. Det er mange om beinet når så mange går ut i arbeidsledighet, og det er stor kamp om jobbene nå, sier prosjektansvarlig Thomas Bækø.

Anlegget er nå kjøpt av Tschudi-gruppen. Gruva er vedlikeholdt, og med nok kapital og et godt nok marked, kan det bli aktivitet i gruva igjen til neste år.

- Fordelen med å være små, er at vi kan omstille oss og treffe et nisjemarked på videreforedling, sier vedlikeholdssjef Arnfinn Mentyjærvi.

Arnfinn Mentyjærvi og Thomas Bækø håper på å få liv i gruva igjen og skape 50 arbeidsplasser. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
Arnfinn Mentyjærvi og Thomas Bækø håper på å få liv i gruva igjen og skape 50 arbeidsplasser. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

- Men vi er på tillånt tid, hvis ikke vi kommer i gang iløpet av rimelig tid, vil den hardt jobba kompetansen som vi har brukt mange år på å bygge opp, forsvinne, sier Bækø.

Risikofaktorer

Studien «Partnerdrap i Norge 1990-2012» viser at belastninger som rus, svak tilknytning til arbeidslivet, innvandrerbakgrunn og nærstående samlivsbrudd er blant faktorene som øker risikoen for at partnervoldssaker eskalerer.

Torsdag ble det klart at politiet sender saken til Spesialenheten for å undersøke politiets håndtering.

Alle landets politidistrikter skal nå ha tatt i brukt verktøyet SARA (Spousal Assault Assessment Guide) for bedre å kunne vurdere risikoen for ytterligere vold.

Et såkalt SARA-skjema ble aldri fylt ut da 37-åringen henvendte seg til politiet i forrige uke.

I skjemaet framgår det spørsmål om nettopp:

* Alkoholmisbruk

* Psykisk vold (som trusler)

* Brudd i forholdet til partneren, og/eller et eller flere svært konfliktfylte forhold

* Arbeidsløshet, en ustabil situasjon på arbeidsmarkedet, eller betydelige økonomiske problem

Se skjemaet på side 64 og videre i dette dokumentet.