Landeveis- røveriet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En lavere russisk domstol har tatt arrest i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner. Avkledd all juridisk snikksnakk så handler denne saken hovedsakelig om to ting. Den første er et politisk spørsmål, og handler om at russiske myndigheter vil ha størst mulig kontroll med næringsliv av strategisk interesse. Det andre er en konstatering av de faktiske forhold, nemlig at i Russland så er politikk og penger så nært knyttet til hverandre at store næringslivsoperasjoner som oftest har ryggdekning fra sentrale politikere.

Derfor er sannsynligheten stor for at Telenors aksjer er tapt. Det er to muligheter for at de ikke går tapt. Den ene er at den politiske belastning et tyveri i denne størrelsesorden vil påføre Russland blir for stor. Men frykten for dårlig omdømme har ikke skremt russiske myndigheter fra liknende operasjoner tidligere, noe både Shell og BP vet. Den andre muligheten er at russiske domstoler – som ved et trylleslag – blir ukorrupte, transparente og fritatt for politiske føringer.

Det foregår en interessant dragkamp i den russiske politiske eliten mellom dem som vil ha mest mulig sosial, politisk og økonomisk kontroll, og dem som vil ha større åpenhet, for å skape sosial og økonomisk utvikling. Den første gruppa ledes av statsminister Vladimir Putins KGB-kompiser. Den andre gruppa ledes av president Dmitrij Medvedev og teknokratene rundt ham. Det er liten tvil om hvem av de to grupperingene som er Telenors fiender i den aktuelle konflikten.

Selv om denne saken er stor nok i seg selv, så er dimensjonene sett med norske øyne enda større. Statoils engasjement i Stockman-feltet er beskrevet som århundrets norske industrisatsing. Men også dette eventyret er i samarbeid med en russisk majoritetspartner. Etter all den politiske prestisje som er lagt i dette prosjektet fra norsk side er det for seint å snu. Men det er all grunn til å være forsiktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer