Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pressekonferanse:

Landets største overgrepssak. I beslagene har politiet funnet overgrep mot 12 barn

Politiet i Bergen har jobbet med stort sakskompleks om overgrep mot barn. 51 personer er siktet.

PRESSEKONFERANSE: 51 personer er involvert i nettverk som har forgreininger over hele landet. - Det mørke nettet er et sted der overgripere uforstyrret kan dele sin interesse for barn, sier etterforskningsleder Hilde Reikerås. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Politiets leder for påtaleseksjonen, Gunnar Fløystad, sier på en pressekonferanse nå at politiet i Bergen har etterforsket landets største overgrepssak.

Blant de mange sakene kommer det fram at personer har bestilt seksuelle overgrep mot et ufødt barn. Bestillingen ble sendt mens samboeren til en nå siktet person i nettverket var gravid.

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

I operasjon Dark Room har politiet beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for overgrep mot barn.

- Vi har jobbet med et sakskompleks med svært alvorlige seksuelle overgrep mot barn i lengre tid, sier Fløystad.

51 personer

Politiet har hatt en etterforskningsgruppe på 25 personer.

- Det er gjort en banebrytende jobb. Det handler om saker med tildels kryptert innhold. Måten de har jobbet på representerer framtiden for norsk politi når det gjelder dette saksfeltet, sier Gunnar Fløystad.

Etterforskningsleder Hilde Reikerås sier at 51 personer er siktet ettersom de har vært involvert i flere nettverk over hele landet og internasjonalt.

I beslagene har politiet funnet overgrep mot 12 barn. Bildene viser barn som har hatt sex med barn og barn som er utsatt for overgrep av voksne.

5500 brukernavn

Politiadvokat Janne Heltne sier at det er tatt ut siktelser om grove seksuelle overgrep, menneskehandel og forledning av barn til å kle seg nakne på nettkanaler.

Etterforskerne har funnet 5500 brukernavn knyttet til straffbar chat og bildedeling. Vest politidistrikt har funnet 20 fornærmede barn i sitt distrikt.

- Vi har etterforsket 20 personer. To av disse er nå domfelt. To andre saker er henlagt. En person har stått tiltalt for Bergen tingrett denne uka. 15 saker blir fortsatt etterforsket. En person vil bli framstilt for varetektsfengsling mandag, sier Janne Heltne.

31 saker er sendt ut til andre politidistrikt i landet.

- Det er omfanget i denne saken som har sjokkert mest. Det er enormt, sier Hilde Reikerås.

Flere nettverk

Gunnar Fløystad sier at det kreves mye ressurser for å etterforske disse sakene.

- Vi har brukt mye ressurser og må fortsette med det, sier han.

Det er snakk om flere nettverk. Bare noen få saker har sin opprinnelse i det store internasjonale sakskomplekset som er avdekket av den amerikanske politienheten FBI.

Det hele startet i september 2015 da politiet i Bergen mottok en anmeldelse mot en 22 år gammel mann for overgrep mot en 14 år gammel jente. Denne personen hadde vært involvert i en sedelighetssak tidligere. Politiet begynte å nøste i saken og fant at han var del av et større nettverk.

- Vi har prioritert å identifisere de fornærmede i disse sakene, både innenlands og utenlands. I tillegg har vi klart å få identifisert flere overgripere, sier Hilde Reikerås.

Strafferammen for de mest alvorlige sakene er ubetinget fengsel opp til 15 år.

Politiet i Bergen har den siste tiden fått sterk kritikk for ikke å prioritere narkotikasaker. Politidirektør Odd Reidar Humlegård har forklart i et intervju med Dagbladet om forhold som ligger bak kritikken av politidistriktet. Store ressurser er blitt brukt til spaning, etterretning og andre etterforskningstiltak. Sakskomplekset har fått navnet «Dark room».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling