Landing utsatt til tirsdag

Romferja skulle landet klokka 10.46.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag var det d-dag for de ansatte ved NASAs Kennedy Space Center i Florida. Etter planen skulle romferja Discovery lande i dag, etter 13 dager i verdensrommet.

Den planlagte landingen klokka 10.46 norsk tid måtte utsettes fordi skylaget ligger for lavt over Cape Canaveral. Astronautene satt klare til å fyre av bremserakettene da de fikk beskjed om å vente.

Tåler ikke uvær

Romferja kan ikke fly gjennom regn eller torden, ifølge flyvesjef LeRoy Cain, skriver Spiegel.Cain var ansvarlig for Columbia da katastrofen inntrådte før landing i 2003. 

Neste landingsforsøk skulle skje klokka 12.21. Da håpet romfartsekspertene at skylaget har lettet. Men i stedet er nå landingen utsatt til klokka 09.08 i morgen, ifølge NASAs hjemmesider. I så fall kan Discovery bli omdirigert til å lande i California eller New Mexico i stedet for å Florida.

Skylaget over landingsområdene kan ødelegge sikten for astronautene i de siste, avgjørende minuttene. I morgen kan romferja bli dirigert til tre forskjellige landingssteder.

Flere katastrofer

På onsdag foretok astronauten Stephen Robinson en risikabel vandring på utsiden av romskipet for å fjerne noen deler som sto ut fra skroget. Ekspertene fryktet at delene skulle skape slik friksjon ved innflygingen gjennom atmosfæren at det kunne utvikles en farlig varme om bord.

I 2003 brant romskipet Columbia opp ved innflygingen. Om bord på Columbia var et mannskap på sju astronauter. Noen knappe minutter før landing begynte vrakdeler av romskipet å falle ned over Texas.

I 1986 satt hele verden ved tv-skjermene og så hvordan romferja Challenger eksploderte sekunder etter oppskytingen fra bakken. Marerittet er at noe skal skje med Discovery i de siste sekundene før landing.

LANDER I DAG: Soichi Noguchi, James Kelly, kommandør Eileen Collins, Steve Robinson, Andy Thomas, Charlie Camarda og Wendy Lawrence er om bord på Discovery. NASA har erklært romferja for sikker før landingen. Foto: SCANPIX
LANDER I DAG: Soichi Noguchi, James Kelly, kommandør Eileen Collins, Steve Robinson, Andy Thomas, Charlie Camarda og Wendy Lawrence er om bord på Discovery. NASA har erklært romferja for sikker før landingen. Foto: SCANPIX Vis mer

Men på Discovery er stemningen god. Astronautene sier at romferja er i topp form før den forestående landingen, melder BBC. NASA har erklært romferja som sikker og avkrefter at de tror på noen gjentakelse av katastrofen fra februar 2003.

- Vi er i ferd med å bli klare og gleder oss til å komme hjem, sier kommandør Eileen Collins til kontrollrommet i Houston i Texas.

- Vi kommer til å tenke på Columbia, men vi vil være veldig fokuserte på jobben som skal gjøres.

Ble vekket i natt

Allerede klokka halv tre i natt ble mannskapet om bord vekket for å begynne forberedelsene til landingen.

Romskipet befinner seg 340 kilometer ute i rommet, og turen tilbake til jorda skal ta en time. Mannskapet har allerede stengt av dørene som brukes når astronautene beveger seg utenfor romskipet.

All programvare om bord på Discovery er konfigurert for landingen. Etter at motorene settes i gang, tar det tre minutter og ni sekunder før romferja kan begynne på tilbaketuren.

129 kilometer ute i rommet begynner varmen i atmosfæren å bli påtakelig.

Landing utsatt til tirsdag

Den aller siste delen av turen er det kommandør Eileen Collins selv som fører romferja, ifølge BBC. Da er instrumentene koblet ut, og astronautene er selv ansvarlige for landingen.

OMKOM 2:</B> Mannskapet til Rick Husband døde da romferja Columbia traff atmosfæren i februar for to og et halvt år siden. Feil i skroget gjorde at romferja brant opp.
SKREKKBILDENE: Slik så det ut da Columbia falt fra hverandre rett før landingen. Amerikanerne frykter at noe skal gå galt når Discovery lander.
OMKOM 1:</B> I noen knappe sekunder var mannskapet på Challenger på vei ut i rommet etter utskytning. Men så eksploderte romferja.