Landsby i bunnløs sorg

KAPRUN (Dagbladet): - Vi kjenner oss så maktesløse. Alt er ufattelig. Vi kunne selv vært blant de omkomne. Vi kjente flere av dem som ligger forkullet i tunnelen, sier en gruppe unggutter og snowboardentusiaster som Dagbladet møter i Kaprun - en alpelandsby som er lamslått av sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snekkerlærlingen Adnan Ficer (16) sier at det var knappheten på penger til å betale inngangsbilletten til helgas snowboardfestival på Kitzsteinhorn-fjellet som kanskje reddet ham fra å ende i ulykkestoget.

- Jeg hadde tenkt meg opp i fjellet, men hadde ikke råd til å betale de 790 schilling som deltakelsen kostet, sier unggutten.

500 kroner var for mye med Adnans lærlinglønn. Men han føler ingen glede over at det reddet livet hans.

Stille samtale


«Adi», som han kalles blant kameratene, er selv konkurransekjører på snøbrettet. Han mistet sin gamle skilærer i ulykken. Han kjente også flere av de andre ofrene.

Det samme gjorde kameratene Peter Plivelic (17), handelsakademieleven Holger Schuller (15) og elektrikerlærlingen Markus Fischer (15).

Borte er ungguttenes ofte så bråkjekke stil, der de står i stille samtale utenfor en bensinstasjon i sentrum av landsbyen.

Utenfor inngangsdørene til butikker og bolighus er det satt opp brennende lys overalt. Fra rådhuset henger et svart flagg for å markere sorgen.

Alle i landsbyen har mistet kjente eller slektninger. Innpå 40 av dødsofrene kommer fra Kaprun. Alle kjenner hverandre i en landsby med bare 3100 innbyggere. Unge som gamle har kjørt med ulykkestoget.

Mange holdt seg inne i Kaprun i helga. Andre spaserte stille rundt i gatene. Når mørket senker seg, er landsbyen som utdødd.

Fra vinduer og verandaer følger enkelte landsbybeboere med kikkert med i trafikken fra helikoptrene som flyr fram og tilbake inn til tunnelbanen fire kilometer innover den trange fjelldalen.

Ved foten av banen var hundrevis av redningsmannskaper - brannmenn, kriminalteknikere, Røde Kors-mannskaper og militære i ferd med å forberede seg på å hente ut ofrene da journalistene ble skysset opp i busser i går formiddag.

En vakker idyll


Langs jernbrua 600 stupbratte meter høyere oppe starter tunnelen der katastrofen utspilte seg. Fra tunnelåpningen på toppen av det snødekte fjellet stiger fortsatt røyken ut mot den blå himmelen.

Dette synet møtte også fire busser med pårørende som ble fraktet opp til ulykkesstedet i går ettermiddag. Mange av dem mobiliserte det ytterste av sine krefter for å bli med. De ble hjulpet inn i bussene av sykepleiere. Nede igjen omfavnet de hverandre, før de ble loset inn i ungdomsherberget der mange av ofrene bodde og der krisepsykiaterne nå tar hånd om de pårørende.

Opplysninger fra overlevende, blant annet om faren som reddet livet til sin datter ved å kaste henne ut av vinduet i ulykkestoget, kommer fra psykiatere og psykologer som jobber døgnkontinuerlig.

Kaprun er full av kontraster. Når nattefrosten viker for sola utover formiddagen, er engene fortsatt grønne. Velstelte hus i typisk alpearkitektur er med på å befeste inntrykket av landsbyen som en idyll der intet vondt kunne skje.

Tragedien slo til, brått og uventet.

- Jeg tror aldri Kaprun blir den samme etter dette, sier Adi Ficer.

<B>FELLES SORG:</B> Alle i landsbyen Kaprun har mistet kjente eller slektninger i ulykkestoget.